szerző:
Lengyel Miklós

Ivica Todoric ősszel Nagy-Britanniába szökött, mert az egykor nagyhatalmú oligarchát azzal vádolták: csődbe vitte a horvát gazdaság zászlóshajóját, miközben oroszlánra vadászgatott Afrikában. Két fiát is őrizetbe vették, akik maguk is fontos szerepet játszottak az Agrokorban, mely fénykorában a GDP 15%- át produkálta Horvátországban.

Ivica Todoric eddig rendőri felügyelet alatt állt Londonban, ahol a bíróság úgy döntött, kiadják hazájának, Horvátországnak. Ivica Todoric szerint politikai összeesküvésről van szó, de a brit bíróság azzal érvelt, hogy 55 terhelő tanút produkáltak az igazságügyi szervezetek Horvátországban. Ha kiadják, akkor az idén 67 éves dúsgazdag oligarcha hátralevő éveit valószínűleg börtönben töltheti.

Vele a haveri kapitalizmus hősi korszaka múlik el, mely a hetvenes években kezdődött Tito elnök Jugoszláviájában. Ivica Todoric-nak iskolatársa volt egy későbbi miniszterelnök és az egyik legnagyobb horvát bank feje. Ők egyengették az útját Tudjman elnök idejében, amikor az Agrokor igazi nagyhatalom lett nemcsak Horvátországban, de a Balkán jelentős részén is. Fénykorában csaknem 60 ezer alkalmazottja volt. Akik mind „Big Boss”-nak, vagyis Nagyfőnöknek szólítgatták Ivica Todoricot, aki afrikai vadászatokon pihente ki fáradalmait. Természetesen nem egyedül, hanem befolyásos politikusok és bankvezérek társaságában.

Amikor 2016-17-ben az Agrokor csőd közelébe került, megtalálták a számlákat is. A kormányzat azonnal érezte, cselekednie kell. Meg is szavaztatta a parlamenttel a Lex Agrokort, mely elvben lehetővé tette, hogy állami pénzből mentsék meg a süllyedő zászlóshajót.

Ivica Todoric birodalma egy üvegházból indult, ahol a család virágot termesztett. Aztán szépen terjeszkedett, főként az agrárszektorban, de újságok terjesztésével is foglalkozott. A szarvashibát akkor követte el a horvát oligarcha, amikor 2014-ben hitelben megszerezte a Mercator kiskereskedelmi láncot Szlovéniában. Ez egy időzített pénzügyi bomba volt – mutattak rá már akkor a Reuters helyi szakértői.

A haveri kapitalizmus könnyű hozzájutást jelentett olcsó hitelekhez, de valahogy senki sem gondolt arra, mi lesz, ha azokat vissza is kell fizetni a kölcsönt. Márpedig az Agrokor birodalom adósságállományát 50 milliárd kunára, vagyis mintegy 6 milliárd euróra becsülik – írja a német Deutsche Welle portál. Ez hatalmas összeg egy olyan kis gazdaságban, mint Horvátország, amely amúgy is számos gonddal küzd.

 Egyetlen kunát sem vágtam zsebre törvénytelenül

– állítja Ivica Todoric, aki szívesen alakítja a haza jótevőjének szerepét. Ha loptam volna, már réges-rég börtönben ülnék – tette hozzá, finoman célozva arra: Horvátországban már miniszterelnök is került börtönbe korrupció miatt.


Az Agrokor csődje olyan komoly ügy, hogy Brüsszelben is foglalkoznak vele – írja a Deutsche Welle portál. Az Európai Unió ugyanis nemigen szereti, ha állami pénzekből mentenek meg egy magáncéget, amely sikereit épp a korábbi állami támogatásoknak köszönhette. Az Agrokor birodalom 95%-ban Ivica Todoric magántulajdona – elvben. A fő hitelezők ugyanis orosz bankok: a Szberbank és a VTB. Miután az oroszokat egyre-másra sújtják szankciók az Európai Unióban, ezért ez különösen kényessé teszi a helyzetet. Amelyet senki sem tud pontosan áttekinteni – talán maga Ivica Todoric sem.

A horvát hatóságok azt állítják, 2004 és 2016 között szisztematikusan meghamisították a könyvelést az Agrokor-birodalomban. Azt mindenki tudja, hogy nagy a baj, de hogy pontosan mekkora, ahhoz kell maga a „Big Boss”. Aki Nagy-Britanniában dekkol – lábán nyomkövetővel. Egyáltalán nem kíván hazatérni. A brit bíróság ugyan a kiadatása mellett döntött, de fellebbezésre még van lehetőség.

Hol tartja a „Big Boss” a pénzét? Mennyit kaptak abból politikusok, befolyásos barátok és üzletfelek? Ezekre a kérdésekre – szokás szerint – nincs válasz Horvátországban sem. Lehet, hogy az orosz bankokban van a pénz egy része, mert oda nem ér el az EU keze? A Deutsche Welle utal rá, hogy az Europol igen aktív ebben az ügyben, és az európai ügyészség sem kíván tétlenkedni. A horvát és az egész európai közvélemény ugyancsak kíváncsi rá, hogy a haveri kapitalizmus koronázatlan királya vajon hogy szedhetett össze 6 milliárd eurós adósságot Horvátországban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb csúszás jön, csak jövő tavasszal lesz kész a 3-as metró északi szakasza

Újabb csúszás jön, csak jövő tavasszal lesz kész a 3-as metró északi szakasza

Itt a kamerateszt: a legjobb iPhone vagy a bivalyerős Mate 20 Pro lő szebb képet?

Itt a kamerateszt: a legjobb iPhone vagy a bivalyerős Mate 20 Pro lő szebb képet?

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

1 GB-os a RAM, 8 GB a tárhely, mégis 300 ezret kérnek ezért az óráért

1 GB-os a RAM, 8 GB a tárhely, mégis 300 ezret kérnek ezért az óráért

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak

Szaúd-Arábia beismerte az újságíró megölését, bűnbakokat is találtak