szerző:
Lengyel Miklós

4,5 milliárd dollárt keresnek az egykori produceren, a Malajziában született kínai Jho Low-n, aki egyébként 100 millió dollárral szállt be a híres filmbe, melyben a főhőst alakító Leonardo DiCaprio beszívott állapotban lezúzott egy Lamborghinit.

A producert a New Yorki tőzsdén milliókat szerző filmbéli "farkas" is megirigyelhetné józan pillanataiban, a ma 39 éves Jho Low-n ugyanis 4,5 milliárd dollárt keresnek. Egyelőre hiába, mert senki sem tudja, hogy hol éldegél a lopott pénzből. A londoni Daily Mail szerint Kínában dekkol.

Ugyanoda járt iskolába, ahova Winston Churchill és Donald Trump

A dollármilliomos papa annak idején Malajziából Nagy-Britanniába küldte fiát középiskolába. Ugyanoda, ahova annak idején Winston Churchill járt. Ő sem tanult jól, de remek érzéke volt a kapcsolatteremtéshez. Anglia után Amerika következett: azt a Wharton Business Schoolt végezte el, mint korábban Donald Trump. Mindkét iskola pompás kapcsolatteremtési helynek bizonyult. Különösen egy félszeg fiatalember bizonyult hasznos ismerősnek: rokona volt egy bizonyos Nadzsib Razaknak Malajziában. A politikus hazája miniszterelnöke lett és megalapította az 1MDB alapot, mely hivatalosan Malajzia fellendülését volt hivatva előmozdítani. Valójában a kormányfő családja, rokonai és üzletfelei használták egyéni gyarapodásuk elősegítésére.

Mire ment el 4,5 milliárd dollár?

Jho Lownak semmilyen hivatalos tisztsége sem volt az 1MDB alapnál, de minden fontos döntést ő írt alá. Valószínűleg a miniszterelnök megbízásából. Hazájában vizsgálat indult mind a miniszterelnök, mind pedig neje, Rosmah Mansor ellen. A nagyságos asszony értékes ékszereit elkobozták. A pénzt még keresik rajtuk.  Jho Low számlákat nyitott Svájcban, Szingapúrban is, mindkét államban eljárás indult ellene. A törekvő ifjú a pénzt csak mosta ezeken a helyeken, de élni Las Vegasban és Saint Tropezben szeretett. Senki nem tudta úgy szórni a pénzt, mint ő. Paris Hilton, a híres szállodalánc alapítójának örököse cáfolta ugyan, hogy egymillió dollárt kapott azért, hogy megjelenjen Jho Low születésnapi partiján, de azt nem rejtette véka alá, hogy komoly pénzért vállalta a szereplést. Épp úgy, mint Britney Spears, aki a félszeg kínai fiatalember fülébe búgta: Happy Birthday to You! Ott volt mindig természetesen Leonardo DiCaprio is, aki élete egyik legnagyobb szerepét kapta, amikor eljátszotta a Wall Street farkasát. Őt már elcsípte az FBI az ügyben: kénytelen volt visszaadni egy Picasso és egy Jean-Michel Basquiat festményt, melyet ajándékba kapott a világ talán legnagyobb pénzügyi ragadozójától.

Tíz perc alatt elveszített 2 millió dollárt 


Jho Low minden bizonnyal játékfüggő. Már diák korában is feltűnt a kaszinókban, ahol naponta nyert vagy veszített 100 ezer dollárt. Később, amikor a nagy üzlet beindult, akkor igazi bálna lett. Bálnának hívják a kaszinókban azokat a dollármilliárdosokat, akik milliós tétekben játszanak. Itt volt igazi király Jho Low. Csakhogy költekezése feltűnt az FBI-nak is. Feltették a kézenfekvő kérdést, hogy mindezt miből?

Lopni csak gondosan és szépen, a család érdekében
 

New Yorkban és Londonban immár a külföldi korrupció után is nyomozhatnak. Jho Low vesztét is ez okozta. A nagy pénzügyi válság után ugyanis mindenütt szigorítottak az ellenőrzésen. New Yorkban olyan ügyészség alakult, mely külföldi korrupciós ügyekben is nyomozhatott. Ők buktatták le a FIFA korrupt vezérkarát. Meg az 1MDB-t Malajziából. Csakhogy amíg külföldön vizsgálódtak, magában Malajziában sűrű csend honolt. A miniszterelnökhöz hű főügyész nem látott okot vizsgálatra, ám idén tavasszal választásokat tartottak. Az ellenfél a korrupció elleni harcot tűzte a zászlajára és nyert. Azonnal megindult a jogi gőzhenger a bukott miniszterelnök és a családja ellen. Jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van a miniszterelnök és neje, de hosszú börtönbüntetésre számíthatnak. Bizonyíték ugyanis van bőven: az FBI által beépített ember sok mindent elárult. Azt is, hogy a kulcsfigura Jho Low volt az ügyben. Akinek nyoma veszett. 4,5 milliárd dollárt keresnek rajta. Ezzel minden bizonnyal ő tartja a rekordot. Persze nem biztos, hogy él még. Aki ilyen kapcsolati hálóval rendelkezett, az sok mindent mesélhetne a bíróságnak, ha odakerül. Malajzia pedig leírhatja a 4,5 milliárd dollárt, amelyből oly sokan éltek oly jól - hála egy félszeg kínai fiatalembernek, aki a legjobb iskolákat végezte Angliában és Amerikában .(Via Daily Mail)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Súlyosan megsérült egy magyar olimpikon

Súlyosan megsérült egy magyar olimpikon

Leszednék imádott robogóikról az olaszokat, még fizetnek is érte

Leszednék imádott robogóikról az olaszokat, még fizetnek is érte

Négy magánszemély több mint 500 millió forinttal tartozik a NAV-nak

Négy magánszemély több mint 500 millió forinttal tartozik a NAV-nak

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral