szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szokásostól eltérő szabályok vonatkoznak azokra, akik tanulás vagy nyugdíj mellett dolgoznának, ahogy azokra is, akik munkaviszony mellett vállalkozók is.

Nem kevés olyan helyzet adódhat, amikor az embernek az általános szabályoktól eltérve kell fizetnie a társadalombiztosítási közterheket. Az Adózóna összegyűjtötte, milyen esetekben kell speciális szabályokra odafigyelni – különösen azoknak, akik vállalkozóként dolgoznak, miközben munkaviszonyuk is van, vagy épp közben tanulnak, netán nyugdíj mellett dolgoznak.

Annak például, aki a vállalkozása mellett munkaviszonyban is áll, két dologra kell figyelnie: a munkaviszonya munkaidejének el kell élnie a heti 36 órát, de fizetés nélküli szabadságon sem lehet. A munkaviszony mellett folytatott vállalkozó tevékenységnél a vállalkozó 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet, míg a vállalkozás 22 százalék szociális hozzájárulási adót. A munkaviszony után pedig 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot és a 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetni, a munkáltatónak pedig a 22 százalék szociális hozzájárulási adót.

De az összeállításból kiderül az is, hogy milyen szabályok vonatkoznak az iskola vagy a nyugdíj mellett dolgozókra. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

A NASA űrből készített felvétele mutatja igazán, mekkora pusztításon van túl Bejrút

A NASA űrből készített felvétele mutatja igazán, mekkora pusztításon van túl Bejrút

Dollármilliókat küldenek haza a mexikóiak az USA-ból

Dollármilliókat küldenek haza a mexikóiak az USA-ból