szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kamara elnöke a tananyagon is változtatna.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a szakképzési rendszerben a gyakorlati oktatókat a jelenleginél magasabb bérrel kellene jobban megbecsülni.

Parragh László a budapesti EuroSkills rendezvényen, a szakmák Európa-bajnokságán azt mondta, a szakmájukban sokkal jobban megfizetik a szakmai elméleti tudással rendelkező és egyben a gyakorlatot is ismerőket, mint az oktatási rendszerben.

"Ezekben az oktatókban van hivatástudat" – fogalmazott az MKIK elnöke, aki szerint a gyakorlati oktatókat érdekeltté kellene tenni abban, hogy az oktatási szférában maradjanak.

Parragh László hangsúlyozta, emellett a vállalati szférából érkező óraadókra is nagyobb figyelmet kellene szentelni, mert bár ők hivatalosan nem oktatók, viszont a reálszférában dolgoznak, és hivatástudatból készek arra, hogy az oktatási rendszerben, gyakorlati szempontok alapján órákat tartsanak.

A kamara elnöke a szakképzés jövőjével kapcsolatban kiemelte, nem közömbös az sem, hogy milyen infrastruktúrával oktatnak a képzőhelyeken. Az iskolarendszer jelentős része európai színvonalú, de még mindig van felzárkózásra váró létesítmény – tette hozzá.

Parragh László arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzésben is a 4.0 korszak kezdődik, igazodva a legújabb ipari kihívásokhoz. A tananyagok tartalmát a mai kor elvárásaihoz kell igazítani, hangsúlyosan kell kezelni az idegennyelv-tudást, a digitális ismereteket a modern kor kihívásaira tekintettel – mondta.

A szerdán kezdődött EuroSkills rendezvényen – melynek szombaton lesz az eredményhirdetése – is egyértelműen látszik, hogy bár még mindig képviselik magukat a hagyományos szakmák, hihetetlen sebességgel jönnek olyanok, amelyek pár évvel ezelőtt még nem léteztek – mondta az MKIK elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Felnyíló hídon ugratott át egy sietős autós Floridában – videó

Felnyíló hídon ugratott át egy sietős autós Floridában – videó