Cégtemetőnek tűnik, mégis újabb százmilliókat kap a lepukkant pusztaottlakai park

Cégtemetőnek tűnik, mégis újabb százmilliókat kap a lepukkant pusztaottlakai park

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Az elmúlt években közpénz-százmilliókat kapott a Pusztaottlaka melletti Likefest Parkban néhány Simonka György fideszes képviselőhöz köthető cég, de több közülük a felszámolás sorsára jutott vagy annak küszöbén áll. Ezért is érdekes, mire költik majd itt az újabb közpénzesőt.

Majd ha jön a pénz

– jelölt meg egy nem túl biztosnak tűnő időpontot a Pusztaottlakához tartozó Likefest Park bejáratánál egy raktárépületből kikukucskáló férfi, amikor arról érdeklődtünk, hogy mikor mehetünk be a parkba. Kint is a tábla, hogy karbantartási és építési munkák miatt zárva a terület. Az elmúlt években ömlött a pénz ide, tavaly májusban újabb egymilliárd forintot nyertek, egyfelől a vadaspark, másfelől ipari területek fejlesztésére. Karácsony előtt 150 millióval meg is toldották az összeget.

A 11 hektáros területen a kiírás szerint építési és karbantartási munkák folynak, az uniós támogatásról is árulkodik egy tábla
©

Kis falu, nagy pénz

Pusztaottlaka négyszáz lelkes kis zsákfalu, pár utcából áll, a pénzcsapok akkor nyíltak meg, amikor akkori polgármestere, Simonka György fideszes parlamenti képviselő lett 2010-ben. Az előző uniós ciklusban 800 millió forint jutott a dél-békési falunak, a mostani forrásokból már épp a dupláját nyerte el a település. Az elnyert pénz kedvezményezettjei az önkormányzat mellett olyan egyesületek, alapítványok, cégek, amelyekben Simonka rokonai, felesége, apósa, testvére és barátai szerepelnek, és soknak közülük a Likefest Park területén van vagy volt a székhelye.

2009-ben Simonka egyik érdekeltsége – mint a Közbeszerzési Értesítőből kiderül – a másiktól vásárolt, a Magyar Termés Tész Kft. a Simba Hungary Kft.-től vett telephelyet a Likefest területén 400 millió forintért. A Simba székhelye egy házszámmal odébb került, de maradt kerítésen belül. 2010-től egy ideig a Paprikakert Tész székhelye is itt volt, ebben a cégben is ott vannak Simonka rokonai. Ez utóbbi 2013-ban összesen egymilliárd forint támogatást kapott fejlesztésre, 40 milliót működésre, majd a következő évben 440 milliót beruházásra és 12 milliót működésre. (Egy kis profilbővítésként 2012-ben az agrárcég kalandparkra pályázott, és a 277 millió forintból meg is építette ezt a Szegedi Vadaspark területén.) Az persze igaz, hogy a termelői és értékesítési szövetkezet bármely tagjánál elkölthették a pénzt, de azért az mégis furcsa, hogy a székhelyként megjelölt hely inkább holdbéli tájra emlékezetet. A Simba 2013-ban még az iskolagyümölcs-programra is kapott 11 millió forintot. Akár agrárbirodalom is épülhetett volna ezen a területen. De nem ez történt.

Felszámolás és elszámolás

A szóban forgó Likefest Parkba, ahol a most kapott milliárdnyi támogatás jelentősebb részét fogják elkölteni, már korábban is folyt a pénz, 50 millióból quadpályát, szintén ennyiből ajándékboltot, állatsimogatót építettek, de itt költöttek el több száz milliót a Simonka Györgyhöz köthető agrárcégek – amelyek közül a Simbát 2015 októberére felszámolták, a Magyar Termés Tész ügyében még folyik a vizsgálat azzal a gyanúval, hogy egymilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

A Paprikakert Tész az Államkincstár honlapja szerint az utóbbi három évben nem kapott támogatást, de ez idő alatt a dél-békési közmunka-mintaprogram révén tudott működni. Az állam arra adott egymilliárd forintot, hogy tucatnyi viharsaroki faluban a közmunkások termelését koordinálják, eszközökkel lássák el, értékesítsék a megtermelt dinnyét, karalábét, hizlalt malacokat. Ebben volt szerepe Simonkának és a Paprikakert Tész Kft.-nek is, ez utóbbi vásárolta fel és értékesítette az egy év alatt megtermelt javakat.

Most tehát ott áll ez a terület fél tucat lepukkant gazdasági épülettel, a most elnyert újabb félmilliárd forintot ott fogják elkölteni ipari területek fejlesztésére, ahol már elszivárgott néhány százmillió közpénz.

Pusztaottlakán mindösszesen néhány utca van, ahol szinte egy teremtett lélekkel sem lehet találkozni
©

A félmilliárdos ipari fejlesztési pályázat és a százmilliós inkubátorház-fejlesztés kedvezményezettje a Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft., amelyben az önkormányzat és a Pusztaottlaka Fejlődéséért Alapítvány a tulajdonosok (egyik honlap sem működik). Ez utóbbit még 2007-ben alapították, a kuratórium elnöke Tóth Pálné, Simonka testvére, aki egyébként annak a Szent György Jövő Építő és Vidékfejlesztő Egyesületnek az alelnöke is, amely egy kerékpáros túraközpont építésére is nyert 250 millió forintot.

Magasles lesz, de lesz-e, aki felmegy rá?

Évek óta kis vadaspark is van a gazdasági épületek mögött. A 11 hektáros terület északi részén még az előző uniós ciklusban elnyert 50 millióból quadpályát építettek, és ugyanennyiből szépítették a vadasparkot is. Most a 600+50 millió forintból új kifutókat és tornyokat, látogatóközpontot fognak építeni, a tornyokból úgy tekinthetnek a látogatók a kifutókra, mintha magaslesen lennének. A Vadasparkot öt évvel ezelőtt az akkor Likefest Kft., ma Mentor Menedzsment Kft. csinosította, az a cég, amely a szomszédos Medgyesegyházán egy ipari parki beruházást is bonyolít majd, amire ott is közel félmilliárdot nyert.

Egyébként évekkel ezelőtt zömében papagájok népesítették be a Likefestben található vadasparkot, volt néhány Szegedről kölcsönzött láma, de hüllőszobát is működtettek. A magaslesre most az önkormányzat pályázott. Pontos adatokat arról, hogy milyen forgalmat bonyolított eddig a vadaspark, nem sikerült szereznünk, honlapja és telefonja jelenleg nem működik.

Egyelőre semmi változást nem lehet látni a 11 hektáros területen, pedig a szerződés szerint már folynia kellene az építkezésnek.

Hozzászólások