szerző:
Bakos Dalma

Munka, tanulás, vagy semmittevés – ezek közül választhatnak azok, akiket idén nem vettek fel egyetemre, főiskolára. Szakértők szerint az OKJ-s képzésnek akkor van értelme, ha az hasznos tudást ad, állás szempontjából pedig szinte lényegtelen, mit választ az ember, az a fontos, hogy legyen tapasztalata, fiatalon a legegyszerűbb munkából is lehet profitálni.

Több mint 110 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, közülük körülbelül 80 ezer felvételiző jutott be főiskolára vagy egyetemre. Bár augusztusban ők még kapnak egy esélyt a pótfelvételire, ha az se jön össze, el kell gondolkozniuk a folytatáson.

„A mostani fiatalok többségéből hiányzik a munka becsülete” – nyilatkozta Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke a hvg.hu-nak, szerinte ugyanis addig, amíg iskolába járnak, a zsebpénz miatt sokkal szívesebben vállalnak részmunkaidős állásokat, például eladóit vagy árufeltöltőit, de ezeket a munkákat főállásban már nem végeznék.

A tapasztalatok szerint a fiatalok családjának anyagi háttérétől függ, hogy mivel töltik a következő felvételi próbálkozásig tartó egy évet. Akik megtehetik, azok inkább tanulnak, pótórákat vesznek, nyelvet tanulnak. Sokan viszont, akiket a szülők nem tudnak eltartani, kénytelenek munkát vállalni: kihordónak, sofőrnek, ügyintézőnek mennek el. Közülük sokan aztán bele is ragadnak ebbe az életformába, és nem csinálnak „klasszikus” karriert, vagyis feladják a továbbtanulás lehetőségét.

Ennek többek között az az oka, hogy az esti, levelező képzések fizetősek, amiket nem biztos, hogy megengedhetnek magukat, emellett hozzászoknak ahhoz, hogy van saját egzisztenciájuk, és még ha vágynának is a tanulásra, ettől nehezen válnának meg. Csaposs Noémi szerint a munka melletti tanulás ellen rendszeres kifogás az időhiány is, 18-19 évesen a szabadidőnek ugyanis hatalmas értéke van, amihez a fiatalok nagyon ragaszkodnak.

A szövetség elnöke azt tanácsolja azoknak, akik nem akarnak dolgozni, hogy érdemes belevágni egy OKJ-s képzésbe, az első ilyen szakma ugyanis ingyen van. „Ez időnyerésnek is jó” – fogalmazott. Ez alatt a diákok gondolkodhatnak a későbbi pályaorientáción, az érettségihez képest viszont pluszképzést kapnak.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő szintén az OKJ-s képzések mellett tette le a voksát, hiszen a jó szakemberekre mindig szükség van, és nem ritka az sem, hogy már középfokú végzettséggel rendelkező szakembereket is kivisznek külföldre időszakos munkára.

Mit érdemes választani?

„Az valamit eleve jelent, ha valakit a fizetős képzésre sem vettek fel, lehet, hogy az illető nem való a felsőoktatásba. Érdemes önvizsgálatot tartani: szükségem van-e valóban felsőfokú képzésre?” – fogalmazott Pintér Zsolt.

A felsőoktatásból egyelőre kimaradtaknak érdemes valamilyen szakmát szerezniük, a tanácsadó szerint ehhez első lépésként át kell nézni, milyen képzéseket találnak vonzónak. Ezután, ha van rá módjuk, keressenek meg szakmabelieket, és kérdezősködjenek, milyen is a munkájuk, hogyan telik egy napjuk, mennyire van rájuk igény, hogy lehet túljutni a kezdeti szakaszon, és mennyire nehéz beilleszkedni a szakmai körbe. Ezek alapján még időben kiderülhet, leágazóban van-e az adott szakma, vagy hogy később tudja-e magát onnan tovább- vagy átképezni.

„A szolgáltató jellegű szakmákat érdemes választani” – tette hozzá a karrierszakértő. A lányoknak érdemes megpróbálniuk a fodrász, a kozmetikus, vagy a varrónői képzést, míg a fiúknak a klímatechnikusi, az esztergályos (ezen belül is CNC), illetve vízvezeték-szerelő szakmát ajánlja Pintér Zsolt.

"Megpróbálom magam kipihenni"

Két felvételizőt keresett meg a hvg.hu még azelőtt, hogy nyilvánosak lettek volna a felvételi ponthatárok. Arról kérdeztük őket, mihez kezdenek, ha nem sikerül a felvételi. Az egyik diák, Sára azt nyilatkozta, hogy olyan szakra jelentkezett, ahova nagyon alacsony ponthatárt vár, ezért valószínűleg felveszik. "A nyár folyamán szeretnék elkezdeni valami diákmunkát, csak sajnos a legtöbb lehetőséget már elhalászták előlem, illetve vannak olyan munkák, amiket azért nem tudok elvállalni, mert speciális nyelvtudást (portugál, lengyel, szerb) igényelnek, vagy a várostól túl messze vannak. Érdekelne árufeltöltés, dobozolás vagy valamilyen irodai munka" – tette hozzá.

A másik lány, Dóra egy vidéki egyetem orvostudományi karára jelentkezett, ahova ha nem jut be, akkor OKJ-s képzésre menne, szívesen tanulna gyógymasszőrnek. "A nyáron megpróbálom magam kipihenni, idén nem kerestem munkát, szeretném élvezni egy kicsit a nyarat szabadon. Dolgozni nem hiszem, hogy elmennék bárhova is így az érettségi után, mindenképpen szeretném magam továbbképezni valamilyen irányvonalon" – mondta.

OKJ-képzés keretében fölösleges olyan tanulmányokat folytatni, amelyből már a diplomások sem találnak állást – mondta Csaposs Noémi, ilyen a kommunikáció, marketing, intézményi kommunikátor, HR. Szerinte sokaknak azért vonzóak ezek a képzések, mert lazának tűnnek a kritériumok és egyszerűen elvégezhetőnek vélik őket, de ha már tanul az ember, akkor érdemes olyasmibe fektetni a munkát, ami használható tárgyi tudást nyújt: ilyen lehet a gyógymasszőr, a könyvelés, a logisztika, a kereskedelem és az informatika is.

Az élethosszig tartó tanulás nem csupán szlogen, hanem létkérdés – mondta Csaposs, aki szerint az hosszú távon nem fontos, hogy ez miben testesül meg, diplomában vagy élettapasztalatban, a lényeg, hogy aki boldogulni akar, annak ez sikerülni is fog.

Ugyanakkor nem szabad elkényelmesedni, aki délelőtt iskolába, tanfolyamra jár, az délutánonként vállaljon el részmunkaidős állást. Nem a munka milyenségét kell nézni, fiatalon mindennek van értelme, értéke, a legegyszerűbb munkából is lehet profitálni – ad tanácsot az SZTMSZ vezetője.

Külföld vagy itthon?

Csaposs szerint még mindig kevesebben mennek külföldre, mint akik Magyarországot választják a boldogulásra, de pontos statisztikák erre nincsenek a még mindig népszerű feketemunka miatt. Munkatapasztalat nélkül kint leginkább a vendéglátásban lehet elhelyezkedni, vagy bébiszitterként, a nyelvtudás viszont elengedhetetlen, kivéve, ha valaki betanított vagy fizikai munkát végez.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett „Első munkahely garancia” program csodát nem tesz, de Csaposs Noémi szerint kicsit előrelendítheti az elhelyezkedést. Szerinte főleg a kisvállalkozók érzékenyek ilyen szempontból, akik minden támogatást igyekeznek kihasználni, így a pályakezdők alkalmazásában ők tudnak a legnagyobb segítséget adni. Csaposs szerint ugyanis ha egy pályakezdő és egy 1-2 éves tapasztalattal rendelkező jelölt közül kell választani, akkor most nagyobb esélyt kaphatnak az előbbiek.

A lexikális tudásnak egyre kisebb szerep jut, sokkal fontosabb a lényeglátás, a logika, az érzelmi intelligencia, amiket nem lehet úgy megtanulni, hogy otthon várja a fiatal a következő évet, hátha felveszik.

MTI Karrier

A Szegedi Egyetemen minden szakon hirdetnek pótfelvételit

Mintegy 6600 egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptemberben Szegeden; ez ugyan csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly, de ahhoz képest, hogy a felsőoktatásba bekerülők száma idén mindenképp csökken, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) nincs oka panaszra, tudja tartani a helyét - közölte szerda reggeli sajtótájékoztatóján az SZTE rektora Szegeden.

Megválasztották 2019 legszexibb férfiját

Megválasztották 2019 legszexibb férfiját

Itt visszanézheti az év egyik legjobban várt csillagászati eseményét

Itt visszanézheti az év egyik legjobban várt csillagászati eseményét

Nyomoz a NAV az Est Mediát megmentő cég ügyében

Nyomoz a NAV az Est Mediát megmentő cég ügyében

Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert bujáki nő ügyében

Eljárást indított a rendőrség a brutálisan megvert bujáki nő ügyében

Megint rajonganak Sissiért a filmesek – két sorozat is készül az életéről

Megint rajonganak Sissiért a filmesek – két sorozat is készül az életéről

Menekülnek a német cégek Kínából

Menekülnek a német cégek Kínából