szerző:
MTI

Az osztrák munkaerőpiaci korlátozások lazítását javasolják szakértők, még a moratórium lejárta előtt - írta szerdán a Die Presse című osztrák napilap.

Nem kell az osztrák munkaerőpiac "megrohamozásától" tartani, miután 2011 április 30-án lejárnak a 2004-ben és azután csatlakozott európai uniós tagállamok - köztük Magyarország - munkavállalóira alkalmazott osztrák korlátozások - írta a WIFO gazdaságkutató intézet és a Paul Lazarsfeld Társadalomkutató Társaság kedden ismertetett közös tanulmányban. A kutatók azt tanácsolják, hogy ne várjon Ausztria a moratórium lejártáig, már előtte hozzon a munkavállalást tovább könnyítő intézkedéseket, mint például a külföldi szakképesítések elismerésének könnyítését. A tanulmány megállapítása szerint sok magasan képzett munkaerőt veszített el az osztrák munkaerőpiac azzal, hogy a korlátozásokat a lehetséges leghosszabb ideig, hét évig fenntartotta.

A tanulmány szerzői Szlovákia példáján vizsgálták a külföldi munkavállalásra irányuló hajlandóságot. Szlovákiában jelentősen csökkent ez az arány. Míg a csatlakozás után még a keresőkorúak 38 százaléka mondta azt, hogy kész munkavállalási céllal külföldre költözni, ma már csak kilenc százalék vélekedik így. A szerzők 14 ezer 400 és 28 ezer 200 közé teszik azoknak a szlovákoknak a számát, akik külföldön akarnak letelepedni. Mintegy hétezer-hatszáz szlovák munkavállaló költözne a határtérségből Ausztriába, ezzel a hasonló európai határrégióknak megfelelő szintre emelkedne a migránsok száma. Az osztrák munkahelyek csökkenő vonzerejének egyik okát az emelkedő nyugat-szlovákiai fizetésekben látják az elemzők. Szerepet játszik emellett az is, hogy sokan azok közül, akik külföldön akartak munkát vállalni, már megtették azt. A szlovák migráns munkavállalók számára Ausztria és Nagy-Britannia a legvonzóbb célország.

Az Európai Unió 2004 május elsejei bővítésekor a tagállamok legfeljebb hét évre szóló átmeneti mentességet kaptak a szabad munkavállalás uniós elvének alkalmazása alól. Az akkor korlátozásokkal élő tagországok jó része már feloldotta ezeket. 2009 májusa óta a magyar állampolgároknak már csak Németországban és Ausztriában van szükségük munkavállalási engedélyre. Egy osztrák-magyar kétoldalú egyezmény alapján meghatározott számú határmenti ingázó vállalhat munkát Ausztriában, emellett Ausztria bizonyos esetekben, így például ötven hiányszakmában könnyített feltételeket alkalmaz.

 

MTI Karrier

Önként vállalták a megszorításokat a Fiat dél-olaszországi dolgozói

A Fiat dél-olaszországi, pomiglianói üzemének dolgozói kedden nagy többséggel megszavazták a műszakszám rugalmas növelését, a sztrájkjoguk és egyes kedvezményeik, köztük a betegszabadság korlátozását, ez derült ki a szerda reggelre összeszámolt szavazatokból. A cég vezérigazgatója cserébe azt ígérte, hogy 700 millió eurós beruházás keretében a Nápoly közeli Pomiglianóba hozzák a Pandák következő nemzedékének gyártását. Azt eredetileg a Fiat lengyelországi gyárába tervezték, a döntés több ezer munkahelybe kerülhet.

MTI Karrier

Drasztikus módszerek a görög munkanélküliség csökkentésére

Görögországban 10 éves csúcsra emelkedett a munkanélküliség az idei első negyedévben a csütörtökön megjelent adatok szerint. A görög kormány egyebek mellett a minimálbér csökkentésével és az elbocsátások megkönnyítésével javítana a helyzeten.

MTI Karrier

Komoly a hiány ipari tanulókból Németországban

Németországban egyre nagyobb a hiány ipari tanulókból - írja a Financial Times Deutschland a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) adataira hivatkozva. Eszerint jelenleg mintegy 30 ezer tanoncnak lenne hely különböző területeken.

MTI Karrier

Ahol eladóként dolgozhatnak a bolti tolvajok

Eladóként dolgozhatják le büntetésüket a tizenéves tolvajok Nagy-Britanniában. A kezdeményzés csak Norwich városát érinti. Célja, hogy ne kerüljenek a fiatalok bíróság elé és ne legyen rovott múltjuk.

MTI Karrier

Vége az olcsó kínai munkaerő korának?

A világgazdasági elemzők élénken kommentálták az elmúlt hetek dél-kínai sztrájkjait és a munkaerő elégedetlenségét tükröző más eseményeket, így a Foxconn cégnél, Sencsen közelében kibontakozott öngyilkossági hullámot. Ezek a mozgalmak nagyarányú béremeléseket értek el, ami sok elemző szerint azt jelzi, hogy az olcsó kínai munkaerő korszaka előbb-utóbb véget érhet. Már csak azért is, mert a mozgolódás viszont még korántsem ért véget: legutóbb éppen pénteken jelentette be a Toyota egyik tiencsini leányvállalata, hogy alkalmazottainak sztrájkja miatt kénytelen volt leállítani termelését.

Máris jelentkezne űrhajósnak? És hogy megy az orosz?

Máris jelentkezne űrhajósnak? És hogy megy az orosz?

Megtalálták a 3300 éve élt, legendás II. Ramszesz fáraó 105 centis szobrát

Megtalálták a 3300 éve élt, legendás II. Ramszesz fáraó 105 centis szobrát

Vízjeget találtak a Marson, alig 2,5 centimétert kell leásni hozzá

Vízjeget találtak a Marson, alig 2,5 centimétert kell leásni hozzá

"Zacher Gábor a védőszentünk” – popdal készült a toxikológusról

"Zacher Gábor a védőszentünk” – popdal készült a toxikológusról

Élesítették a funkciót, amellyel elkerülhetők a nagy iPhone-os telefonszámlák

Élesítették a funkciót, amellyel elkerülhetők a nagy iPhone-os telefonszámlák

A színháztörvényről a Fülkében: Mindent letarolnak

A színháztörvényről a Fülkében: Mindent letarolnak