szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen megugrottak tavaly az e-útdíj (3,5 tonna feletti gépjárművek) bevételek. A növekedés nagy részben három új fizetős útszakasznak köszönhető - mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) igazgatóságának elnöke.

A 3,5 tonna feletti járművek által fizetett megtett úttal arányos díj tavaly átlépte a bruttó 221 milliárd forintot, ami 11,9 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi összeg  és 193 százalékkal haladja meg a 2015-öst. Tavaly a költségvetési elvárást is felülmúlták 4,7 milliárd forinttal- írja a napi.hu.

A növekedésnek alapvetően két oka van: egyrészt a forgalom erősödése, másrészt pedig az, hogy az M0 keleti szektora és az M86, M31-es utak is fizetősek. Csak ezek az új szakaszok 9,6 milliárd forint bevételt hoztak.

A cég úgy számol, hogy idén is folytatódik a növekedés, mintegy 6 milliárddal emelkedhet a befolyó összeg országosan. A NÚSZ a megtett úttal arányos útdíjrendszer 2013 júliusi bevezetése óta a legerősebb hetét könyvelte el a múlt héten, mikor a szombati munkanap miatt 6 napig kellett dolgozni. Csaknem 5 milliárd forint bevételük volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!