szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A menedzsment következő években a főbb piacokra vonatkozó - általunk reálisnak...

A menedzsment következő években a főbb piacokra vonatkozó - általunk reálisnak vélt - forgalomnövekedés várakozása és a kiváló előző negyedéves eredmény mind az idei, mind a jövő évi eredményvárakozásunk megemelésére késztetett.

Idén az üzemi és nettó eredményvárakozásunkat 10 és 1%-kal, 14,9 (+76% év/év) és 16,7 (+44%) Mrd Ft-ra emeljük, a jövő évi eredményvárakozásunkat pedig 5%-kal, 17,5 Mrd Ft-ra (+5%), ami már azon új törvény hatását is tartalmazza, amely a gyártók bizonyos gyógyszerkasza befizetéseinek visszaigénylését engedélyezi.
 
Magyarország 

A minimális árcsökkentések (tavaly szeptember óta csak 1,8%) és a nagyobb eladott mennyiség eredményeképpen a jelenlegi pénzügyi évben 1-2%-os árbevétel növekedésre számítunk itthon. A hazai piac 8%-kal nőtt az elmúlt év során, a teljes forgalom 542 Mrd Ft volt termelői árakkal.
 
Az orvoslátogatók regisztrációs díját február 15-tel visszaállították, a támogatott termékek ára viszont már 130%-a lehet a referenciaterméknek az eddigi 120% helyett, ami azért is kedvező az Egis számára, mert a magyar referenciaárakat használják a gyártó főbb régiós piacain.
 
A belföldi piac növekedését elnézve lehetséges, hogy - 2007-es bevezetése óta először - a gyártóknak be kell fizetniük a gyógyszerkasszába. A gyógyszertámogatásokat finanszírozó Egészségügyi Alap hiányát annak mértékétől függő arányban kell fedezniük a gyártóknak. Becslésünk szerint a hiány 5-10 Mrd Ft lehet majd, ami az Egis számára mintegy 150-200 mFt-os befizetést jelentene, ez a nettó profit 1%-a.
 
Oroszország és a FÁK 

A nagykereskedőkkel való jelenlegi kompenzációs egyezményeket figyelembe véve az Egis az orosz piacon dollárban 5-10%-os évenkénti növekedéssel számol a következő három évben. E növekedés 45%-a jöhet új termékekből. A támogatott termékek forgalma egyhamar nem éri el a második negyedévit.

Ukrajnában idén már csak 20%-os visszaesésre számítanak a korábbi 30-40% helyett, jövőre pedig már 20%-os növekedésre. Ez, a többi FÁK ország 10%-os növekedésével 1-2%-os teljes FÁK növekedést jelenthet 2009-ben és 9%-os növekedést 2010-ben.
 
 
Az Egis nem számít nagyobb változásra a szabályozásban (nincs támogatási rendszer), vagy a jelenleg az orosz piac 25%-át jelentő hazai gyártók pozíciójában a következő öt évben, mivel nincsen fölös kormányzati forrás és az oroszok általában nem szeretnek orosz gyártmányú gyógyszert venni.
 
 
Az Egis orosz részlege, amelyben 19%-os részesedése van a gyártónak, hamarosan üzembe áll, különösebb presszió azonban erre nézve nincsen, hiszen az itthoni kapacitásokból folyamatos a kiszállítás és egyelőre sem a verseny sem a szabályozás nem sietteti a Serviert az üzem gyártósorainak beindítására.
 
Kelet-közép-európai térség 

Várakozásaink szerint az Egis a kke-i térségbe  irányuló exportja  5%-os eshett idén  vissza  dollárban, amit az Anpharm tranzakció nyomán kiugró -  ugyancsak dollárban számítva 6%-kal növekvő - lengyel teljesítmény ment meg. Lengyelországban az Egis-nek  mintegy 160 millió zloty fedezetlen kitettsége van. 
 
Romániában a szabályozás, a lejben rögzített támogatott árak, és az, hogy az állam nem hajlandó patikákat támogatni, egyaránt negatívan befolyásolják a növekedést. A beszedési periódus 180-360 nap. Nincs fellendülés re  utaló jel a Román piacon 2011-ig.
 
Hatóanyag

2009-re 45 m$ hatóanyag értékesítést várunk (-40% év/év), amelynek 80%-át a Servier használja fel. Az Egis jövőre további visszaeséssel számol és csak 2010-ben vár emelkedést, a Servier készletleépítése után.
 
Szerintünk az Egis jobban járna, ha felhagyna az alacsony profittartalmú hatóanyag termeléssel, ami a vállalat átlagos marginjának a negyedét tudja csak felmutatni, ezzel javítva produktivitását. Amiért az Egis mégis ragaszkodik a hatóanyagokhoz, az a jobb kapacitás kihasználtság, az originális termelőkkel való kapcsolatteremtés lehetősége, és az abból származó kölcsönös előny, hogy ezzel a Sevier hosszútávú beszállítója maradhat.
 
Új termékek

Az Egis a következő három évben 27 új termékcsoportot tervez piacra dobni, ami elég lehet az évi 8-10%-os árbevétel növekedés fenntartásához. A cég új gyógyászati területeket céloz meg, mint a cukorbetegség, az onkológia, és a skizofrénia. Ezen kívül a cég állandóan keresi az originális gyártókkal (pl. Merck) való együttműködés lehetőségét, hogy profitra válthassa a marketing és a regionális piacokon való értékesítés területén meglevő tapasztalatait.
 
Az Egis nagyratörő terveket fogalmazott meg a török  piaccal kapcsolatban annak érdekében, hogy megtartsa az egyensúlyt a fejlett és a gyorsan fejlődő piacokon  való kitettségei között.  A török piac növekedési kilátásai a magyaréval vetekszenek (évi 8-10%), míg a támogatási szintek magasabbak, gyakorlatilag mindenki biztosított és az egy főre jutó fogyasztás mintegy 60%-a a hazainak. A török piacra lépést kifejezetten ígéretesnek tartjuk, ami siker esetén öt éven belül lehetővé teszi az Egis számára, hogy forgalma a Richter nem konszolidált számait közelítsék.

Az elmúlt öt évben piacra dobott termékek jelentik a belföldi forgalom 20-25%-át és az orosz forgalom 10-15%-át. A cég nem hiszi, hogy a generikus verseny olyan magas szintet érne el, mint az USA-ban, vagy Nagy-Britanniában, ezért 60% körüli, relatíve stabil bruttó marginnal számol hosszabb távon. Ez nagyjából megfelel a mi várakozásunknak is.
 
Deviza árfolyamok 

A forint erősődése, amivel a gyógyszergyártóknak  az év hátralevő részében  szembe kell nézniük,  vélhetőleg le fogja  lassítani  a cégek profitnövekedését a második félévben. Számításaink szerint 1% változás a forint árfolyamában az exportdevizákkal szemben 333 mFt-nyi (részvényenként 43 Ft), azaz 2%-nyi változást okozhatnak az Egis eredményében.

Költségek

A K+F költségek az árbevétel 8%-a környékén fognak maradni, hogy az évi 4-6 gyógyszer piacra dobása teljesíthető legyen, miközben a bérköltségeket szigorúan kontroll alatt tartja a cég, hogy az üzemi margin 12% környékén maradhasson a 2008-as 9% után.
 
Értékeltség

A gyógyszergyártó árfolyamok az utóbbi napokban lefelé vették az irányt, miután kiváló második negyedévről számoltak be, de hozzátették, hogy a második félévben meg fogják szenvedni a devizaárfolyamok változását.

A szektort azonban továbbra is vonzónak találjuk, és az Egis fair érték várakozásunkat 23.700 Ft-ra emeljük. Az Egis P/E mutatója 9-es, ami 38%-os diszkontot mutat a Richterrel szemben. Ez a különbség szerintünk szűkülni fog, mivel a két cégnek nagyjából hasonló eredménykilátásai vannak a következő két évben. A Servier 51%-os tulajdonrészét elnézve nem tartjuk valószínűnek, hogy az Egis akvizíciós célponttá válhatna a kke-i gyógyszergyártó szektor konszolidációs folyamata során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!