szerző:
MTI / hvg.hu

Újra a Magyar Telekommal köt szerződést a kormány, pedig a Vodafone szerint a szerződéskötés jogellene és érvénytelen.

Állami intézmények számára nyújthat mobilszolgáltatást a Magyar Telekom februártól, a társaság közbeszerzésen nyerte el a megbízást – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az intézmények 2017 februárjától kezdhetik meg a szerződéskötést a szolgáltatóval, az ezt követő 39 hónapban a Magyar Telekom, illetve leányvállalata a T-Systems Magyarország látja el a teljes érintett kört, vagyis a kormányzati szervezeteket és a rendszerhez önként csatlakozó intézményeket (önkormányzatokat, intézményfenntartókat, bíróságokat) alapvetően mobil hang és hozzá kapcsolódó mobilinternet szolgáltatással.

Az ötmilliárd forint értékű keretszerződés csaknem 200 ezer SIM-kártyát foglal magában – olvasható a közleményben. A szolgáltató a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által kiírt "Mobil távközlési szolgáltatás beszerzés – 2016" keretében lett a nyertese a "Kormányzati hangalapú csomagok" központosított közbeszerzési eljárásnak.

Vodafone: Jogellenes és érvénytelen a KEF-Telekom szerződés
1,6 milliárd forintos felesleges kiadás az adófizetőknek - így kommentálta a Vodafone Magyarország a döntést. Valamint az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadta meg a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) azon határozatát, amely annak ellenére zárta ki a vállalatot a „Mobil szolgáltatások beszerzése 2016” eljárásból, hogy dokumentáltan a legjobb ajánlatot tette, olvasható a cég közleményében. 
“A 168/2004. (V. 25. ) Kormányrendelet hatálya alá tartozó intézmények részére az eljárásban a Vodafone ajánlotta a legkedvezőbb mobilszolgáltatási díjtételeket. A verseny végeredményét döntően befolyásoló, a belföldi tarifák összehasonlíthatóságát szolgáló „súlyozott szolgáltatási díjak összesen” bírálati elemre jelen eljárásban a Vodafone 2317 Ft, amíg Magyar Telekom Nyrt. másodikként 3603 Ft értékű ajánlatot tett.   A KEF túl alacsony árajánlatra hivatkozva zárta ki a pályázatból a Vodafone-t”, kétségbe vonva, hogy a Vodafone Magyarország – mint a világ második legnagyobb mobil szolgáltatójának leányvállalata – képes a szolgáltatást finanszírozni” - mondta Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese. Közölte: a KEF döntése után indított bírósági eljárás a mai napig nem zárult le, így a Vodafone felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy amennyiben a KEF és a Telekom szerződést köt, úgy az érvénytelennek minősül, és könnyen előfordulhat, hogy a bírósági döntés nyomán meg kell majd azt semmisíteni.
A kialakult helyzetre való tekintette a Vodafone arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében még akkor sem lenne kötelező egy másik szolgáltatóhoz való átszerződés, ha a jelenleg folyamatban lévő bírósági eljárás lezárult volna. A Vodafone Magyarország 2014 év eleje óta a magyar állami intézmények első számú mobilszolgáltatója, mondta Király István. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy nemzetgazdasági szinten, a költségvetésnek éves szinten a felolvasott eredmények alapján éves szinten több mint 500 millió, a 3 év alatt mintegy 1,6 milliárd forintos felesleges kiadást jelenthet, ha a KEF döntése nyomán az állami intézmények nem a Vodafone által kínált feltételekkel veszik igénybe a mobilszolgáltatásokat.

Korábban a kormánynak szintén voltak szerződései a Telekommal, amelyeket azután mondtak fel, hogy a Telekom szerződést bontott az énekes Ákossal, miután a zenész egy interjúban arról beszélt, hogy a nőknek nem az a dolga, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, hanem hogy beteljesítsék a "női princípiumukat".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!