Régen minden jobb volt a kínai cégek számára

Régen minden jobb volt a kínai cégek számára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Az emelkedő költségek és a csökkenő termelői árak miatt 2011 óta a legnagyobb mértékben esett a kínai iparvállalatok nyeresége augusztusban.

A kínai statisztikai hivatal közölte, hogy az iparvállalatok profitja augusztusban 8,8 százalékkal csökkent tavaly augusztushoz képest. A gyenge eredményben annak is szerepe volt, hogy az értéktőzsdék zuhanása miatt visszaesett a részvény-befektetésekből származó jövedelem, a japán jen árfolyamának erős ingadozása következtében pedig emelkedtek a vállalatok finanszírozási költségei.

Az év első nyolc hónapjában 1,9 százalékkal csökkent az iparvállalatok nyeresége.  A legrosszabb teljesítményt az állami vállalatok nyújtották, nyereségük 24,7 százalékkal zsugorodott, míg a magáncégek profitja 7,3 százalékkal nőtt. Kiugróan nagy, 57,3 százalékos profitcsökkenést szenvedtek el a bányaipari cégek.

Az adatok megerősítik, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése lassul. A kormány prognózisa szerint a hazai össztermék az idén 7 százalékkal bővül, negyedszázada a legalacsonyabb ütemben. Több gazdasági szakértő szerint azonban ezek a számok kozmetikázottak, jó, ha egyáltalán 2-4 százalékkal nő idén a kínai gazdaság, de van, aki a stagnálást sem zárja ki. Ezzel is hozzák többen összefüggésbe, hogy a kínai tőzsde a nyáron huzamosabb ideig és nagyot esett.