szerző:
G. Tóth Ilda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akad, aki felesége álmát váltja valóra, más fizetős betegekre hajt avagy a borászatát akarja fellendíteni a szállodaépítéssel. A politikusok által is kedvelt hotelbizniszt az uniós támogatások teszik igazán vonzóvá.

„A férjem gyermekkori emléke, hogy gyakran ide tért be vele a nagyapja egy rumos kávéra. Később én is ide ültem be a barátaimmal egy sörre néptáncpróba után” – ezzel a sajátos családi kötődéssel magyarázza Bakos Orsolya, a szegedi Tiszavirág Hotel háziasszonya, miért vette meg és újíttatta fel férje, ifjabb Sánta János, a dohánykereskedelemben utazó Tabán Trafik Zrt. résztulajdonosa az egykori patinás vendéglőt. Lázár János hódmezővásárhelyi barátjának cége tíz éve vásárolta meg az ingatlant potom 70 millió forintért, s a dizájnbutikhotel a napokban ünnepelte második születésnapját. „Mézesmadzag volt a vételár, összesen 700-800 milliót is ráköltöttünk” – mondja a végre a szenvedélyének hódoló hotelháziasszony, hozzátéve: nem gond, ha a ház veszteséget termel, szerencsére van mögötte egy tőkeerős cég. No és egy 157,5 millió forintos uniós támogatás – vagyis a 12 szobával számolva szobánként 13 millió forint –, aminek mindössze annyi volt a feltétele, hogy a felújított ingatlant öt évig szállodaként üzemeltessék. Aki a Tiszavirágban járt, dicséri a vendéglátást: „itt aztán van ízlés, nem mint Szijjártó Péter házában” – mondta a HVG-nek egy visszatérő vendég.

Az uniós támogatás lehetősége számos politikaközeli nagyvállalkozót megihletett, csak Szegeden fél tucat négycsillagos szállodához pályáztak rá. Egy éven belül hármat fel is építettek – egyiket sem akárki fia. A 210 millió forintos EU-forrás segítségével felhúzott Szent János Hotel például abban az épületben működik, ahol egykor a Pick szalámi gyártása elkezdődött, a beruházó pedig a Mórahalmi Rozsmalom Kft. – az egyetlen tisztán rozs őrlésével foglalkozó malom tulajdonosa. A cég vezetőjét, a helyi elit köreiben mozgó Bodó Katalint legutóbb azzal hozták hírbe, hogy együtt utazott a Kanári-szigetekre Vida Ildikó adóhatósági elnökkel. A hármas számú versenytárs Art Hotelt pedig a városszerte ismert nagyvállalkozó, az akkor még a Szeged Beton nevet viselő vízilabdaklub 2011-ben elhunyt elnöke, a politikától magát mindig távol tartani igyekvő Körtvélyessy Péter álmodta meg; az özvegye által vezetett Somogyi Udvar Kft. 439 millió forint uniós támogatást nyert hozzá. A helyi viszonyokat jól illusztrálja, hogy idén ősztől a városi csapat névadó szponzora éppen a Tiszavirág. Mintha csak a Sánta család bizonyítani akarná, hogy megfelel a kormányzati elvárásoknak.

Az Art Hotel Szeged egyik italpultja
©

Mindeközben a Tisza-parti városban pang a vendégforgalom: a 2013-as szobafoglaltsági arány 40,7 százalék volt, márpedig a szakmában 50 százalék alatt biztos halált jósolnak. „Szinte nincs olyan hónap, amikor ne adnának át legalább egy panziót a városban. Mindenki a lézerközpont megnyitására bazíroz” – ad magyarázatot a látványos bővítésekre egy helybéli szakember. November végén az EU 400 millió forint fölé tornázta a kifizetett összeget abból a 439,2 millióból, amit a Science Kft.-nek ítélt meg egy 35 szobás, négycsillagos hotelhez – a környéken rekordnak számító, 70 százalékos támogatási aránnyal. A szállót február végén adják át. A tulajdonos a Science Projekt Kft. – korábbi nevén Tárkány Flotta Szerviz Kft. –, mely az országszerte több autóházat működtető Tárkány családé. A cégcsoport másik vállalkozása ellen felszámolás folyik, s a tulajdonos Tárkány Lászlót a Szegedi Ügyészség fedezetelvonás bűntettével vádolta meg.

Tudomány híján a bor a vonzerő Villányban, ahol szintúgy gombamód szaporodnak a szálláshelyek – itt is az EU-pénzek jóvoltából. „Inkább politikusok, mintsem borászok” – kommentálták a környéken a neves bortermelők panzióbővítési buzgalmát. Nemcsak Tiffán Zsolt fideszes honatya Colchicum Kft.-je nyert az idén tavasszal átadott panzióhoz támogatást (lásd Kicsire nem adunk című írásunkat), a Bock Panzió Kft. is felvehetett 334 milliót, és Gere Tamás Crocus Gere Bor Hotelje is kicsinek bizonyult. Utóbbi új szárnyát a következő hetekben tervezik átadni, szabadtéri jakuzzival a tetején.

A borászok mellett más gazdasági potentátok is bekapcsolódtak a szálláshelyépítésbe a Dél-Dunántúlon – a térség fejletlensége miatt 60-70 százalékos támogatási aránnyal kecsegtető közösségi forrásra spekulálva. Miközben a legnagyobb hazai szállodalánc, a Danubius Hotels Pécsett különféle trükkökkel próbálta csökkenteni a vendégek által hanyagolt két szállodája működési költségeit, a környéken több új beruházás indult. Mások közt a városi holdingcég igazgatósági tagjának, Schneider Jánosnak a vállalkozása, a Hausmann Kft. is kapott 223 millió forintot egy belvárosi műemlék épület szállodává alakításához. A városi holdingok főemberei másutt is rákaptak a szállodásdira: Debrecenben az igazgatósági tag Kotosmann Zoltán birtokolta Héliker Invest Zrt. korszerűsítette a nyugat-európai polgárok által az EU-nak befizetett félmilliárdból a Centrum Hotelt.

Villányban a bor a vonzerő - képünk illusztráció
©

Több mint 270 millió forintot nyert a Pécs melletti Pogányban panziót álmodó Mátrix-Workmanlike Kft., amelynek hátterében Zsuffa Ákos, az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesületének elnöke áll. Korántsem mellesleg ő a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programiroda pályázati szakértője is. Ez a szervezet pedig az Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosaként elhíresült Bátorfi Béla résztulajdonában álló Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő Kft. közvetett érdekeltségében van. Márpedig a Bátorfihoz kötődő pénzköltéseket már az Európai Bizottság is megelégelte. A HVG információi szerint Brüsszelben leállították a kifizetéseket a regionális operatív programok egyes turisztikai pályázatainál.

Egészségturizmus hívószóval valóban milliárdokat költöttek el hazai vállalkozások. Idén márciusban nyert el 783 millió forintot a szintén Baranyában, a Villánnyal szomszédos Nagyharsányban „dél-dunántúli medihotelt” építő Geone Kft., amely ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, mint az Esztergomban majdnem kész Egom Medhotel. A 871 milliós brüsszeli támogatást kaszáló Egom Medhotel Kft. pedig résztulajdonosa a New Deal Invest Kft.-nek, amely közvetetten a Kútvölgyi Kórház járóbeteg-részlegét igazgató Szócska Gáborhoz, a volt egészségügyi államtitkár testvéréhez köthető (HVG, 2013. június 1.).

A gazdasági elit köreiben mára sikk lett szállodát birtokolni. Akkor is, ha a hotelek jövedelmezősége elmarad a válság előttitől: míg korábban 10–12 év alatt megtérült a befektetés, ma 15–20 évvel lehet számolni. A hazai átlagos foglaltsági ráta még mindig messze elmarad a 2007-estől – azért is, mert jócskán túlépítették a vidéket méregdrága wellness-szállókkal. Ha későn is, talán erre eszmélt rá Lázár Vilmos, a kormánykedvenc CBA résztulajdonosa. A fogathajtó Szilvásváradon fogott üdülőfalu-építésbe, 317 millió forintos uniós támogatással. A Mythos fantázianévre hallgató létesítmény még csak a tervekben létezik, építése egyelőre nem halad. Mindössze addig jutottak a tulajdonosok, hogy a kempingben a régi faházakat lebontották, de nem jöhetett létre a beígért 12 új munkahely – amelyekről az uniós papírokon fontosnak tartották közölni, hogy minden másodikat nő töltené be. Aggodalomra azért nincs ok, a CBA igazgatósága nem marad saját szálloda nélkül. A fővárosi római-parti mobilgátért lobbizók közt van Lázár kollégája, Breier László, aki a Vörösvár Kft.-n keresztül a békásmegyeri töltés mögött megbújó Hotel Noét tudhatja magáénak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!