szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elégtelent adott jelképes bizonyítványában Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak három szakmai szervezet. Az Oktatói Hálózat, a Hallgatói Hálózat és a Hálózat a Tanszabadságért által kiállított dokumentumot az oktatási államtitkárság munkatársa vette át csütörtökön Budapesten.

Az egyetemi, főiskolai oktatókat tömörítő Oktatói Hálózat nevében Gács Anna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem média és kommunikáció tanszékének docense kiemelte: a 2010-2012-es időszak oktatáspolitikai döntéssorozata "az ambíció és a tudás arculcsapása" volt; nem hozhat létre tudástársadalmat, hogy csökkentik a hallgatók számát és a kutatásra szánt pénzt, a szegények esélye pedig - fűzte hozzá - jóval kisebb lesz a diplomaszerzésre. Azt mondta: a kormányzat a pályaválasztókat "nyájként tereli", és szembeállítja egymással az egyetemeket, karaikat és tanszékeiket.

Nahalka István oktatáskutató, a pedagógusokat, szülőket és közoktatási szakembereket képviselő Hálózat a Tanszabadságért nevű mozgalom egyik alapítója nehezményezte, hogy a pedagógusok ezentúl nem választhatják meg szabadon még a tananyagnak egy kis részét sem, és elvesztik módszertani szabadságukat is.

Kóbor Andrea, a felsőoktatásban tanulókat tömörítő Hallgatói Hálózat szervezője, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója azt mondta: az oktatási jogszabályokkal nő a társadalmi szakadék, és sokan eladósodottan kezdik majd felnőtt életüket diplomaszerzés után. Utalt arra: jelenleg a mesterszakokat és a természettudományi szakokat nem lehet feltölteni, míg a hallgatói szerződés intézménye szerinte "fordítva sült el", mert 18 évesen sokan külföldre mennek inkább tanulni, és nagy valószínűséggel nem is jönnek haza.

Závada Pál író a rendezvényen azt kérte a kormányzattól, hogy az irodalmárok közül a tananyagban "ne azokat emeljék ki kampányszerűen, akik jobbára ellenségesen tekintettek a szomszéd népekre, akik elszántan antiszemiták, sőt részben virtigli nyilasok voltak". Szólt arról is, hogy a csütörtökön átadott dokumentumot elküldik az Európai Bizottság magyarországi képviseletének, illetve az Európai Bizottság oktatási biztosának is. Kitért arra: a most kiállított értékelés "Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor közös bizonyítványa", egyúttal szólította fel őket, hogy vonják vissza oktatáspolitikai döntéseiket.

Négy pedagógusszervezet ugyancsak csütörtökön az oktatási államtitkárság most lezáruló tanévben végzett munkáját értékelő dokumentumot nyújtott át Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkárnak. A Magyar Iskolaszék Egyesület, az Öveges József Tanáregylet, a Sík Sándor Tanáregylet, valamint a Szívvel és Lélekkel Óvodapedagógusok Egyesülete a bizonyítványnak nevezett iratban jelesre értékelte a hit- és erkölcstan oktatását, a Nemzeti alaptantervet, az új köznevelési törvény elfogadását, a közösségi szolgálatot.

Négyest adtak a tehetséggondozás, a pedagógus-életpályamodell, a mindennapos testnevelés, a tankötelezettségi korhatár 16 évre való csökkentése, a pedagógiai-szakmai ellenőrzés bevezetése és az állami fenntartás témakörében. A legrosszabb érdemjegy a közepes volt, ezt egyedül a hároméves kortól kötelező óvodáztatás kapta.

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

3300 millió eurós veszteséget okoz évente Budapestnek a rossz levegő

3300 millió eurós veszteséget okoz évente Budapestnek a rossz levegő