szerző:
hvg.hu

Gábossy Ákos szerint a sikerük annak köszönhető, hogy a tradicionális szórakoztatóiparban húsz-harminc éve nem volt olyan hatású innováció, mint a szabadulószobák. Nem csoda, hogy a szórakoztatóipar fellegvárában vevők a japán gyökerű, de alapvetően magyar találmányra.

A fiatal vállalkozó azt nyilatkozta a Forbes-nak, hogy a szabadulószobák a blockbuster mozikból veszik az ötleteket, a legnépszerűbb szereplők a kalózok és a zombik. Az amerikaik pedig vevők ezekre a mini-Disneylandekre, ahonnan alig egy órájuk van kiszabadulni. Gábossy 17 évesen került Amerikába cserediákként, amikor a vendéglátó szülők elvitték egy Chuck E. Cheese-be. Az amerikai lánc egy pizzériát ötvöz egy játszóházzal és gyerekeknek szánt kaszinóval. „Nagyon inspirált a hely” vallja Gábossy.

Gábossy hazatért Magyarországra, itt járt egyetemre is, majd egy banknál kezdett dolgozni, ahol szórakoztatóipari befektetők projektjeit vezette. Egy év után úgy döntött, nem a befektetőket szeretné gazdaggá tenni – hanem magát. 2014-ben megalapította a PanIQ Escape Room-ot, és meglovagolta az itthon már népszerű szabadulószoba-trendet. Még ugyanabban az évben Amerikában, Hollywoodban is bejegyezte a cégét.

Gábossy indította el az amerikai mintájú Kackac Játszóházat, amelynek ma is társtulajdonosa, valamint tanácsadóként, kisebbségi tulajdonosként a Millipop Játszóházat is a Millenárison, de ebből már kiszállt - írta róla a hazai Forbes.

Mára 12 szabadulószobát jegyez Amerika legnagyobb városaiban, és most tervez nyitni még kettőt, az egyiket a Bahamákon. Gábossy szerint nagyjából havonta egy franchise-t ad el egy egyszeri 25 ezer dolláros díjért, majd a bevétel 6 százaléka is náluk landol. 2018-ra 4 millió dolláros bevételt terveznek, 2019-re pedig már 6 milliót.

„Metróval megközelíthető helyeken szeretünk szabadulószobát nyitni, ahol közel vannak a bárok és éttermek” magyarázta Gábossy a Forbes.com-nak. „Ma már minden amerikai nagyvárosban vannak szabadulószobák, és 99 százalékukat egyéni befektetők üzemeltetik. Nem akarok senkit megbántani, de többségük anyu-apu üzlete.”

Gábossy szerint az ő szabadulószobáikban jobb a technológia. és speciálisabb effektekkel dolgoznak. Egy szoba kiépítése akár 250-350 ezer dollárjába is fájhat a franchise-partnernek. A Budapestről dolgozó üzletember cégébe egyébkénta az állami Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. szállt be 850 ezer dollárral, most pedig amerikai befektetőket keres további 5-10 millió dolláros invesztícióra. A cél, hogy a las vegasi Strip-en is nyithasson egy szabadulószobát - és hogy ő legyen ott az első.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

"A gép, amin ülök, mindjárt szétesik" – ez lehetett az eltűnt Premier League-csatár utolsó üzenete

"A gép, amin ülök, mindjárt szétesik" – ez lehetett az eltűnt Premier League-csatár utolsó üzenete

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival