szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felavatta az 1,7 milliárd forint értékű beruházással megvalósított baromfikeltető üzemét a tenyésztéssel, keltetéssel, valamint takarmánygyártással foglalkozó Baromfi Coop Kft. hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Petneházán.

A Master Good cégcsoporthoz tartozó társaság a most átadott, 687 millió forintos állami és uniós támogatással megvalósított üzemegysége évente 40 millió tyúktojás keltetését teszi lehetővé. Bárány László, a cégcsoport tulajdonosa az üzemátadáson elmondta: a legmodernebb technológiával felszerelt üzemben közvetve 14 munkahely létesült, az új üzemegység révén pedig a kisvárdai feldolgozóüzemében is jelentős létszámbővítést hajthat végre a Master Good.

A keltető sikerében bízva növelik a kisvárdai feldolgozó teljesítményét, ahol már napi 100 ezer csirkét vágnak. A gyár dolgozói létszáma ennek révén eddig mintegy 70 fővel emelkedett, decemberig pedig további 98 fővel bővül - tette hozzá Bárány László.

A petneházi fejlesztéssel egy hat telephelyre kiterjedő beruházást zárt le a Master Good. Az új keltető mellett két új szülőpártelep és három baromfitelep épült meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A teljes beruházás összege 4,3 milliárd forint volt, a fejlesztések egy év alatt megvalósultak. Bárány László elmondta: a beruházási összeg negyven százalékát az állattartó telepek korszerűsítésére fordítható támogatás, további negyven százalékot bankhitel tett ki, a fennmaradó húsz százalékot pedig saját forrásaiból állta a cégcsoport.

A Petneházán létesült új keltetőben a kiscsibéket már a tojásban immunizálják, így később nincsen szükség a baromfitelepeken történő gyógykezelési fázisra. A világszinten is egyedülálló technológia révén a csibék már kikelés előtt három nappal megkapják azokat a védőoltásokat és vakcinákat, amely életük során immunissá teszik őket a fertőző betegségekkel szemben.

Az Északkelet-Magyarország területén működő, öt céget tömörítő, a többi között integrált takarmánytermeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojlerhízlalással és feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport összesen 1.040 embernek ad munkát. A társaság az utóbbi években bővítette piacait, így már a többi között Dél-Koreába, Kínába és a Dél-Afrikai Köztársaságba is intenzíven exportál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!