Orbán Ráhel férjének cége perelhet a tandíjas cikkek miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Jogi lépéseket tesz Orbán Viktor vejének cége az Orbán Ráhel tandíjának forrásával, illetve a társaság által elnyert állami megbízásokkal foglalkozó cikkek miatt.

Közleményt adott ki Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége azt követően, hogy több újság is a társaság szerepéről írt Orbán Ráhel svájci tandíjának előteremtésével, illetve a cég által elnyert közbeszerzésekkel kapcsolatban.

"Az egyes írásokban a valóságnak nem megfelelő állítások, továbbá a személyekről közölt valósággal nem egyező tények tekintetében a szükséges jogi eljárásokat megindítjuk" - írták a közleményben.

Azt közölték, hogy az Elios Zrt. "mind a piaci, mind a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó tevékenységét a vonatkozó jogszabályok maradéktalan megtartása mellett végzi, ideértve a különböző sajtócikkekben megjelölt eljárásokat".

"Éppen ezért érthetetlen és rosszindulatú az a megközelítés, hogy amennyiben egy cégnek bármiféle köze van a Miniszterelnök bármely rokonához kétségbe vonják munkájának tisztaságát, becsületességét és szakmaiságát" - fogalmaztak.

Az Átlátszó korábban azt írta, Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak a cége közel 3 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el 2014-ben.

A lap azután kukkantott bele Orbán Viktor vejének cégügyeibe, hogy Orbán Ráhel a napokban közölte, nem a miniszterelnök fizeti a félévente 15 millió forintba kerülő tandíját egy svájci egyetemen, hanem férjével "saját lábukon állnak".

A korábbi E-Os Innovatív Zrt. tavaly Elios Innovatív Zrt-re változtatta a nevét és kiszállt belőle a Közgép energetikai cége, a részvényeken fele-fele arányban osztozott a Green Universe Kft. és a Green Investments & Solutions Kft. - írta az Átlátszó.

A portál szerint ez utóbbi tulajdonosa a pécsi illetőségű Hamar Endre, aki Tiborcz István üzlettársa volt az időközben IBC Projekt Kft-nek átnevezett Hamar & Tiborcz Kft-ben. Idén április 30-án viszont Tiborcz megvásárolta Hamartól a Green Investments-t, így újra ötven százaléknyi tulajdona lett az Elios Zrt.-ben.

Vasárnap Schiffer András, az LMP társelnöke egy sajtótájékoztatón azt közölte, feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amelyeken Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje tulajdonában álló cég nyert. 

A Demokratikus Koalíció (DK) korábban vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktor ellen többek között lánya évi 15 millió forintba kerülő svájci tanulmánya miatt. "Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak a cégei ugyanis a 2010-es kormányváltás óta több milliárd forint hazai és európai pályázati pénzeket nyertek el" - állította a párt.

Az Elios közleményében most azt írta, a cég 2010 óta energetikai tárgyú projekteket valósít meg, a nevezett közvilágítási ágazatban pedig a közép-európai régió egyik meghatározó társasága szakmai munkája alapján.