szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre kevés félnivalójuk van az adófizetést offshore konstrukciókkal elkerülő magyar vállalkozásoknak, de ez hamarosan megváltozhat. A folyamatok ugyanis világszerte az adóparadicsomok felszámolása felé tartanak. Ennek ellenére – vagy ezzel együtt is – népszerű pénzmentési forma a magyar vállalkozások körében az offshore-ban tartózkodás.

Legális adótervezés is létezik
Természetesen lehetnek szabályos okai is a külföldi, alacsony adózású környezetben történő cégalapításnak, de csak az minősülhet legális adótervezésnek, ha az adóalany képes igazolni, hogy volt egy elsődleges, racionális és később meg is valósult gazdasági indoka a konstrukció létrehozására. További feltétel, hogy a közbeiktatott, kedvező adózású céget a kívánt illetősége helyén kell vezetni, mégpedig nem névleges tisztségviselők által, akik már több száz más céghez is adták a nevüket.

Az adóelkerülést célzó céges megoldások egyike, ha egy magyar társaságnak alacsony adózású országban bejegyzett tulajdonosa van, így ugyanis az osztalék fizetésénél vagy a részesedés eladásánál felmerülő adó látszólag megtakarítható – írja a Figyelő legfrissebb számában. Sokszor azonban a végső haszonhúzó valójában magyar, és törvénytelenül kerüli az adófizetést.

A 2011. július 15-től érvényes legújabb amnesztialehetőség valódi anonimitást kínált a bűnbánóknak, és az offshore-os adótervezés révén elkövetett okirat-hamisítás, adócsalás és pénzmosás bűnszervezetben elkövetési módjának vádja alól is mentesíti őket. Így a józan ész szerint emiatt offshore tulajdonban már csak azok a magyar cégek maradnának 2013-ra, az amnesztia lejárta után, ahol az offshore cégnek külföldi adóalany a tényleges tulajdonosa.

A hazai vállalkozások között ezzel együtt is változatlanul népszerűek az offshore cégek, az adóparadicsomok közül pedig a Seychelle-szigetek, Ciprus, Panama és Belize a legdivatosabb – idézi a lap a PartnerControl.hu elemzését. Évente hozzávetőlegesen hatszáz olyan magyar cég alakul, amelynek alacsony adózású külföldi országban lévő társaság a 100 százalékos tulajdonosa. Igaz, 2008-ban még több mint ezer ilyen vállalkozás alakult évente, vagyis valamelyest azért visszaesett az alkalmazás gyakorisága.

A magyar bejegyzésű cégek az alacsony adózású országban regisztrált kizárólagos tulajdonosukkal többféleképpen kerülhetik el az adófizetést. A PartnerControl.hu szerint bevételeik továbbutalásával például a magyar vállalatok tanácsadási szolgáltatást, hitelt vesznek igénybe a külföldi tulajdonostól, vagy jogdíjat utalnak ki nekik, ezzel eltüntetve a magyar adóalapot.

A cégregisztereket persze a NAV is látja, így e magyar cégek sokkal inkább ki vannak – vagy inkább ki lehetnek elévülési időn belül – téve a lebukás veszélyének, mint azon offshore ügyletek érintettjei, ahol csak költségszámlákkal trükköznek, eltüntetve a számlabefogadó vállalat adóalapjának egy bizonyos részét. Az ilyen társaság ugyanis csak akkor bukhat le, ha fennakad egy revízión, mivel a cégregiszter-figyelés ezt az adóalap-eltüntetési módot nem látja, pedig ezen beszámlázásokkal sokkal több pénz megy ki, mint az offshore tulajdonosi osztalékadó vagy az árfolyamnyereség-adó be nem fizetésével.

Az EU-ban 2014-től automatikus, kérés nélküli információcsere lesz bizonyos jövedelemtípusokra. Ám a végleges haszonélvezők anonimitására a végső csapást még a legeldugottabb adóparadicsomban is feltehetőleg az fogja hozni, hogy az adócsalás a világon mindenhol a pénzmosás alapbűncselekménye lesz egy-két éven belül, így az információkikérés sokkal egyszerűbbé válik. Ez az érintettek számára – az elévülési időt is figyelembe véve – komoly fenyegetettséget jelenthet.

Mi az offshore?
A köznyelvben offshore típusú adózásra két típusú cégbejegyzési helyszín használatos. Az olcsóbb cégek olyan – legtöbbször kettős adóegyezmény nélküli, vagy azt nem alkalmazható – országokban vannak bejegyezve (karibi térség, Seychelle, Csatorna-szigetek, USA), ahol a cégektől és azok haszonhúzójától csak évi pár száz dolláros regisztrációs adót vár el az állam, nyereségadót nem. Ennek feltétele, hogy a bejegyzési országban tevékenységet nem folytathatnak (ring fencing). Innen származik az offshore név, azaz az ország (sziget) határain kívül működő entitásra utal. Hasonló a helyzet az egyezményes (például Svájc) vagy uniós államok kedvező adómértékű offshore cégeinél, hiába igyekeznek szabadulni ettől a bélyegtől a marketinganyagaikban. Lényegében ugyanis ugyanúgy kimerítik az OECD offshore-definícióit, mint a többiek: abnormálisan alacsony adózás, az információcserét akadályozó közigazgatási gyakorlat, az intézményi transzparencia és a valós gazdasági jelenlét követelményének a hiánya. Az állam félrenéz, úgy tesz, mintha a névleges cégvezetők valóban képesek lennének több száz vállalatot vezetni, amelyek ráadásul mindannyian egy szobában működnek. Magyarország azonban morálisan semmit sem vethet ezen országok szemére, hiszen ugyanúgy félrenéz az Újlengyelben és más településeken található székhelyszolgáltatók esetében.

A vállalkozókat jellemzően ügyvédek, lobbisták, cégbejegyzők meggyőzik, hogy mindez legális, mások is így csinálják, ez a normális üzleti profitmaximalizálás része. Ha egy magyar adóalany azonban csak azért alapít offshore céget, hogy ezzel adót takarítson meg, akkor a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének megsértése miatt adócsalást, azaz bűncselekményt követ el. A legális és illegális adótervezés határvonalát ugyanis mind az Alkotmánybíróság, mint az Európai Bíróság számos – akár offshore-ral végrehajtott – adótervezési ügyben ott húzta meg, hogy ha egy ilyen művi ügyletnek vélelmezhetően csak adóelkerülési célja van, akkor a visszaéléssel szemben jogszerűen léphet fel az adóhatóság. A közhiedelemmel ellentétben az uniós szabadságjogok nem adnak lehetőséget a kizárólag adózási célokat szolgáló, mesterkélt ügyletekre, ez ugyanis visszaélés ezen jogokkal. A munkavállaló nélküli kamu, papírcég nem legális – ezt sosem szabad elfeledniük az alapítóknak.

Jelenleg több mint 2600 olyan magyar cég működik, melynek tulajdonosa alacsony adózású országban tevékenykedő külföldi vállalkozás. Nem kizárólagos tulajdonban ötezernél több vállalat van, míg a csak beszámlázós offshore-ok több tízezren lehetnek. Vannak olyan országok, amelyekben semmilyen adó sincs, az érintett cégek 28 százaléka tevékenykedik itt. Máshol a külföldi jövedelmek mentesülnek az adófizetés alól, ebbe a körbe tartozik a tisztán külföldi tulajdonosú magyar offshore vállalkozások 12 százaléka. Kedvelt offshore országok még az alacsony adójukról ismert államok, mint például Ciprus, Dubaj, Luxemburg, Málta, Svájc; ez a legnépesebb kör, mivel a 2600 cég 37 százalékának itt székel a külföldi tulajdonosa. Bizonyos egyesült államokbeli területek is kedvelt adóparadicsomok, mivel itt csak illetéket kell fizetni a külföldi jövedelmek után (például Delaware, Florida, Kalifornia, New York, Oklahoma). Az érintett társas vállalkozások 23 százaléka büszkélkedhet amerikai tulajdonossal.

Keleti József, a PartnerControl.hu-t is magában foglaló Bisnode csoport országigazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy egy offshore cég vagy egy offshore országban lévő tulajdonos nagyobb pénzügyi kockázatot jelenthet. Így különösen érdemes az adatokat, kockázatokat alaposan megvizsgálni, mielőtt valaki egy ilyen hátterű vállalattal szerződik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek

Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátor közelében

Halálra gázoltak egy gyalogost Nyírbátor közelében

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?