Molnár Csaba
Molnár Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy miskolci családi házban Európa-bajnok cipőket készít a cipőjavítóként indult mester, a legolcsóbb lábbeli is 120 ezer forintot kóstál. Kézzel, a létező leghagyományosabb technológiával készítenek olyan egyedi, méretre szabott cipőket, amilyenek csak a legmenőbb olasz, német és francia műhelyekből jönnek ki. A vállalkozás jó hírét a gazdag és híres kuncsaftok, például Sir Roger Moore, avagy a 007-es ügynök is viszi a világba. A minőség beválni látszik, "pillanatokon belül 250 milliós fejlesztési projektbe" kezdenek Miskolcon.

Néha csak az itt hagyott névjegyből derül ki, hogy ki is volt itt és rendelt cipőt tőlünk

– mondja Kovács Attila, aki azzal büszkélkedhet, ő készítette a bő két hete a világ legjobb kézzel készített férfi cipőjének választott lábbelit. Ebből is látszik, milyen bizalmi üzlet a luxuscipő-készítés, ha a megrendelő nem járul hozzá, nem lehet felfedni a vevők kilétét. "Maradjunk annyiban, hogy – nem csak magyar – művészeknek, politikusoknak, az üzleti világ szereplőinek szép számmal készítünk egyedi cipőket."

(A galériáért erre a linkre kattintson!)

Kattintson galériánkért!
©

Egyik leghíresebb kuncsaftja Sir Roger Moore, a 007-es ügynök, avagy az Angyal, akit egy rendezvényre hívtak meg Magyarországra 2010-ben, és meghívója érdeklődött Attilánál, hogy készítene-e neki cipőt. Fél órája volt Moore-nak a cipőrendelésre, ez alatt lefuttatták a méretvételt, majd az Angyal a Budapest modellt szúrta ki sötétbarna színben. Apró extraként a cipő talpára lézerrel felvitték a James Bond 007 feliratot.

Pedig Kovács Attila eredetileg nem is cipőkészítő mester akart lenni, hanem állatorvos. Ehhez képest az idei wiesbadeni Kézműves Cipőkészítők Európa-bajnokságára benevezett négy cipője közül három aranyérmet, egy pedig ezüstérmet nyert, ezzel ő lett a verseny legeredményesebb mestere. Ráadásként bezsebelte a "Legszebb férfi cipő" és a "Legszebb női cipő" díjakat is.

Az egyik aranyérmes cipő, a Címeres: Aranyérem + Legjobb Férfi cipő Best of - Különdíj. Barna antik színű, egyedileg kézzel festett férfi félcipő, különleges ráma- és talpvarrással. A cipő szenzációja, hogy egy darab sík felületű borjúbőrből van elkészítve, nincs a felső részén sehol varrás, illetve toldás. - Kattintson galériánkért!
©

(A galériáért erre a linkre kattintson!)

Mindezt úgy, hogy "mindössze" kilenc éve készítette saját kezűleg az első "versenyképes" exkluzív férfi cipőjét, és ortopéd cipőket készítő kis cégében csak 6 éve lett szabad szemmel is látható üzletág a több százezer forintos cipők készítése. Mostanra azonban már vastagon jegyzik az európai piacon, de "a világhírért még van mit tenni", igaz, már a Föld minden szegletébe szállítanak Új-Zélandtól Dél-Afrikán át az Egyesült Államokba.

Kovács Attila
©

Pedig nálunk a tradicionális kézműves cégek fejlődéséből azért kiesett jó negyven év.

Igazi cipőkészítő hangulat uralkodik a külsőre egyszerű családi háznak kinéző miskolci manufaktúrában – folyamatos a kopácsolás, mindent eláraszt a nyers bőr és a ragasztó szaga. "Végül is ettől nem tudtam elszakadni én sem" – magyarázza a mester, hogy is lett mégis cipész. Cipész volt apja is, nagyapja is, "ebbe nőttem bele". Meg még mi minden másba is, hiszen ahogy a családból jött a cipőkészítés, ugyanúgy a családból jöttek az Európa-bajnoki címek is.

A mesterember nagy utat járt be, a rendszerváltás után nem sokkal egy kis lakótelepi cipőjavító műhellyel nyitott, aztán átnyergelt az – ugyancsak egyedi rendelésre, kézzel megmunkált – ortopéd cipő készítésére. Noha nem ment rosszul az ortopédüzlet, szerződésben álltak az OEP-pel, így ez stabil lábnak bizonyult, "a biztosító időben és pontosan fizet", a papa mégsem hagyta békén, folyamatosan ösztökélte, hogy vágjon bele az általa akkor már 1998 óta sikeresen – Európa-bajnoki aranyak, ezüstök és bronzok, meg egy kazal más díj nyerteseként – űzött egyedi luxuscipő-gyártásába.

A verseny

A Wiesbadenben három évente rendezett Európa-bajnokság "A VERSENY", ahol mindenki ott van, aki számít. Korábban csak európai cipészek jöttek, ma már az egész világról beneveznek. Ezen a versenyen a mestereknek a kitalálástól a tervezésen át a kivitelezés utolsó szögéig mindent maguknak kell csinálniuk, nem egy-egy műhelyt díjaznak, hanem egy-egy cipőkészítőt, az számít, hogy ő mit tud. Kovács Attila amióta részt vesz ezen a versenyen, mindig begyűjt 1-2 ilyen vagy olyan színű érmet, meg pár külön elismerést.

©

Az idei, 14. versenyen a legjobb férficipőnek kiírt díjat egy a legnagyobb édesvízi halfaj – amelynek neve Pirarucu, élőhelye az Amazonas – bőréből készült cipővel nyerte el.

"Nagyon sok időt és energiát elvitt a vállalkozás futtatása, ráadásul ehhez azért a kézzel varrott technológiát is meg kellett tanulni, szóval csak lassan közelítettem ezekhez a cipőkhöz." Végül 2004-ben elkísérte a papát a weisbadeni díjkiosztóra, itt aztán el is dőlt minden, közelről látva apja sikereit – megint több érmet is nyert –,

akkor elhatároztam, hogy a következő versenyre, három év múlva már saját cipőkkel térek vissza.

Ekkortól lehet számítani a régmúlt egyéni vállalkozásából kinőtt Ortopán Kft. luxuspiaci szerepét, Kovács Attila 2007-ben két párral nevezett Wiesbadenben, és egy-egy ezüst- és bronzérmet hozott haza. "Itt már látszott, hogy reálisan be lehet lépni erre a piacra." A gyártás 2010 óta megy, komoly lökést adott a luxuscipőknek, hogy Attila apja ekkor nyugdíjba vonult, eladta a cégét – Attila unokatestvérének –, az exkluzív szegmens azonban Miskolcra került az ügyfelekkel együtt. "Ez jó belépő volt, aztán elkezdett bővülni, mondjuk jó lassan, mert szűk réteg a vevőkör."

500 ezer forint – egy pár cipőért

Minden cipő méretre, egyéni megrendelésre készül. "A kreativitás vonzott, soha nem is gondolkodtam tömeggyártásban." Bár felső kategóriásak a cipők, így maga az ár azért alapvetően meghatározza a vevőkört, nem feltétlen csak a tehetősök számára éri meg, mert egy ilyen cipő élettartama minimum 10 év, "ha valaki kétévente vesz egy ilyet, nagyon sokáig nem kell foglalkoznia a cipőkérdéssel".

Ezeknek a lábbeliknek az ára 120 ezer forintnál kezdődik. Az árak felső határa a csillagos ég a technológiától, a felhasznált anyagoktól, valamint attól függően, hogy milyen modellről van szó, vagy milyen egyedi elképzelésekkel jön a megrendelő. A legdrágább cipő, amit Kovácsék eladtak, félmillió forintot kóstált, ezt azonban még bőven lehet srófolni, például nemesfém(ek) beépítésével.

Erre is fel vagyunk készülve, van ékszerész "beszállítónk", extrém anyagokból is tudunk tervez(tet)ni.

Kattintson galériánkért!
©

(A galériáért erre a linkre kattintson!)

"Akinek ilyen cipőre van igénye, annak már nem elsősorban árkérdés, hanem bizalmi kérdés, hogy megtalálja, amit akar. Szerencsére vagy sajnos, nem is tudom, de jelentős az árelőnyünk a hasonló kategóriájú nyugat-európai cipőkhöz képest." Itt ez átlagár 500 euró – vagyis úgy 150 ezer forint – körül mozog ott 1000-1500 euró körül, de nem ritka az ennél magasabb ár sem ugyanazért a termékért, ugyanolyan alapanyag és ugyanannyi elvégzett munka után.

Csak természetes anyagból, igazolt származással

Exkluzív cipőhöz exkluzív alapanyagok? A cipők minden alkotórésze természetes alapanyagból készül – az ortopéd cipőké is –, amelyet kivétel nélkül külföldről szereznek be. A legjobb bőrök Franciaországból jönnek, de a németek is nagyon jó minőséget tudnak, csak kevesebbet. Olaszország pedig talán a legnagyobb hatalom a divatban, így a cipőiparban is.

Hallani, ahogy nyiszorog, ez is a természetes cserzésre utal.

Napjainkban vegyi eljárással már 4 hét alatt előállítható a bőrtalp, ennek a minősége nekik viszont nem megfelelő. "Mi a hagyományosan, természetes úton cserzett bőrtalpakat használunk, melyet másfél évig csereznek, ugyanúgy készülnek, mint 100 évvel ezelőtt, ezért ezek az alapanyagok jóval drágábbak, viszont tartósabbak."

Használják kígyó, krokodil, aligátor, kajmán, strucc, cápa, angolna, rája, óriás gyíkok bőrét is. Ezek Bolíviából, Dél-Amerikából, Ázsiából érkeznek, szigorúan csak tenyésztett állatok bőre, származási bizonyítvány kell, és egy rakás engedély ahhoz, hogy be lehessen hozni őket. Jellemzően Olaszországban működnek azok a speciális gyárak, amelyek minden szükséges papír és igazolás birtokában be tudják hozni az unióba a félkész bőröket, tovább feldolgozzák és "tőlük vesszük mi, így az adminisztrációval nem kell foglalkoznunk".

(A galériáért erre a linkre kattintson!)

Kattintson galériánkért!
©
Exkluzív cipőhöz exkluzív üzlet a Váci utcában

Kovács Attila Nagyváradon született, 1988-ban települtek át családjával Magyarországra – ő a zöld határon, a többiek turistaútlevéllel –, s még abban az évben meg is kapták az állampolgárságot. Apja Debrecenben folytatta a cipőkészítést, Start-hitellel indított vállalkozásában kézzel készített ortopéd cipőket. Attila egy évig dolgozott nála, majd Miskolcra nősült és ott a lakótelepen, ahol laktak, cipőjavító műhelyt nyitott 1990-ben. Nemsokára jött az ortopéd cipők készítése, a kilencvenes évek közepén már öt alkalmazottja volt. Hamarosan nagyobb műhelyre váltottak, az akkori családi házuk alagsorából egy 80 négyzetméteres ingatlanba költöztek, amit folyamatosan bővítettek, s most 250 négyzetméteren dolgoznak vele együtt tizenhatan. "Most kezdjük kinőni az épületet, de szerencsére már tudjuk, hová költözünk."

Cége, a 1994-ben alapított Ortopán Kft. 2012-ben nyitott saját tulajdonú exkluzív cipőüzletet Budapesten a Váci utcában. Az üzletben sztenderd méretű, de ugyanezzel a – gojzervarrott vagy rámánvarrott – technológiával készült cipőket mutatnak be, mintegy modellválasztékként, ettől persze szinte mindenben és minden irányban el lehet térni egyedi rendeléskor.

Az exkluzív cipőkhöz felhasznált borjú- és marhabőrök négyzetmétere 100 euróba – úgy 30 ezer forintba – kerül (csak összevetésként: a normál cipőkhöz használt bőr 28-30 euró négyzetméterenként). Az egzotikus állatok esetében azonban speciális eljárással határozzák meg a bőrök árát, ami testrészenként is eltér, de abban hasonlóak, hogy aranyárban mérik őket: a hüllők hasi részéről származó bőrök például attól függően, hogy milyen széles az állat hasa, centiméterenkénti csíkonként 20-40 euróba kerülnek.

A bőr ára folyamatosan emelkedik, ennek ellenére a világpiacon évről évre nő a kereslet, Kína rengeteg alapanyagot felvásárol és egyre kevesebb marad a piac többi szereplői számára. A gyárak csak megrendelésre termelnek, színenként és anyagtípusonként 50-100 négyzetméter a minimális rendelés. Az emelkedő árak miatt logikus befektetés az alapanyag, ezért legalább 1 évre elegendő készletük van Attiláéknak is.

Az anyagokat feltekert állapotban, úgynevezett kötésben polcokon tárolják, nem tesz jót a bőrnek a hajtogatás, főleg ha úgy tárolják, mert a hajtás mentén "törésnyom" marad és a bőr később is "emlékszik" ezekre. Nem szabad párás helyen tárolni a bőröket, mert bepenészednek, túl meleg helyen pedig kiszáradnak.

Hogyan lehetne nekem is ilyen cipőm?

A megrendelő bemegy az üzletbe, ott, ha tudja, kiválasztja a modellt, leveszik a méretét – ez nem több 10 percnél –, kitölti a megrendelőlapot, megbeszélik a részleteket, hogy milyen bőrből készüljön a felsőrész, milyenből a bélés, milyen legyen a talp. A megrendelők általában igénylik a "tanácsadást", hogy milyen cipő állna nekik a lejobban. Ezek alapján elkészítik a személyre szóló kaptafát – sztenderdből alakítják a láb sajátosságai alapján, hogy "jól érezze benne magát a láb".

Kattintson galériánkért!
©

(A galériáért erre a linkre kattintson!)

A legfontosabb a méretlap, amin minden apró és fontos információ szerepel, ennek alapján készítik a cipőt. Akinek már van méretlapja, többször nem kell személyesen megjelennie, ha újabb cipőt szeretne, elég telefonon, emailen vagy faxon pontosítani. "Minden méretlapot archiválunk, s amíg a vállalkozás működik, meg is őrizzük őket." Több száz méretlapot tárolnak az irattárban, visszatérő ügyfeleik is bőven vannak.

Az ügyfelek általában kézről kézre adnak minket, hirdetésre nem is költünk, de felesleges is lenne.

Egy cipő elkészítése egy hét munkaidőt vesz igénybe, egyszerre akár 20 darabon is tudnak dolgozni. A rendelés után azonban ezzel együtt is várni kell 2-3 hónapot, akkora a sorban állás.

A vásárlók nagyjából fele külföldi, így ekkora a vállalkozás "exportja" is, külföldre csomagküldő szolgálattal szállítanak, minden csomagra külön biztosítást kötnek. A magyar piacon ebben a szegmensben nagyjából öt vállalkozás mozog. A legnagyobb konkurens az 1978 óta működő Vass Cipő, de vannak más cégek is, amelyek hasonló technológiával dolgoznak. A csúcsműhelyek Németországban és Olaszországban vannak.

(A galériáért erre a linkre kattintson!)

Kattintson galériánkért!
©
Ortopédcipő-ág le, exkluzívcipő-ág fel

Mostanra összesen évi 2000-2500 pár cipőt készítenek – mindet kézzel –, ennek 20 százaléka a luxuscipő, de ezek részesedését növelni tervezik a gyártásban. "Az ortopéd cipőkkel kiszolgálunk egy szegmenst, fenntartjuk a boltot, de az igazi szerelem az exkluzív férficipő." Mondjuk, üzleti megfontolások is alátámasztják ezt az irányt, mivel az ortopéd cipőkön – lévén rögzített áras darabok – OEP-támogatás ide vagy oda, mostanra csaknem nullára kopott a nyereség. Az exkluzív cipők árképzését pedig az üzletmenet határozza meg. Beszédes adat, hogy a bár a mennyiségi megoszlás nagyon féloldalas, a profittartalomhoz csaknem 50-50 százalékban járul hozzá a két láb.

Negyedmilliárdos fejlesztési projektbe kezdenek

A mostanra kinőtt 250 négyzetméteres műhelyből még ebben az uniós finanszírozási ciklusban, azaz 2020-ig elköltöznek az új, egyelőre nem létező manufaktúrába. Már meg is vették az új ingatlant egy beépítetlen területet Miskolcon – saját erőből fizették ki. Itt új és korszerű cipészetet építenek fel, megújítják a gépparkot és új technológiákat is "beállítanak", valamint négy új munkatársat is felvesznek. Az összesen 250 millió forintra tehető beruházáshoz pályázati forrásokat és hitelt is terveznek igénybe venni.

Befektető egyelőre nem jelentkezett, de nem is nagyon keresnek. "Ha lehet, megtartanánk családi vállalkozásban a műhelyt. Az a kérdés, hogy érdemes volna-e nyugdíjmegváltásként egy úgymond jó kilátásokkal rendelkező céget eladni viszonylag kevés pénzért, vagy inkább a gyerekeim vigyék tovább és jelenjenek meg a nagy helyeken Londonban, Milánóban, New Yorkban vagy Párizsban."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!