Deloitte: a legnagyobb kockázat a semmittevés

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A vállalatok pénzügyi vezetői szerint idén az átszervezés és az üzleti modell újragondolása a legfontosabb feladat – derül ki a Deloitte felméréséből.

A pénzügyi igazgatók (CFO)  túlnyomó többsége a vállalkozás átszervezését, vagy működési modelljének újratervezését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy cége képes legyen  hatékonyan reagálni a megváltozott pénzügyi és gazdasági körülményekre - derül ki a Deloitte friss, régiós felméréséből, amely a legnagyobb magyarországi cégek vezető pénzügyi menedzsereinek megkérdezésével készült.

A régiós felmérésben részt vevő többi országhoz (Horvátországhoz, Csehországhoz, Lengyelországhoz, Romániához és Szlovákiához) képest Magyarországon a legnagyobb azoknak a pénzügyi vezetőknek az aránya, akik határozott átszervezést, és az üzleti modell újratervezését tartják szükségesnek – értékelte a felmérés eredményeit Szép Péter, a Deloitte Zrt. Üzletviteli tanácsadás üzletágának partnere. Kérdéses azonban, hogy a vállalkozások hogyan lesznek képesek egyensúlyba hozni likviditási igényüket az átszervezéssel járó rövid távú kiadásokkal és negatív cash flow-kkal.

A Deloitte jelentése szerint a gazdasági visszaesés hatásait kevés ország pénzügyi vezetői érzékelték annyira közvetlennek vállalkozásaik működésére nézve, mint a magyarországi válaszadók.  A megkérdezettek 2012-re a gazdasági környezet stagnálását (49 százalék), vagy tovább romló körülményeket várnak (40 százalék).

Az egyes vállalatok saját kilátásaikat tekintve nem lettek bizakodóbbak, a megkérdezettek negyede kevésbé optimista most, mint az előző felmérés idején, három hónappal ezelőtt, pedig a várakozások már akkor is negatívak voltak.  A felmérésben részt vevő pénzügyi igazgatók többsége úgy gondolja, hogy cégének a szokásosnál nagyobb (44 százalék), vagy egyenesen magas (35 százalék) külső pénzügyi és gazdasági bizonytalansággal kell számolnia.  Éppen ezért nem meglepő, hogy a válaszadók majdnem 100 százaléka gondolja úgy, hogy most nem megfelelő a pillanat a mérlegkockázat növelésére, míg 77 százalékuk úgy véli, hogy a költségcsökkentés elkerülhetetlen az idei év során. Az a tény, hogy a pénzügyi vezetők a vállalat likviditásának javítására helyeznék a hangsúlyt, arról árulkodik, hogy sem rövid, sem középtávon nem várnak pozitív változást a finanszírozási források hozzáférhetősége terén.

Vannak azonban olyan intézkedések, amelyeket most szükséges megtenni annak érdekében, hogy a cégek elkerüljék teljesítményük további hanyatlását, ebben a helyzetben ugyanis a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha semmit nem tesznek. A vállalatoknak tudniuk kell, mely termékeik és szolgáltatásaik jelentenek biztos bevételt számukra, és törekedniük kell arra, hogy az erőforrásaik elosztása az értékteremtés szempontjából optimális legyen, nem szabad megijedniük az újításoktól, vagyis az (üzleti) innovációtól. Az elkövetkező egy-másfél év elsődleges feladata sok vállalkozásnál a szervezeti átalakulás lesz a költségek csökkentése és a teljesítmény növelése érdekében.