szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állásinterjú összetett procedúra: a megpályázott posztra beküldött - és előszűrőként működő - önéletrajz mellett a jelölt szóbeli teljesítménye is sokat nyom a latban. Mi több, az állásinterjú második, harmadik körében már leginkább az számít, hogy meg tud-e felelni a munkaadó elvárásainak, válaszai - szóbeli teljesítménye alapján - átmegy-e a rostán. Ehhez azonban kérdeznie is kell. De hogyan és mit? Tippek.

Noha minden állásinterjú más - függ a meghirdetett pozíciótól, a munkaerőt kereső vállalattól és még számos egyéb körülménytől -, az biztos, hogy elsősorban a jelentkező szóbeli teljesítményétől - hogy egy adott pillanatban el tudja-e adni magát, meg tudja-e nyerni az interjúztató bizalmát - függ a siker. A legtöbb karrier tanácsadó és fejvadász egyetért abban, hogy léteznek ugyan standard, előre kiszámítható kérdések, amelyekre a jelentkezők alaposan fel tudnak készülni, mégsem érdemes szerepként felfogni az állásinterjút.

Nem tanácsos előre bemagolt válaszokkal készülni. Vannak alapvető kérdések, amelyekre persze jó, ha komplett, előre megfontolt és megfogalmazott válasszal tud előrukkolni az illető.  Ha szóba kerül, miért pályázta meg az adott állást, miért gondolja úgy, hogy ő a legmegfelelőbb jelölt az adott pozícióra, nem árt, ha azonnal felel. Az önéletrajzban közölt adatok alapján számítani lehet arra is, hogy az interjúztató „belekérdez” a leírtakba: milyen végzettsége van az illetőnek, hol tudta azt kamatoztatni, korábban milyen cégeknél dolgozott, beszél-e valamilyen idegen nyelvet, van-e külföldi munkatapasztalata.

©

A felvételi beszélgetésen minden jelöltnek lehetősége van arra, hogy többet mutasson magából. Ehhez viszont arra is szükség van, hogy ne csak a feltett kérdésekre válaszoljon, hanem kezdeményezzen. Ezért a kiválasztással foglalkozó szakemberek szerint hasznos összeállítani egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket a jelölt az állásinterjún fel szeretne tenni.

Ezzel egyrészt jelzi leendő munkaadójának, hogy valóban érdekli a megpályázott poszt, a cég, ahol szeretne elhelyezkedni, másrészt a felvételi beszélgetést is gördülékenyebbé teszi, egyenlő felek állnak majd egymással szemben (nem mint tanár és diák). Sok jelentkező nem is gondol bele, hogy a visszajelzés, a visszakérdezés ugyanolyan fontos, mint az, hogy megfelelő - vagy megfelelőnek vélt - válaszokat adjon. Melyek azok a témák, amelyeket érdemes felhozni és hogyan? A CarrierBuilder nevű amerikai álláskereső oldal témával foglalkozó írása alapján ezekből szemezgettünk.  

Mit vár a cég az ideális jelentkezőtől?

Szakmai szempontból mi a legkecsegtetőbb, mit nyer a munkavállaló, ha a cégnél dolgozhat?

Mire számítanak, a leendő alkalmazott 6-12 hónap múlva hol fog tartani?

Milyen nagyszabású projektekben vehet részt az alkalmazott, szakmailag tud-e fejlődni?

Van-e előrelépési lehetőség?

Mit érdemes tudni a cégvezető vezetési stílusáról munkamoráljáról?

 

Állatvédők 196 dél-koreai kutyát mentettek meg attól, hogy megegyék őket

Állatvédők 196 dél-koreai kutyát mentettek meg attól, hogy megegyék őket

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit

Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit