104 ezres minimálbért javasolnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa 2014-ben a kötelező legkisebb munkabér és a bérminimum 6 százalékos, a keresetek 4,5 százalékos növekedését tartja szükségesnek, a minimálbér ennek megfelelően 104 ezer, a bérminimum pedig 121 ezer forint lenne - közölte az érdekképviselet.

Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa szerdai ülésén elfogadta a Tisztes béreket, hogy a dolgozók meg tudjanak élni a keresetükből című dokumentumot.

A bérekkel kapcsolatos átfogó és középtávú elvárásainak megfogalmazása mellett meghatározta a 2014-re vonatkozó bértárgyalásokkal kapcsolatos alapelveket és céljait is - írta közleményében a szakszervezet.   

Az MSZOSZ kezdeményezi az országos bértárgyalások haladéktalan megkezdését a kormány, a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek részvételével annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül megállapodás jöjjön létre a minimálbér, a bérminimum és az országos bérajánlás mértékéről. A szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a kötelező elemek mellett legyen bérajánlás is.

A kis- és középvállalkozások cégvezetőinek abszolút többsége (88 százaléka) is arra számít, hogy jövőre növekedni fog a minimálbér összege, sőt 60 százalékuk úgy gondolja, hogy a 100 ezer forintot is meg fogja haladni ennek mértéke. A cégvezetők 24 százaléka akár 6 százalékos emelkedést is elképzelhetőnek tart – közölte korábban a Policy Agenda.

A gazdaságkutató intézet az MSZOSZ megbízásából végzett kutatást a kis- és középvállalati szektor körében arról, hogy mekkora minimálbért várnak és tartanak elfogadhatónak a cégvezetők. A felmérést reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készítették idén szeptember 16-27. között online, illetve telefonos megkérdezéssel.