szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ősszel mindig meglódul az albérlet-, kiadó lakás biznisz, érdemes utánanézni, miként lehet elkerülni a lesben álló adóhatóság akár milliósra rúgó bírságait.

Az adóhatósági veszély elsősorban a szobájukat, lakásukat bejelentés nélkül kiadókat fenyegeti, igaz, a piacon ők vannak nagy többségben. Ilyen "konstrukcióban" bármilyen vitás esetben például az albérlő kezében ott az ütőkártya: bármikor feljelenthet az adóhatóságnál, de a rosszindulatú szomszéd is potenciális veszélyforrás – írja a Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog.

A lebukás pedig nem olcsó mulatság, akár milliós bírságra is számíthatnak a lakástulajdonosok, ráadásul sokszor egy alapos vagyonosodási vizsgálatot is elrendelnek ellenük. Ha el akarja kerülni az ilyen eseteket, célszerű szerződést kötni a bérlővel, ha pedig ezt korábban elmulasztotta, akár önellenőrzést is tarthat, így az elmaradt adóforintokat utólag befizetheti úgy, hogy csak a késedelmi kamattal kell számolnia, büntetéssel nem.

Lakást akár magánemberként, adószám kiváltása nélkül is ki lehet adni. Ilyenkor ez önálló tevékenységnek minősül, és az ebből beérkező jövedelmünk az összevont adóalap részeként adózik. 1 millió forintos összeghatárig csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni. Ha azonban ezt az összeghatárt átlépi a bevétel, az szja-n felül még 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a teljes bevétel után, 450 ezer forintos felső határral, amibe más forrásból – például munkaviszonyból – származó EHO befizetést is bele lehet számolni.

Sokan nem veszik figyelembe, de az is jövedelemnek számít, ha a bérlő fizeti a mi nevünkön lévő közüzemi számlákat. Mivel azonban ez tipikusan költségként elszámolható tétel, az adóalap mérsékelhető ezzel az összeggel, így érdemes az összegeket folyamatosan figyelemmel követni, és a közüzemi számlákat egy esetleges NAV ellenőrzésre készülve megőrizni.

Nem csak a bérlőnk által mérsékelhető az adóalap. A lakás kiadója kedvezményre számíthat, ha maga is lakást bérel – egy másik településen. Ha mind a bérbeadás, mind a lakásbérlés időtartama meghaladja a 90 napot, a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a másik településen bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, és a költségelszámolást már csak a két összeg különbözetére kell elvégezni.

További részleteket és adószámítást itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!