szerző:
hvg.hu

A cégalapító-vezérigazgatónak esze ágában sincs megválni egyetlen titulusától sem.

Mark Zuckerberg távozását követeli a Facebook több részvényese – írja a Financial Times. A lapnak nyilatkozik Illinois Államkincstárának vezetője, Michael W. Frerichs, aki szerint nem működik már az, hogy a Facebook alapítója a cég elnökeként saját főnöke egyben. Korábban hasonló véleményt fogalmazott meg New York City számvevőszékének az elnöke is, aki szintén független vezetőt szeretne a története legnagyobb válságát élő cég élén.

A szakemberek amiatt aggódnak, hogy a Facebook adatlopási botránya hosszabb távon is negatívan hathat a cég tőzsdei értékére. A Cambridge Analytica-ügy kirobbanása után eltelt két hétben 10 százalékot esett a Facebook részvényeinek az árfolyama, ezt azóta csak részben tudta korrigálni a cég.

A befektetőket az sem hatotta meg, hogy múlt heti kongresszusi meghallgatásán Zuckerberg bocsánatot kért – hiszen arról nem esett szó, hogy a cég változtatna saját irányításán – jegyzi meg a Financial Timesnak az intézményi befektetőket tömörítő szervezet elnöke, aki szerint nagyobb bizalma lenne a részvényeseknek a Facebookban, ha a cég elszámoltathatóbb lenne. Zuckerberg ugyanis nem csupán alapítója és elnök-vezérigazgatója a társaságnak, de a szavazataránya is 60 százalékos a cégben annak ellenére, hogy a részvényeknek csupán 14 százaléka van a kezében.

Zuckerberg ezzel kapcsolatban nemrég a Voxnak csak annyit mondott: a cég „igazán szerencsés”, mert csupán egyetlen többségi részvényes vezetheti.

(Financial Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!