Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az éledező magyar startup ökoszisztéma felvirágoztatását izraeli minta alapján képzeli el a kormányzat, ezért tegnap megrendezték az első izraeli-magyar innovációs napot, ahol a résztvevők megismerkedhettek a világ egyik leginnovatívabb országának sikeres vállalkozásaival és neves szakértőinek véleményével is. A hvg.hu helyszíni riportja.

A szigorú követségi biztonsági előírásoknak megfelelő eseményen, Ilan Mor izraeli nagykövet is részt vett. Már a bejáratnál jelezték, hogy a kerékpárt nem lehet a közeli lámpaoszlophoz láncolni, vagy csak azután, hogy a tűzszerészek átvizsgálták. A gyorsabb bejutást elősegítendő a bicikli máshova került, így a reptéri vizsgálatot idéző ellenőrzés után meghallgattuk a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára, Cséfalvay Zoltán köszöntőjét, a Graphisoft Park zsúfolásig telt tanácskozó termében. Az államtitkár nyitóbeszédében emlékeztetett, hogy a magyar Jeremie-program is izraeli mintára, a vállalkozások finanszírozására hatalmas állami és kockázati tőkét mozgósító Jozma-progamra épült. Cséfalvay arról is beszámolt, hogy a kormány eltökélt az innovációs és startup ökoszisztéma teljes kiépítésében, aminek bizonyítéka a két nemzet együttműködését elősegítő innovációs nap is.

Az izraeli startupokat bemutató előadásokat David Wiernik, navigációs alkalmazásokat fejlesztő NNG (korábban Nav N Go) vezérének prezentációja nyitotta. Az egykoron pilótaként, több mint 20 ezer repülési órát levegőben töltött vállalkozó felismerte, „hogy a GPS navigáció olyan szinten változtatja majd meg a világot, mint a kerék feltalálása”. Miután a cég 2006-ban bemutatta navigációs piac legnagyobb – magyar fejlesztésű - szenzációját, az iGO My way 2006-ot, amely 26 európai ország térképét tartalmazza egyetlen 1 GB-os memóriakártyán, és lefedi teljes Európát, gyorsan vezető helyet szerezett magának mind a személyi navigációs, mind a mobil és járműipari navigációs iparágban.

A sikervállalkozásokat bemutató előadáspanel követező vendége, Samuel Wasserman, a LiveU-t mutatta be, aminek segítségével bárhonnan élő közvetítés sugározható. Ehhez ugyanis eddig egy műholdas közvetítőállomásra volt szükség, ami egy kisbusz formájában jelent meg a híradások helyszínein. A LiveU-nál is jelen van a közvetítőállomás, csak éppen egy táska méretű egységben, amivel lehetővé válik a médium számára, hogy akár HD minőségű élő közvetítést nyújtson gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan bárhonnan. “A riporternek lehetősége van együtt érkezni a labdarúgó csapat játékosaival a stadionba, menetelhet a felvonulókkal, első sorból tudósíthat a tüntetésekről vagy természeti katasztrófák helyszínéről, amit az infrastruktúrális pusztulás miatt lehetetlen lenne megközelíteni a korábban használt kisbusszal.”  A technológiát ma már – hatvan ország médiumai közül -  több magyar tv-csatorna is használja, miközben a cég éves bevétele tavaly már elérte a 27 millió dollárt.

A legérdekesebb előadást - vitán felül - Jeff Dykan, az Argo Medical Technologies elnöke tartotta, aki ReWalk elnevezésű találmányát mutatta be, ami Obama elnök érdeklődését is felkeltette. A szerkezetnek köszönhetően a kerekesszékbe kényszerült mozgáskorlátozottak  újra lábra állhatnak, ami nem csak az előadásból derült ki, hanem mindenki meglepetésére, egyszer csak, a lábára erősített szerkezettel besétált – a később bemutatott – André, aki egy éve használja a ReWalk-ot. A német nemzetiségű André, a kérdésekre válaszolva elmondta hogy egy éve használja a találmányt, amit mindössze 5-6 percig tart felvenni, így rövidebb távokra is érdemes használni. A gépezet érzékeli a súlypont áthelyezését, így annak megfelelően reagálva hajlítja és emeli a lábakat, miközben használója mankóval támaszkodik. “Akár négy órán keresztül sétálhatok vele”- tette hozzá André. A találmányt egyelőre csak kórházakban, rehabilitációs programok során használják, személyi felhasználása jelenleg engedélyeztetés alatt áll, aminek egyébként nincs akadálya, ha valaki megengedheti magának az 52 ezer dolláros vételi árat, mert pár nap alatt elsajátítható a használata. Andrénak például mi9ndössze 40 órájába került.

A délutáni program panelbeszélgetésekkel folytatódott, ahol neves szakértők foglalkoztak a kockázati tőke és a finanszírozás szerepével. Rina Pridor, az izraeli technológiai inkubátor program alapítója arra figyelmeztetett, hogy a startup szcéna fejlődéséhez elengedhetetlen az egyetemek és vállalkozói réteg szoros együttműködése, David Heller pedig, a Vertex kockázati tőkecég vezető partnere büszkén számolt be több mint egymilliárd dolláros üzletkötéséről, amikor a Wase GPS-vállalkozást adta el.    

          

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ceglédi a közvélemény-kutatásokról: három év becsszóra

Ceglédi a közvélemény-kutatásokról: három év becsszóra

Felszámolják a gyártót, de gyártják tovább a szarvasi kávéfőzőt

Felszámolják a gyártót, de gyártják tovább a szarvasi kávéfőzőt

Hivatalos: jön a Mátrix 4, Keanu Reeves is visszatér

Hivatalos: jön a Mátrix 4, Keanu Reeves is visszatér

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Trump sértődött kisgyerekként reagált, amiért Grönland nem lehet az övé

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek