Ha figyel a munkahelyi életminőségre, ki fog lőni a vállalata

Ha figyel a munkahelyi életminőségre, ki fog lőni a vállalata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Világszerte kutatók tömegei vizsgálják, mitől sikeres egy vállalkozás. Vannak jól számszerűsíthető objektív feltételek, de vannak összetettebb, nehezen mérhető, mégis döntő emberi tényezők is. Ezek közé tartozik a munkahelyi életminőség.

A fogalom sokkal többet jelent, mint a kényelmes, esztétikus környezetet, vagy a dolgozóknak járó ingyenes fitneszklub-belépőt. Az egyik döntő életminőségi tényező az, hogy az alkalmazottak mennyiben érzik saját személyes sikerüknek is a vállalatét. A magát baloldali, progresszív alapítványként definiáló francia gazdasági agytröszt, a Terra Nova most közzétett tanulmányában igyekszik számszerűsíteni is az emberi tényezőket. Egy Gallup-kutatás eredményeit is felhasználva megállapítják, hogy azoknál a vállalatoknál, amelyeknél a munkahelyi légkör harmonikus és a dolgozók egyben a saját cégük „elkötelezett szurkolói” is, 21 százalékkal magasabb a termelékenység, mint az átlagos légkörű vállalatoknál.

Továbbá: a jó munkahelyi életminőségű cégeknél átlagosan 37 százalékkal kevesebb a betegség miatt kieső munkaidő, és 48 százalékkal kisebb a munkahelyi balesetek száma. A munkaidő rugalmassága is hatékonyságnövelő tényező. Mint ahogy az is, ha az alkalmazottak véleményét is kikéri a főnökség a fontos döntések előtt.

Persze a jó munkahelyi atmoszféra megteremtésére is kell áldozni, de a tanulmány szerint az erre fordított beruházás mindenképpen megtérül, sőt összességében akár öt-tíz százalékos termelési költségcsökkentést is eredményezhet. A Terra Nova kutatása szerint Franciaországban csupán a dolgozók 31 százaléka érzi úgy, hogy befolyással van a felső döntésekre. Ez az arány összességében „túlhierarchizált” munkahelyi viszonyokra utal. Merthogy Németországban ugyanez a mutató 38, Spanyolországban 39 és Nagy-Britanniában 45 százalékos.