szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erste Lakáslízing Zrt. néven új cég kezdte meg működését július 15-én, az idén 200-300 ügyfélre és 2-3 milliárd forint kihelyezésre számítanak - jelentette be Várkonyi Csaba vezérigazgató .

Az új cég áfamentesen vásárolhat használt lakásokat, az új lakásoknál pedig a futamidő során a törlesztő részletekbe építi be - kamatmentesen - az áfát. Ez utóbbi lehetőség a futamidő során kompenzálja a megszűnt szocpol kedvezményt - tette hozzá az új cég vezérigazgatója. A forgalmi adó szabályok lehetővé teszik az áfa nélküli vásárlást, illetve eladást, de annak a cégnek, amely ezt választja, öt évig eszerint kell működnie.

Ez indokolta azt, hogy az Erste a harmadik éve tevékenykedő Ingatlanlízing Zrt.-je mellett létrehozzon egy másik céget is, ez lett a Lakáslízing Zrt. Az áfa nélküli lízingbe adás jelentősen csökkenti az ügyfél terheit, és kompenzálja a megszüntetett szocpol támogatást. Várkonyi Csaba példája szerint, egy bruttó 15 millió forintos új lakásnál a csepegtetve - a 25 éves futamidő alatt - fizetett áfa miatt 4,4 millió forint megtakarítása származik a lízingbe vevőnek. Ehhez képest egy gyerek után 900 ezer, kettő után pedig 2,4 millió forint volt a szocpol.
   
A lízing az áfa előny mellett illeték előnnyel is jár a hitel-finanszírozáshoz képest. A nyílt végű lízingszerződésnél ugyan is a lízingbe vevő a futamidő alatt bármikor, illetve a futamidő végén jelölheti ki a tulajdonjog megszerzőjét - a futamidő végéig a lakás tulajdona a lízing cégé. Így aki öt év múlva nagyobbra cserélné a lízingelt lakását, annak a vevője a lízingbe vevő személy helyére lép, és ő folytatja tovább a szerződést. Ez akár többször is megismétlődhet egy 25 éves futamidő alatt, és illetéket csak a futamidő végén kell fizetni.
Az MTI kérdésére Várkonyi Csaba elmondta, hogy egy friss pénzügyminisztériumi állásfoglalás szerint a futamidő végén a szerződés indulásakor hatályos, és az új lakásokra vonatkozó illeték szabályok szerint kell fizetni - feltéve, hogy a lízingbe vett lakás új volt. Ez azt jelent, hogy 15 millió forintig illetékmentes az ügylet, a következő 15 millió után pedig kedvezményes az illeték.

Az Erste Ingatlanlízing Zrt. tavaly mintegy 12 milliárd forint nettó értékű ingatlant adott bérbe. Az új cég várhatóan 2-3 milliárd forint értékű lakást fog lízingbe adni, 200-300 ügyfél részére, így egy ügylethez 10 millió forint finanszírozás kapcsolódik. Stanó Imre az Erste Bank Hungary Nyrt. lakossági üzletágvezetője úgy vélte, hogy ősztől fellendülhet az illetékmentes visszlízing. Ez olyan ügylet, amikor egy cég ingatlanát megvásárolja a lízingcég, és nyomban a korábbi tulajdonosnak adja lízingbe. Ez a mai hitelszűkös időkben új finanszírozási módnak tekinthető.

 

 
   


  
 
 
  

 
  
 
 
  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Készpénzért vesszük a cégautót, de az operatív lízing is népszerű

Magyarországon a készpénz, vagyis a saját erő a cégautó-vásárlás fő eszköze (az autók mintegy fele így kel el), a külső forrású finanszírozásokon belül továbbra is az operatív lízing a legnépszerűbb a cégek körében, még ha a Magyar Lízingszövetség adatai szerint aránya a 2007-es 69 százalékról 2008-ban 57 százalékra csökkent is.

hvg.hu Vállalkozás

Illetékmentes visszlízing: ki jár jól?

A pénzintézetek likviditása alacsony, illetve a piaci és finanszírozási kockázatok magasak, ezért a pénzintézeteknek a legjobb megoldás egy tulajdonjog alapú finanszírozás, ahol a finanszírozó nem futja a felszámolási kockázatot, az ügyfélnek pedig nem kell megfizetnie a bruttó vételárra vetített 12 százalékos illetéket.

MTI Gazdaság

Nincs készpénz: lízingelni kéne, de ehhez hiányzik a bizalom

A válság hatására az információtechnológia (IT) finanszírozási piacán felerősödhet a készpénzes és rövid lejáratú banki hitelkonstrukciókkal szemben a lízingfinanszírozás iránti kereslet – derül ki a Magyar Lízingszövetség eszközbizottságának tagjai által készített reprezentatív kereskedői felmérésből.