szerző:
Gyenis Ágnes

Nincs garancia arra, hogy az MKB ismeretlenség homályából előtörő vevői határidőre fizetnek. Ekkor ugyan az üzlet nem jön létre, de a késlekedés növelheti az állam veszteségeit. A tranzakció végső szaldója azon múlik, hogyan sáfárkodnak az erre felhatalmazott szervezetek az államon maradt rossz banki résszel.

„Az Alapítványokat sajnos manapság mindennel hírbe hozzák, de hogy az MKB Bankban tulajdonrészt szereznének, azt a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja” – közölte a HVG-vel a jegybank kommunikációs részlege. A Pallas Athéné nevet viselő MNB-alapítványok igen aktív, a pénzintézetben nap mint nap megforduló ügyfelei az MKB-nak. Már csak ezért is nehéz lesz eloszlatni a gyanút, hogy az alapítványok nem ebből a célból pumpáltak 20 milliárd forintot a maguk helyett akcióba lendíthető, külföldi befektetésekre is felhatalmazott, Ferida nevű cégükbe.

Az MKB privatizációs pályázatán a múlt héten győztesként kihirdetett, 37 milliárd forintos vételárat beígérő konzorcium tagjai közül ugyanis épp azok az ismeretlenek, amelyek az összeg oroszlánrészét, a 45-45 százalékát (16,65-16,65 milliárd forintot) pengetik ki június végéig.

  • Egyikük az állítólag kínai és indiai befektetők által Luxemburgban létrehozott, Rakesh Kumar Aggarwall szerteágazó profilú indiai üzletember által felvállalt Blue Robin alap.
  • A másik pedig a magyar vállalkozói hátterű Metis Magántőkealap.
  • A vételár fennmaradó 10 százalékát a CIG biztosítókhoz köthető Pannónia Nyugdíjpénztár fizeti ki, amely nemrégiben a Gránit Bankba is beszállt. Ugyanilyen arányban lesznek banktulajdonosok is, ha felügyeleti jogkörében az MNB engedélyezi a befolyásszerzést. Ha a befektetőknek a legkevesebb közük is lenne a jegybankhoz, nem tehetné, mert az MNB-nek csak akkor lehet társasági részesedése, ha az a feladatai ellátásához elengedhetetlen.

De vajon hogyan jöhetett össze egyetlen közös csapatba ez a három, látszólag a legkülönfélébb típusú befektetőkből verbuválódott társaság, amely rástartolt az MKB-ra? A Metist létrehozó Minerva Tőkealap-kezelő erről azt közölte a HVG kérdésére, hogy a tagok „a pályázati folyamat során alakították meg a konzorciumot”, ami az ilyen jellegű tranzakcióknál kevéssé valószínű ad hoc egymásra találásra utal.

Nem oldotta fel a rejtélyt az MNB sem, csak azt hangsúlyozta, hogy mindhárom menedzsment „sokéves tapasztalattal rendelkezik a magyar bankrendszerrel kapcsolatban”. A Minerva jelenlegi egyetlen tulajdonosa, Jaksa János húszéves Raiffeisen banki múltja vagy a Pannónia – mint magukról mondják – 22 éves „úttörő” befektetési tevékenysége még csak-csak megfelel ennek a jellemzésnek. Azt, hogy a távol-keleti befektetők mikor és hogyan tettek szert ilyesféle tapasztalatokra, az MNB lapzártánkig nem világította meg. Különös az is, hogy a luxemburgi vállalkozást csak februárban, az ajánlat benyújtása előtt nem sokkal jegyezték be, a többiek mégis őt bízták meg a konzorcium képviseletével.

Az üzlet még befuccsolhat

Az MKB eladásába az Európai Uniónak is lehet még beleszólása. A német tulajdonosától meglehetősen leromlott állapotban megvásárolt MKB-t ugyanis az MNB szanálta, ehhez az unió kivételes beleegyezésével több tízmilliárd forintos állami támogatást is társított. A piacon nagyjából 70 milliárd forintért eladható rossz banki részleget ugyanis 2015 végén 100 milliárd forintért vásárolta ki belőle az állami Szanálási Alap. A privatizáció során azonban már nincs helye több szubvenciónak: bárki legyen is a vevő, piaci árat kell fizetnie. Az MNB állítja, ez így is történik, és ez a konzorcium ajánlotta a legtöbbet. Csakhogy „a kötelező érvényű ajánlat benyújtásának nem feltétele a vételár zárolása”, közölték a jegybanknál. Ezért semmi garancia sincs arra, hogy az ehhez szükséges tízmilliárdokat későbbi tőkegyűjtéssel összeszedni kívánó alapok az előírt június 30-ai határidőre fizetni is fognak, vagyis az üzlet még befuccsolhat.

Balog Ádám és Jaksa János. Bizarr kapcsolatok
©

A bizonytalanságot fokozza, hogy a Minerva alapkezelőnél a HVG-nek azt mondták: a Metis 31 milliárd forintnyi tőkét gyűjtene be magyar szakmai befektetőktől, minimum 100 ezer eurós tételekben – a befektetési alap tízéves futamideje alatt. Meglehet, a jegybanknál már előre tudják, kik fogják most letenni a szükséges pénzt, de ha tudják is, titkolják. Az unió nem azt írta elő, hogy a konkrét befektetők kiléte felfedhető legyen, hanem azt, hogy maga a folyamat legyen átlátható – beszéltek mellé a HVG kérdésére.

A jelek szerint egyelőre nem szorgalmazza az MKB tőzsdére vitelét sem a börzetulajdonos MNB, erre csak 2019-ben kerülhet sor. A HVG informátorai azt mondják, azért, mert a bank – jóllehet a működése tavaly már megközelítette a nullszaldót – még pár évig nem lesz nyereséges. Méghozzá azért nem, mert egy, a magyar bankpiacon egyelőre egyedülálló fejlesztést tervez benne a hírek szerint a helyén maradó, az MNB alelnöki székéből odakerült Balog Ádám vezette menedzsment: megvalósulna a papíralapú bankolást a teljes, országos hálózatában felszámoló, digitalizált pénzintézet. Márpedig ennek a költsége beláthatatlan.

Kapóra jöhet ez a Minerva-tulajdonossal összefüggésbe hozható magyar cégcsoportnak, amelynek a központja a Hold Befektetési Zrt. A cég tulajdonosa most Feith Zoltán és édesanyja. Feith egészen Jaksa 2015. nyári beszállásáig a Minerva igazgatóságában ült, majd 2016 elejéig a felügyelőbizottságában, vagyis tudomása kellett hogy legyen az MKB privatizációjára benyújtott pályázatról. Szintén tavaly nyárig a Minerva igazgatósági tagja és közvetve a tulajdonosa volt Ágoston Attila, aki a Holdban Feith elődjeként bukkant fel. A Minervát egyébként a Közép-európai Tőkebefektetési Kft. alapította 2012-ben, amelyben az 1990-es évek elején több ismert bankvezető is részt vett, Ágoston mellett például Erős János, akit 2002-ben Medgyessy Péter bízott meg az állami Magyar Fejlesztési Bank irányításával. Őt Lázár János azzal vádolta meg, hogy máig tisztázatlan körülmények között 2005-ben és 2008-ban 18 milliárd forintot adott a győri ETO Park-beruházásra a Quaestornak.

A Hold különféle érdekeltségei több százmilliárdos, innovatív fizetési megoldásokon dolgoznak. Fellendíthetné az üzletet, ha részt vehetnének az MKB tervezett digitalizálásban, amire – ha a háttérben bekerülnek a tulajdonosi stábba – jó esélyeik nyílhatnak. A Minerva azonban a HVG kérdésére leszögezte, a Holddal nincs cégjogi kapcsolatuk, a fejlesztéseikről pedig semmilyen információjuk nincs.

Szakmai befektető vár türelmesen a háttérben?

Mindeközben az a pletyka is tartja magát a piacon, hogy az MKB privatizációjának lecsengése után mégiscsak megjelenik majd egy szakmai, stratégiai befektető, mondjuk egy másik bank. Már 2014-ben az OTP-t emlegették, vette is volna, csak drágának tartotta az akkori nagyjából 17 milliárd forintos vételárat, még úgy is, hogy az előző német tulajdonos 80 milliárdnyi tőkét hagyott benne. Az események őt igazolták. A szanálás 2014. végi kezdetekor az MKB független szakértők becslései szerint nullát ért – tárták fel most az MNB-nél a HVG-nek. Ebből az is következik, hogy az állam túlfizette a bankot. Eddig nem egészen 50 milliárdba került a történet, ebből most – ha a vevők fizetnek – 37 milliárd térül meg, azaz folyik be a Szanálási Alapba.

A tranzakció végső szaldója azonban nem ezen múlik, hanem azon, hogyan sáfárkodnak az erre felhatalmazott szervezetek az államon maradt rossz banki résszel. Például az egykori Quaestor-birodalomhoz tartozó Dunacitynek a soroksári, Duna menti, 30 hektáros ingatlanegyüttesével, amelynek 250 milliárd forintból megálmodott önálló városrésszé fejlesztését az MKB kezdte finanszírozni. Most pedig a jegybankhoz tartozó szanálási követeléskezelő cég 59 millió eurós (közel 20 milliárd forintos) egyetemleges keretbiztosítéki jelzálogjoga terheli, jelezve, hogy ebből a hoppon maradt Quaestor-kötvényeseknek semmi sem jut.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tudja, kik azok a smombie-k? Őket kéne valahogy megvédeni

Tudja, kik azok a smombie-k? Őket kéne valahogy megvédeni

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

Vendégmunkást darabolhattak fel Jászalsószentgyörgyön

Vendégmunkást darabolhattak fel Jászalsószentgyörgyön

A lányok ötödének nem engedték a szülei a HPV-oltást

A lányok ötödének nem engedték a szülei a HPV-oltást

Jön Iggy Pop

Jön Iggy Pop

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra