szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Június második felében születhet hivatalos kormánydöntés arról, megnyitja-e Magyarország munkaerő-piacát az Európai Unióhoz (EU) július elsején csatlakozó Horvátország munkavállalói előtt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.

Jelenleg a horvát munkavállalók foglalkoztatása engedélyhez kötött, és a kiadott munkavállalási engedélyek alacsony száma alapján arra lehet következtetni, hogy Magyarország nem jelent potenciális célországot a horvát munkavállalók számára. 

A rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján május 31-én 229 horvát állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel Magyarországon, míg Horvátországban 2012-ben 112 magyar állampolgár munkavállalót regisztráltak. Az NGM a döntés előszítése során konzultációt folytatott a társadalmi szervezetek és szociális partnerek képviselőivel, továbbá az Országgyűlés illetékes bizottságai ugyancsak napirendre tűzik majd a javaslatot. 

Hivatalos kormánydöntés június második felére várható - jelezte az NGM.

A horvát statisztikai hivatal adatai szerint márciusban minimálisan csökkent a munkanélküliség februárhoz képest, de magasabb volt a ráta tavaly márciusinál. Március végén 368 558 munkanélkülit tartottak nyilván a 4,3 millió lakosú Horvátországban. A munkanélküliségi ráta 21,6 százalékra mérséklődött a februári 21,9 százalékról, míg tavaly márciusban 20,0 százalék volt.

Horvátországban az elmúlt tíz évben 2008 augusztusában volt a legalacsonyabb a munkanélküliség, 12,3 százalék.   

A szlovén kormány múlt héten kormányrendeletben erősítette meg, hogy a horvát munkavállalók kétéves átmeneti időszak után vállalhatnak szabadon munkát Szlovéniában. A szlovén munka-, család- és szociális ügyekért felelős miniszter, Anja Kopac Mrak tájékoztatása szerint az intézkedésre a mindkét államban uralkodó magas munkanélküliség miatt van szükség.

A tárcavezető szerint mintegy 100 ezer munkanélküli van a Szlovéniával határos horvát területeken.

Az EU Bírósága ismét elmarasztalta Lengyelországot

Az EU Bírósága ismét elmarasztalta Lengyelországot

Oxfam: Több mint félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe a koronavírus miatt

Oxfam: Több mint félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe a koronavírus miatt

Tömött sorokban várakoznak az emberek az előválasztáson Wisconsinban

Tömött sorokban várakoznak az emberek az előválasztáson Wisconsinban