szerző:
Bakos Dalma

Több mint 110 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, első körben viszont csak 80 ezren jutottak be egyetemre, főiskolára. A pótfelvételi keretében azonban még van esélyük a tanulni vágyóknak arra, hogy továbbtanuljanak. Megnéztük, hogy küzdenek az intézmények a pótfelvételizőkért, akiknek augusztus 10-ig kell eldönteniük, hova adják be a jelentkezésüket.

A keretszámok átrendezése az állami és a magánintézmények jelentkezési trendjét felbolygatta, ezért idén a pótfelvételi időszak jóval kiemeltebb szerepet kaphat az intézmények életében, mint korábban. Bizonyos szakok ugyanis csak költségtérítéses formában indulnak, és Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) rektora, a Magyar Rektori Konferencia tagja szerint az is új a felsőoktatásban, hogy 2012-ben a korábbi évekkel ellentétben a magánintézmények egyáltalán nem kaptak az alapszakokra állami helyeket.

Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora sajtótájékoztatón elmondta, hogy képzéseikre 6267-en jelentkeztek az idén, közülük 2648 hallgatót vettek fel, ami a jelentkezők 42 százalékát teszi ki. Összegzése szerint az észak-magyarországi régió meghatározó felsőoktatási intézménye megtartotta népszerűségét az állami ösztöndíjasok keretszámának drasztikus csökkenése mellett is. De az országosan mért jelentkezési hajlandóság visszaesése a Miskolci Egyetemen is tükröződött, mind a jelentkezési, mind a felvételi adatokban, mondta, hozzátéve, hogy a felvételi eljárásban szereplő szakok döntő többségét meghirdetik a pótfelvételi eljárásban is.

Ingyen gólyatábor és roadshow

A Miskolci Egyetem Facebook-oldalán július 26-a óta érhető el az a játékos alkalmazás (tehát két nappal azután hirdették meg, hogy nyilvánosságra kerültek a felvéreli ponthatárok), aminek a kitöltői között karonként különböző nyereményeket sorsolnak ki. Így például a szerencsések ingyen mehetnek gólyatáborba, korlátlan kondibérletet nyerhetnek, belépőt a campus területén lévő szórakozóhelyekre, de menükártyát és étkezési jegyet is kisorsolnak.

Felvételizők a Pont Ott Party-n
©

A Dunaújvárosi Főiskolára a rendes felvételi eljárás keretében már 620-an bejutottak, az intézmény viszont még szeretné ezt a létszámot a pótfelvételizőkkel növelni. Ennek érdekében "Nálunk 240 ponttal is sikeres diplomás lehetsz!" szlogennel roadshowt indítottak, amivel Szekszárdon, Baján és Dunaújvároson népszerűsítik az intézményt. A roadshow egyik "sztárja" a főiskola hallgatói által fejlesztett Pneumobil kisautó, amit az érdeklődők kipróbálhatnak. (A pneumobil egy sűrített levegővel hajtott jármű, amely a levegő energiáját pneumatikus munkahengerek segítségével alakítja át mozgási energiává. Magyarországon az első pneumatikus hajtású jármű 2008-ban a Bosch-Rexroth cég versenykiírására készült el.)

Megszólítják a 240 pont alattiakat is

A Kodolányi János Főiskola a weboldalán hirdeti, hogy mentőövet nyújt a 240 pontot el nem ért felvételizőknek az idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzésével. Az intézmény emellett négy népszerű alapszakján (andragógia, anglisztika, turizmus-vendéglátás, történelem) csökkentett önköltséggel próbálja megnyerni a pótfelvételizőket.

A Szolnoki Főiskola több kedvezménnyel is készült, hogy a pótfelvételizők őket válasszák. Így például a beiratkozott hallgatók esetében visszatérítik a pótfelvételi eljárás díját (5000 Ft), és a tanulmányok alatt összesen 100 óra tanterven felüli ingyenesen igénybe vehető idegennyelvi órát biztosítanak (angol, német, francia és spanyol nyelven), tankönyvcsomagot sorsolnak ki. Felhívják a figyelmet ezen felül a vállalatok részére nyújtott kedvezményekre, de nem részletezik a honlapon, ez miben merül ki.

Mennyire éri meg a diploma?
A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között mozog, a legmagasabb kezdő fizetést a mérnökök és az informatikusok kapják - derül ki a Hay Group tanácsadó cég 2012-es jövedelemszint-felméréséből. A részleteket ide kattintva olvashatja el.

Ingyen laptop, Fluor Tomi

A Kaposvári Egyetem Lehőcz Gábor oktatási igazgató tájékoztatása szerint a különböző kedvezmények biztosításával reagálnak "a megváltozott felsőoktatási környezetre és az idei alacsony önköltséges felvételi létszámokra". Így a KE-re leggyorsabban jelentkezők az első két félév díjának meghatározott százalékát átvállalja az egyetem, illetve az eredményektől függően a tanulmányok idejére ingyen laptopot biztosít a pótfelvételi eljárás során felvett hallgatóknak.

Lehőcz Gábor hozzátette, hogy bár az önköltséges képzésre jelentkezőknek meghirdetett ösztöndíjrendszert csak most dolgozták ki, ezeket tanulmányi és szociális alapon kiterjesztik az általános eljárásban felvett hallgatókra is. Az iskola egyébként a pótfelvételi nyílt napját sem bízta a véletlenre, hiszen a még mindig töretlen népszerűségnek örvendő Fluor Tomit hívta meg sztárvendégnek.

A fenti kedvezményekhez képest a Gábor Dénes Főiskola csekély "jutalommal" kedvez azoknak, akik őket választják a pótfelvételi eljárás során, hiszen ők "csak" az ötezer forintos eljárási költséget vállalják át.

...és akik nem

Debreceni Egyetemre 2012-ben ezerötszázzal kevesebb hallgatót vettek fel tavalyhoz képest (ez 6611 diákot jelent idén, míg 2011-ben 8000 felett volt a felvettek létszáma), ráadásul Jávor András oktatási rektorhelyettes megfogalmazása szerint "érzékenyen érintette az egyetemet", hogy csökkent a tanár- és mesterszakokra jelentkezettek száma. A cívisvárosi intézmény mégsem gondolta úgy, hogy harcba kellene szállnia a pótfelvételizőkért, legalábbis se a honlapon, se a Facebookon nem találtunk erre vonatkozó információkat (annak ellenére, hogy az utóbbit más intézményekhez képest meglepően sűrűn frissítik).

A Szegedi Tudományegyetemen tavalyhoz képest idén 13 százalékkal kevesebb gólya várható – legalábbis a rendes felvételi eljárás adatai alapján. Szabó Gábor rektor szerint az egyetemnek "nincs oka panaszra, tudja tartani a helyét", mégis, ez lesz az első év, hogy az SZTE minden szakán hirdetnek pótfelvételit. Ennek ellenére mégsem találtunk arra utaló információt, hogy kedvezménnyel csábítanák magukhoz a leendő hallgatókat.

Eredményhirdetés után a Pont Ott Party-n
©

A Pécsi Tudományegyetemre idén a felvételizők harmada jutott be, vagyis a 14 530 jelentkező közül 5743-at vettek fel első körben. Az egyetem azt nem közölte, hogy ez a szám javulás vagy visszaesés-e a tavalyi számokhoz képest, viszont ők sem szálltak be a pótfelvételizőkért folyó harcba.

Erdélyi, felvidéki iskolák

Szlovákia egyetlen magyar nyelvű egyeteme, a Selye János Egyetem (SJE) bajban van, ugyanis a szlovák oktatási tárca főiskolává minősítheti le (az erről szóló cikket ide kattintva olvashatja el).

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) fogorvosi és általános orvosi szakának tandíjköteles helyeire idén egyetlen magyar hallgató sem jutott be, így idén a két szakon száztízzel több román nemzetiségű hallgató kezdheti meg a tanévet. Egy kormányzati döntés szerint azonos számban hirdetnek meg román és magyar tannyelvű helyeket a felvételizők számára – mind az ingyenes, mind a tandíjas helyek esetében. Tavaly azonban a MOGYE szenátusának döntése nyomán már nem osztották el két egyenlő részre a két tagozat között a 80 tandíjas helyet, hanem a felvételizők által elért eredmények sorrendjében kizárólag román diákokkal töltötték fel azokat. Mivel akkor még kormányon volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ), az aránytalanságot úgy "orvosolták", hogy a minisztérium további 40 tandíjas helyet engedélyezett a magyar tagozat számára.

Ha a pótfelvételi sem jön össze

A hvg.hu nemrég szakértőket kérdezett meg arról, hogy mit tehetnek azok a fiatalok, akik nem kerülnek be idén a felsőoktatásba. Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke azt tanácsolja azoknak, akik nem akarnak dolgozni, hogy érdemes belevágni egy OKJ-s képzésbe, az első ilyen szakma ugyanis ingyen van. "Ez időnyerésnek is jó" – fogalmazott. Ez alatt a diákok gondolkodhatnak a későbbi pályaorientáción, az érettségihez képest viszont pluszképzést kapnak.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő szintén az OKJ-s képzések mellett tette le a voksát, hiszen a jó szakemberekre mindig szükség van, és nem ritka az sem, hogy már középfokú végzettséggel rendelkező szakembereket is kivisznek külföldre időszakos munkára.

Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Hiába pedzegette Trump a Twitteren az újabb találkozót, Kim Dzsong Un nem akar újabb csúcsot

Hiába pedzegette Trump a Twitteren az újabb találkozót, Kim Dzsong Un nem akar újabb csúcsot

Sok magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt

Sok magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt

Marie Kondo online boltot nyitott

Marie Kondo online boltot nyitott

„Ordítottunk, visítottunk és a szomszéd volt az, aki feljelentette a szülőket”

„Ordítottunk, visítottunk és a szomszéd volt az, aki feljelentette a szülőket”

Nem valljuk be, de valójában fogalmunk sincs, meg lehet-e állni mozgáskorlátozott parkolóhelyen

Nem valljuk be, de valójában fogalmunk sincs, meg lehet-e állni mozgáskorlátozott parkolóhelyen

Magyarországon a teljesen új Peugeot 208 - kipróbáltuk

Magyarországon a teljesen új Peugeot 208 - kipróbáltuk