Tetszett a cikk?

Eva mellett fizetett szja-t vissza lehet igényelni? Mi a teendője a nyugdíj mellett tőzsdéző adózónak? Rokkantnyugdíjas családtag milyen feltételekkel dolgozhat betéti társaságban? Az olvasók kérdéseire az APEH munkatársai válaszolnak.

Éveken keresztül az eva mellett személyi jövedelemadót is fizettem (összevont adóalapra tekintettel), úgy hogy osztalékrészesedést vettem ki a cégből. Bért, jövedelmet nem. Mi ilyenkor a teendő? Vissza lehet igényelni, s ha igen mi az eljárása? Kérvényt kell írni? Ha igen, akkor hogyan hova, kin keresztül?

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény (a továbbiakban: eva-törvény) hatálya alá tartozó jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni cégek esetében nincs személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége a tagnak juttatott osztalék és a vállalkozásból kivont jövedelem után. Ugyanakkor a személyesen közreműködő tagnak személyes közreműködői díj címén kifizetett összeget személyi jövedelemadó terheli.

Amennyiben a magánszemély az előzőekben felsorolt jövedelmek közül olyanokat is feltüntetett a szja-bevallásában, amelyeket az eva-törvény mentesít, akkor az adott tárgyévi személyi jövedelemadó bevallását önellenőrizheti. A 2004., 2005., 2006. évi bevallást a 0735. számú, a 2007. évi bevallást a 0753. számú, a 2008. évi bevallást a 0853. számú, a 2009. évi bevallást a 0953. számú nyomtatványon tudja önellenőrizni.

Fontos ugyanakkor, hogy abban az esetben, ha az adatszolgáltatásban, illetve a ’08-as bevallásban is szerepeltette az említett jövedelmeket, akkor azokat is módosítania, önellenőriznie kell, továbbá a magánszemély önellenőrzéséhez új jövedelemigazolást is ki kell állítani.

A többi kérdés-válaszért kattintson ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!