szerző:
MTI

Felülvizsgálandónak tartják bölcsészkari dékánok azt a korábbi oktatási kormányzati döntést, amely a mesterszakoknál a tavalyi első felvételi létszámok alapján szabta meg az idei államilag támogatott helyeket. Javasolják, hogy a jelentkezési arányok szerint növeljék a keretszámokat a bölcsészettudományokban és társadalomtudományokban.

A témában tartott tanácskozáson az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem (DE) , a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Miskolci Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karainak dékánjai vettek részt. A mesterszakos felvételi jelentkezési adatokat áttekintve a résztvevők megállapították, hogy a jövendő hallgatók biztató számban választják az együttműködő karok szakjait, nem következett be csökkenés, sőt, a mesterszakok esetében egyértelműen növekedett a jelentkezők száma. Mindennek alapján arra az álláspontra jutottak, hogy az oktatási kormányzatnak felül kell vizsgálnia azt a korábbi döntést, amely a mesterszakoknál a tavalyi felvételi létszámok alapján szabta meg az idei államilag támogatott helyeket.

Közleményükben felidézik, hogy első alkalommal 2009-ben indult bölcsész mesterszakokra tavaly azért volt a 2010-es évhez képest kisebb a jelentkezők száma, mert a 2006-ban indult alapszakos (BA) képzés "erőltetett bevezetése" miatt nem végzett a kezdő évfolyam egy jelentős része 2009-ben, s így nem volt megfelelő "merítési bázis" a mesterszakos felvételi eljárásban. 2010-ben azonban jelentősen javult a helyzet, így az adatok részletes elemzése után a bölcsészkari dékánok javasolják az új felsőoktatási kormányzatnak az államilag támogatott létszámok jelentkezési arányok szerinti növelését a bölcsészettudományi és társadalomtudományi képzéseknél.

A bölcsész dékánok áttekintették a közös mesterszakos felvételi rendszerüket, és alapvetően megfelelőnek ítélték az eddigi tapasztalatokat. Az ülésen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése bejelentette, hogy csatlakoznak az együttműködő tudományegyetemi bölcsészettudományi karok mesterszakos felvételijét megkönnyítő megállapodáshoz. A megbeszélésen három bölcsészkari hallgatói önkormányzat (DE, ELTE, PTE) képviselői, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke is részt vett; a hallgatói képviselők egyetértettek abban, hogy a bölcsész hallgatói önkormányzatok együttműködését ki kell terjeszteni.

 

 

MTI Karrier

Az informatikusképzés hiányosságai

Az informatikusképzés legnagyobb hiányossága, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a gyakorlati oktatásra a felsőoktatási intézmények - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Nyugat-magyarországi Egyetem elsőéves gazdaságinformatikus hallgatói végeztek száz cégnél nyolc megyében.

MTI Karrier

375 éve alapították a nagyszombati egyetemet

1635. május 12-én írta alá Pázmány Péter bíboros a nagyszombati egyetem alapítólevelét - ezzel megszületett Magyarország legrégebbi folyamatosan működő, egyben legnagyobb felsőoktatási intézménye, a mai ELTE.

MTI Karrier

Mi lesz az oktatással az unióban?

Megerősítették az Európai Unió tagországainak oktatási miniszterei kedden az unió következő tízéves átfogó gazdaságpolitikai és versenyképességi programjának (EU 2020) tervezetében szereplő oktatási célkitűzéseket.

Karrier

Hány át nem vett diploma porosodik az egyetemeken?

Nincs ma olyan hazai egyetem vagy főiskola, ahol a végzősök mindegyike közvetlenül a záróvizsga után át is veszi felsőfokú végzettségét igazoló oklevelét, mert nem mindenki szerzi meg az ehhez szükséges nyelvvizsgát. Akad olyan intézmény, ahol a végzősök kétharmadának raktáron porosodik a diplomája.

MTI Karrier

Új elnöke lesz a HÖOK-nak

Új elnöke lesz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) januártól. A HÖOK június 12-re rendkívüli tisztújító közgyűlést hív össze.

Korrupció miatt elítélték az ukrán korrupcióellenes iroda igazgatóját

Korrupció miatt elítélték az ukrán korrupcióellenes iroda igazgatóját

Csehország bevásárolt amerikai helikopterekből

Csehország bevásárolt amerikai helikopterekből

Mohamed Szalah második Puskás-díjára hajt

Mohamed Szalah második Puskás-díjára hajt

Mozgó szauna köröz Budapest utcáin

Mozgó szauna köröz Budapest utcáin

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Itt az új Skoda Rapid, és egész jól mutat

Itt az új Skoda Rapid, és egész jól mutat