szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kétszeres-háromszoros áron is eladhatnám a cégemet, de akkor az új tulajdonos elbocsátásokkal kezdené. Ehelyett öt vezető munkatársnak adom át, akikkel már régóta együtt dolgozom - nyilatkozta a nyugdíjba készülő francia kisvállalkozó, Eric Belile.

A vállalkozó informatikai cége Nantes városában rendkívül sikeres. Az éves üzleti forgalma 10 millió euró, tavaly 16 százalékos volt a növekedés. Most már nemcsak Nantes városában működik, hanem van egy két vidéki telephelye is. Összesen 45 dolgozót foglalkoztat.

 26 éve alapította a céget a kisvállalkozó, aki most 56 éves korában már előkészíti a nyugdíjazását. Először el akarta adni a céget, de azután rájött: életműve ezzel tönkremenne, és ráadásul a munkatársai hamarosan munkanélküliek lennének. Konzultált az üzleti életben járatos ügyvédekkel, és végül döntött: olyan jogi-pénzügyi konstrukciót választ, mely hét év alatt fokozatosan öt vezető munkatárs tulajdonába juttatja a Générale de Bureautique nevű kis céget.

Ehhez a kisvállalkozónak komoly áldozatot kellett vállalnia: először is betett a cégbe még kétmillió eurót, hogy annak az ázsiója növekedjen a bankok szemébe. Ezen kívül azt is vállalta, hogy a továbbiakban nem vesz ki osztalékot a cégből. Az öt leendő tulajdonos fejenként 250 ezer eurós hitelt vett fel egy banktól, hogy ki tudja fizetni a vételárat. Így mindenki jól járt: a munkatársak elégedetten nyilatkoztak a párizsi Le Figarónak, hiszen biztonságban érezhetik magukat.


Franciaországban a kisvállalkozók többsége eladja a cégét, ha nyugdíjba készül, vagy valamelyik családtagra hagyja. De harmaduk elvben hajlandó lenne arra, hogy hasonló konstrukciót válasszon – legalábbis ezt mutatja egy felmérés. Csakhogy sok a jogi és pénzügyi bonyodalom. Ezért olyan ritka, mint a fehér holló, ha egy kisvállalkozó a munkatársaira hagyja a cégét – még akkor is, ha a kormány támogatja az ilyen megoldásokat Franciaországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!