szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogyan kell dokumentálni a belföldi és külföldi kiküldetést, elszámolást munkaviszonyban és megbízási jogviszonyban?

A saját személygépkocsival történő hivatali, üzleti utazás költségeinek megtérítésére szolgáló kiküldetési rendelvény fogalmát, tartalmát és annak kezelését a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 3. § 83. pont; 7. § (1) bekezdés r) pont, 3. számú melléklet II. 6. pont rendelkezései szabályozzák- írja az Adózóna szakértője.

A szja-törvény kötelező formanyomtatványt nem ír elő, csak arról rendelkezik, hogy a kiküldetési rendelvényben a következő adatokat kell feltüntetni:
♦ a magánszemély nevét, adóazonosító jelét,
♦ a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, forgalmi rendszámát,
♦ a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát, útvonalát,
♦ a futásteljesítményt,
♦ az utazás költségtérítését, valamint ezen költségtérítés kiszámításához szükséges adatokat (üzemanyag-fogyasztási norma, üzemanyagár stb.).

A kiküldetési rendelvényt két példányban kell kiállítani, eredeti példányát a kifizetőnek, másolatát a magánszemélynek a bizonylatmegőrzésre vonatkozó rendelkezések betartásával meg kell őriznie. Kiküldetési rendelvénynek minősül az említett adatokat tartalmazó, a digitális archiválás szabályairól szóló jogszabály rendelkezéseit is figyelembe véve zárt rendszerben kezelt és tárolt, elektronikus úton előállított bizonylat is.

Kiküldetési rendelvény alapján bármely, a hivatali, üzleti utazást elrendelő személy (általában a kifizető) fizethet költségtérítést, így az alkalmazható munkaviszony, megbízásos jogviszony, vagy bármilyen okból (például önkéntes munka során) felmerült hivatali, üzleti utazás esetében.

A kiküldetési rendelvény a belföldi és a külföldi kiküldetések esetében egyaránt alkalmazható, és azt nem szükséges esetenként kiállítani. Egymást követő hivatali, üzleti utazások esetén folyamatosan is vezethető, és a költségtérítés előre meghatározott elszámolási időszakonként (például hetente, havonta) történő elszámolással is kifizethető.
Az utazásra kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén az előzőek szerint kapott összeget a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni [szja-törvény 7. § (1) bekezdés r) pont].

A jövedelem kiszámításánál szintén nem kell figyelembe venni
♦        közösségi közlekedés igénybevételével történő utazás esetén a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértékét, ideértve a szokásosan a jegy árában felszámított étkezés ellenértékét is [szja-törvény 7. § (1) bekezdés q) pont];
♦        a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellenértékét, ideértve a szokásosan a szálláshely árában felszámított reggeli étkezés ellenértékét is [szja-törvény 7. § (1) bekezdés q) pont],
valamint általában a magánszemélynek adott olyan összeget (ideértve hivatali, üzleti utazás esetén az utazásra, a szállás díjára, külföldi kiküldetés esetén az utazásra, a szállás díjára szolgáló összeget is), amellyel szemben a magánszemély a juttató részére közvetlenül köteles bizonylattal elszámolni, vagy – ha a kiadást a magánszemély előlegezi meg – ezt a juttató utólag, bizonylattal történő elszámolás alapján a magánszemélynek megtéríti [szja-törvény 7. § (1) bekezdés g) pont]. Ez utóbbi rendelkezés azonban olyan kiadások esetén, amelyeket a törvény nem ismer el a magánszemélynél költségnek nem alkalmazható.

Egyebekben a belföldi és külföldi kiküldetési költségek számviteli elszámolására vonatkozó helyi szabályozás keretében előírt nyomtatványok használatáról és egyéb tudnivalókról információt a helyi szabályozás előírója tud adni. További részletek az Adózóna cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is