szerző:
hvg.hu

Hol kell bejelenteni a nyugdíjra az igényt, ha valaki az unió több tagállamában is dolgozott? Mi a teendő akkor, ha ezekben az országokban eltérő a nyugdíjkorhatár? Hogyan számolják ki a több államban szerzett szolgálati idő alapján az öregségi ellátást? Példákon keresztül is megismerheti a válaszokat.

A magyar nyugdíjrendszer keretében megállapítható nyugellátások biztosítási jogviszonyon alapulnak, nem állampolgársági alapon. Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozása alapvető változásokat eredményezett a nemzetközi nyugdíj megállapítások területén. A magyar nyugdíjmegállapító szerv kizárólag a Magyarországon ténylegesen elért és járulékfizetés alapjául szolgáló keresetek figyelembevételével állapít meg nyugellátást, a magyar nyugdíjszabályok alapján, azokban az ügyekben is, amelyekben a nyugellátásra jogosultsághoz az érintett igénylő más EU tagországban megszerzett szolgálati idejét is figyelembe kell venni – írja az Adózóna.

A koordinációs eljárásokban az igénybejelentést főszabályként az adott személy lakóhelye szerinti tagállam illetékes társadalombiztosítási/nyugdíjbiztosítási intézményénél kell benyújtani. Magyar lakóhely esetén a nyugdíjigényt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni, de lehetőség van erre a lakóhely szerint illetékes megyei nyugdíjbiztosítási szervnél is. Utóbbi esetben az igényt továbbítják az igény elbírálására illetékességgel rendelkező Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának.

Meg kell említeni, hogy a koordinációs eljárásokban egyetlen igénybejelentéssel mindazon tagállamokban megnyílik az ügyfél jogosultsága az ellátásra, ahol szolgálati, biztosítási időt szerzett és az előírt jogosultsági feltételeket teljesíti. Ez azt jelenti, hogy ha olyan Magyarországon lakó személy igényel nyugellátást, aki szolgálati, biztosítási időt szerzett mind Magyarországon, mind Romániában, mind Franciaországban és valamennyi országban a nyugdíjkorhatárt betöltötte, akkor elegendő egyetlen igénybejelentést tenni Magyarországon. Ezzel az egyetlen igénybejelentéssel megindul az eljárás mindhárom tagállam illetékes szervénél, mivel az igénybejelentés automatikusan továbbításra kerül mindazon tagállamok illetékes nyugdíjbiztosítási szervei részére, amelyekben az igénylő jelzése szerint biztosítási jogviszonyban állt. Ugyanakkor, amennyiben olyan országban igényel először ellátást, ahol a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár, akkor minden további korhatár betöltésekor külön-külön kell a kérelmeket benyújtani.

A magyar nyugdíj megállapítása attól függően, hogy az adott személy rendelkezik-e önálló nemzeti nyugdíjra való jogosultsággal – öregségi nyugdíjkorhatár betöltése és legalább 15 év magyar biztosításban szerzett szolgálati idő –, kétféle módon történhet.

  • Amennyiben rendelkezik önálló magyar jogosultsággal, akkor két ellátást kell kiszámítani; egy nemzeti és egy úgynevezett arányos nyugdíjat, és a két ellátás közül a kedvezőbb ellátást állapítják meg és folyósítják nyugdíjként.
  • Amennyiben nem rendelkezik önálló magyar jogosultsággal, akkor kizárólag az arányos nyugdíjszámítást kell elvégezni.

További részleteket itt lehet olvasni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak