szerző:
Lengyel Miklós

A 22 éves Amar-Aïssa Ouraci egy hónapig a nagyfőnök jobbkeze lesz. Részt vesz az igazgatótanács minden tanácskozásán és együtt utazik az első számú vezetővel – külföldre is. CEO for One Month – ez a program neve az Egyesült Államokban, ahonnan importálták Franciaországba.

A CEO = Chief Executive Officer, vagyis az első számú döntéshozó vezető a vállalatnál – jelen esetben a PwC nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cégnél. Pontosabban annál a leányvállalatánál, mely Franciaországban és Afrika francia nyelvű országaiban ad tanácsokat, olykor a kormányoknak is. Azért is választották a bevándorló családból származó egyetemistát erre a posztra, hogy Afrikában jobban mutassa a cég nemzetközi jellegét.

A párizsi Le Figaro röviden bemutatja a sikeres jelöltet, aki szeptember 3-án már meg is kezdte egy hónapos "főnöki tevékenységét". Amar-Aïssa Ouraci 22 éves, közgazdász diplomáját Aix en Provence-ban szerezte. Most Montpelier városában a helyi Business School hallgatója. Már többször jelentkezett hasonló gyakorlatra, de eddig másokat választottak ki a sok ezer jelölt közül. Most ő volt a szerencsés, elsősorban azért, mert a cég valóságos elnök-vezérigazgatója, aki a felvételi zsűri elnöke volt, úgy látta: különösen motivált fiatalemberről van szó.

Ennek különösen nagy szerepe lehet Afrikában, ahol egyáltalán nem olyan az üzleti környezet, ahogy azt a legtöbb Business Schoolban tanítják. A döntésekben értelemszerűen a törekvő ifjú aligha vesz részt – írja a Le Figaro. Nyáron azért már egy keveset gyakorolt a cégnél nehogy ő legyen az, aki a legkevesebbet tudja a vállalatról, melynek egy hónapig a "főnöke" lesz. Sokkal inkább a főnök jobbkeze lesz – bármit is jelent ez a gyakorlatban. Ezen kívül fontos szerep jut neki a PR terén. Megmutathatja, hogy a multicég nem kizárólagosan profitorientált, hanem tényleg érdekelt abban: jobban menjenek a dolgok annál a vállalatnál, melynek tanácsokat ad. A multikkal szemben sok az előítélet Franciaországban és különösen Afrikában. Ennek eloszlatásában lesz talán a fő feladata az új "főnöknek".

A konkurencia ugyanis nem vár: Pekingben épp most rendezték meg a Kína–Afrika-csúcsot. A kínaiak nem is titkolják: le akarják nyúlni a fekete kontinenst az európaiaktól és az amerikaiaktól. Az egykori gyarmatosítók és az amerikaiak gyakran nagyképűek és kioktatóak Afrikában, a kínaiak viszont mosolyogva nyomulnak előre. Sokkal sikeresebbek, mint fehér vetélytársaik. Rájöttek erre a multik is: ezért alkalmaz a PwC franciaországi és francia-afrikai cége egy bevándorló családból származó fiatalembert egy hónapig csúcsmenedzsernek.

 Üzenet ez Afrikának: segíteni jöttünk és együttműködni, nem pedig titeket kirabolni és kizsákmányolni! Nem lesz könnyű dolga az ifjú főnöknek Afrikában, ha ezt az üzenetet akarja eljuttatni a fekete kontinens meglehetősen bizalmatlan népének. Afrika ugyanis a legdinamikusabban növekvő kontinens, ahol a lakosság döntő többsége nyomorog és kész kivándorolni. Az ifjú CEO ezzel a realitással szembesül most, amikor a nagyfőnök oldalán Afrikába látogat, hogy tanácsokkal lássa el a helyi üzleti és kormányzati elitet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!