szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trágyát borítottak, tejet öntöttek, dobozos tejet dobáltak két logisztikai cég üzeménél is magyar tejtermelők, akik szerint megfojtja őket az olcsó importtej. A külföldről behozott tejeknél divatos az áfacsalás.

Három helyen is tüntettek ma a magyar tejtermelők az országba ömlő olcsó importtej miatt.

Pécsen a Mecsek Füszért Zrt. logisztikai üzeme elé trágyát borítottak, és külföldről behozott tejet locsoltak az útra a tejtermelők. A Mecsek Füszért a Coop egyik beszállítója, tagja, őt is hibáztatják a dömpingáron bejövő, állításuk szerint őket ellehetetlenítő importtej miatt.

 

Trágyakupac a Mecsek Füszért Zrt. üzeme előtt
©

A Budapesttől pár kilométerre levő Nagytarcsán a Foltin Globe Kft. logisztikai központ előtt is akciózta a dühös tejtermelők. Szalmabálát bontottak szét, és ott is tejet locsoltak, dobozos tejet dobtak az üzem területére. A külföldről behozott tej azért is jön nyomott áron, mert, mint azt a hvg.hu körképe is nemrég alátámasztotta, sokszor ügyeskedő, áfacsaló cégek láncolatain megy keresztül a tej, így, a magyar államot és az adófizetőket megkárosítva, az áfát lenyelve tudják a forgalmazók a Magyarországon előállítottnál jóval olcsóbban kínálni a boltokba kerülő importárut.

Emellett Budaörsön is tiltakoztak a termelők.

 

©

A tüntetési bizottság vezetője azt mondta az MTI-nek, hogy egy 160 forintba kerülő UHT dobozos tej nem kerülhet legálisan az országba, mivel annak előállításához 70-75 forintos nyerstejre lenne szükség, ennyiért pedig nem lehet Európában nyerstejet vásárolni. Az unióban Magyarországon az egyik legolcsóbb a nyerstej, most kilogrammonként 100 forint körüli. Magyarországnál csak Romániában, Lettországban és Litvániában olcsóbb a nyerstej az EU-ban, és nem ez utóbbi államokból ékezik tej- és tejtermék Magyarországra. Érkezik viszont Lengyelországból, Németországból és Ausztriából. Az utóbbi két országban 6, illetve 16 forinttal drágább a nyerstej, mint Magyarországon, és az onnan érkező UHT tej, illetve félkemény sajt mégis olcsóbb a magyar termékeknél.

A mai demonstrációkat indokoltnak tartja és támogatja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya. A MOSZ emlékeztet: a belföldi tejtermelők az egyik legalacsonyabb árat kapják a megtermelt tejük után az Európai Unióban. A boltokban viszont a magyar tartós tej sok esetben mégis jóval többe kerül, mint a drágább alapanyagból előállított, ezer kilométereket utaztatott import tejek. Az érdekképviselet véleménye szerint a feldolgozók és a kereskedők olyan mértékben drágítják meg a tejet, ami a fenti helyzet kialakulásához vezet.

A magyar termelők és fogyasztók helyzetét az is rontja, hogy az állam az unióban nem szokványos mértékű adókkal, járulékokkal, díjakkal sújtja a legális tejtermelőket - állítják. A termelőknek azzal az importtal van bajuk, ami az uniós tejfelesleg levezetéseként dömpingáron - az ottani gazdák helyzetét javítva, a magyarét pedig tönkretéve -, sok esetben nyomon követhetetlenül, esetenként az adófizetési kötelezettségnek sem eleget téve érkezik Magyarországra. Ennek kivédése a MOSZ szerint állami feladat lenne, ellenőrzésekre volna szükség, és arra, hogy az állam következetesen betartassa a saját maga által hozott jogszabályokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Szijjártó: Kikérjük magunknak, hogy Ukrajna kitiltotta a magyar miniszteri biztost

Szijjártó: Kikérjük magunknak, hogy Ukrajna kitiltotta a magyar miniszteri biztost

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene

Trump támogatója szándékosan lehelt rá két nőre, most vádat emeltek ellene