szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A kínaiak olcsó ruházati termékeikkel elárasztották az Egyesült Királyság piacát, és ezzel 2 milliárd eurós kárt okoztak az Európai Uniónak. Ezt állapította meg az OLAF.

Az Európai Unió csalásokkal és pénzügyi visszaélésekkel foglalkozó hivatala 2013 és 2016 között vizsgálta meg a kínaiak leleményes exportoffenzíváját Nagy-Britanniába. A vizsgálat megállapította: a kínaiak a brit piacot azért tudták letarolni, mert a cipőket és ruhákat borzasztóan olcsón adták. Ehhez minden eszközt felhasználtak a hamis számlázástól kezdve a vámcsalásig. Brüsszelt a téma a Brexit népszavazás után kezdte el igazán érdekelni:

Korábban az EU behunyta az egyik szemét, de a Brexit miatt bekeményített

Márciusban a brüsszeli bizottság hivatalosan figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy kétmilliárd eurót vár a közös kasszába, mert a brit vámosok nem voltak elég éberek a kínaiak furcsa exportoffenzívájával szemben. London a füle botját sem mozdította, hiszen Theresa May kormányának volt épp elég baja a Brexit-tárgyalásokkal, amelyeknek a határideje hamarosan lejár. Eredmény pedig sehol. Legutóbb Salzburgban az Európai Unió informális csúcstalálkozóján volt az egyik fő téma a britek kiszállása az unióból. Theresa May miniszterelnök úgy érkezett Ausztriába, mint akinek táskájában ott lapul az egyedül üdvözítő megoldás. Tévedett. Tervezetét visszadobták mint elfogadhatatlant. Megalázva kullogott vissza Londonba, ahol ellenfelei már alig vártak arra, hogy hátába döfjék a kést.

Brüsszel sem késlekedett: 2,7 milliárdot követel most May kormányától. Hogy lett 2-ből 2,7 milliárd euró? Úgy, hogy a brüsszeli bizottság magánszorgalomból utánament a kínaiak viselt dolgainak Nagy-Britanniában. Kiderítette, hogy nemcsak 2013 és 2016 között csaltak az olcsó cipők és ruhák dömping exportjánál, hanem már korábban is. 2008-tól kezdve tártak fel visszásságokat, így még hozzácsaptak a számlához 700 millió eurót. Ezzel persze lehetetlen helyzetbe hozták Theresa May kormányát. Ha fizet, akkor felborítja a saját költségvetését, és kiváltja a közvélemény jó részének haragját. Ha két hónapon belül nem fizet, akkor a brüsszeli bizottság az európai bírósághoz fordul.

Brüsszelnek is nagyon kell a pénz

Az Európai Uniónak igazán jól jönne 2,7 milliárd euró. Merkel kancellár ugyanis épp most javasolta: kössenek olyan migrációs megállapodást Észak-Afrika államaival, mint amilyet ő kötött Erdogan török elnökkel. Ez évi hárommilliárd euróért megakadályozza az újabb migránsinváziót Kelet felől. A déli megoldás sem lenne olcsóbb – figyelmeztette az uniót Sziszi egyiptomi elnök. Erdogan Berlin vendége lesz: szintén pénzt kér, mondván egyre több a menekült Szíriából. Arról nem is beszélve, hogy Törökország pácban van, így minden uniós eurónak örül, még ha közben állandóan bírálja is Brüsszelt.

Vajon Nagy-Britannia befizeti-e a 2,7 milliárd eurót a közös kasszába? Kizárt. Theresa Maynek olyan Brexit-egyezményt kell összeeszkábálnia, melyet otthon elfogad a közvélemény, és Brüsszelben is rábólint az Európai Unió Bizottsága. Itt is két hónapos a határidő – figyelmeztet a párizsi Le Monde. A lap egy másik cikkben arra utal: a brüsszeli bizottság nem véletlenül keménykedik, mert nemcsak London a célpont, hanem Peking is. Az Európai Uniónak ugyanis van egy B terve Trump leszerelésére: ne egymást üssük, hanem fogjunk össze Kína ellen! (képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?

A Wikipédia most 20 éves. De miből okosodtunk régen?

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani