szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szabad az út, beolvadhat a Konzum az Opusba.

A Konzum igazgatósága még októberben döntött arról, hogy megkezdik a fúzió előkészítését. Tegnap lezajlott a Konzum rendkívüli közgyűlése, melynek során az összes napirendi pontot egyhangúlag elfogadták, így zöld utat kapott az egyesülés. 2019. március 31-ig Magyarország legnagyobb és legtőkeerősebb befektetési holdingja jön létre.

Az egyesülés a Budapesti Értéktőzsde fejlődéstörténetében is példa nélküli; az együttes árbevétel meghaladhatja majd a 200 milliárd forintot, kapitalizációjuk elérheti a 350-400 milliárd forintot, a 2019. évre pedig 30 milliárd forintra tervezik az EBITDA-ját. Az Opus+Konzum kapitalizációja és a részvények forgalma alapján is az egyik legnagyobb cég lesz a BÉT-en.

Mészáros Lőrinc tulajdoni aránya nagyságrendileg a Konzumban 70 százalékos, míg az Opusban 80 százalék körül lesz. Az Opus hét, tágabb értelemben pedig kilenc iparágban képviselteti majd magát: turizmusban, ingatlanban, a pénz- és tőkepiacokon, iparban, mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, energiában, valamint médiában és IT-ben. A fúzióval jelentős volumenű, régiós növekedési terveiket készítik elő – írta a Portfolio.

A beolvadással a Konzum teljes vagyona az Opusra száll, mely nyilvánosan működő részvénytársaságként működik tovább. A tegnapi közgyűlési felhatalmazásokkal az igazgatóságok megkezdhetik az egyesülés részleteinek kidolgozását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikában kezdődhet a buli azoknak, akiket már beoltottak

Amerikában kezdődhet a buli azoknak, akiket már beoltottak

A jövőt nem készen kapjuk – de mit tehet érte a mai fiatalság?

A jövőt nem készen kapjuk – de mit tehet érte a mai fiatalság?

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él