szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy fest egyre messzebbre tolódnak a 3D-s nyomtatás fizikai határai is, napi használati tárgyakat így előállítani már nem is számít extrának, egy holland építészcsoport azonban már komplett házat "nyomtatna" egy amszterdami csatorna partjára.

A 3 dimenziós nyomtatás megreformálhatja az építészetet és az ahhoz kapcsolódó folyamatokat is. A 3D nyomtatók lassan ugyanolyan háztartási eszközök lesznek, mint a mikrosütő vagy a vasaló, de lehet-e egy egész házat felépíteni? Egy holland építészcsapat Amszterdamba, a csatorna partjára nyomtatna egy teljes házat – írja a Vízparti fejlesztések vizes környezeti blog. Bár a nyomtatás most még nagyon lassú, de mire kész a ház, sokat fejlődhet a technológia.

A 3D technológiával csökkenthető a hulladék mennyisége, de lehet faragni a szállítási és kivitelezési költségekből is. Ezen a vonalon indult el a DUS Architects, mert a tervezők szerint mintegy 3 évet vesz igénybe az egész projekt, ez idő alatt 12 szobát és bútorokat is szeretnének nyomtatni, elkészülte után közösségi tér lesz belőle, de már most is látogatható 2,50 euróért.

A nyomtatást az általuk fejlesztett 3,5 méter magas Kamermaker (szobakészítő) nyomtatóval végzik, különböző anyagokkal kísérletezve: bioműanyag, burgonyakeményítő, újrahasznosított műanyag palackok, fa raklapok. Olyan anyagot keresnek, ami természetes, alacsony hőmérsékleten is könnyen olvad, majd hamar megszilárdul, egyben strapabíró. Rétegenként készülnek el az elemek, amelyek üregesek, ezeket szigetelő habbal töltik ki, hogy erősek és jó szigetelőek legyenek. A házat végül darabonként rakják össze, így könnyen mozgatható bárhová.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban