szerző:
hvg.hu

Carlos Ghosnról kiderült, hogy nem fizet vagyonadót Franciaországban, mert hivatalosan Hollandiában van bejelentve.

A Renault–Nissan nemzetközi autógyártó szupercég főnöke november közepe óta van előzetesben, Japánban. A tokiói nyomozók szerint hatalmas pénzeket csalt el, nem jelentett be adóköteles jövedelmeket, és a vádak sora még folytatható. Közben viszont Franciaországban a jelentős állami részesedéssel is rendelkező Renault hazájában diszkréten kezelték Ghosn tokiói bukását. Letartóztatásakor, november közepén, Bruno Le Maire, gazdasági miniszter közölte: „Ghosn-nak, mint a Renault főnökének, Franciaországban rendben vannak az ügyei”. De most kiderült, hogy erről szó sincs.

A Libération napilap tényfeltáró csapata fedezte fel, hogy Carlos Ghosn 2012 óta adózási szempontból nem francia. Pontosabban: a Renault–Nissan nemzetközi óriásnak van egy Hollandiában bejegyzett leányvállalata is, amely pro forma a két autógyártó közös érdekeit képviseli. Ghosn rafináltan úgy rendezte el a dolgokat, hogy e valójában szimbolikus cég alapján kelljen adóznia, Hollandiában.  Ezzel megkerülte a nagy vagyonokra kivetett francia adót. Ezt Francois Holland előző elnök vezette be a megválasztása után 2012-ben, és milyen érdekes, hogy ugyanebben az évben lett a Renault főnöke Hollandiában adózó polgár.

Ghosn Rotterdamban havi nyolcezer euróért bérel lakást. A holland törvények szerint egy ott adózó személynek kb. az év napjainak a felét Hollandiában kellene töltenie. Nyilvánvaló, hogy a holland hatóságok nem törték össze kezüket-lábukat a törvényben előírt tartózkodási idő ellenőrzésére. Számukra fontosabb volt az a bevétel, ami Ghosn hollandiai adójából az ottani költségvetésbe folyt be.

A francia közszolgálati média több szakértőt és európai parlamenti képviselőt is megszólaltatott. Elemzésük alapján az a lényeg, hogy ma még az EU-n belül is vannak adóparadicsomok, nem kell emiatt a Kajmán-szigetekre menni. Általában Luxemburgot, Írországot emlegetik ebben a kategóriában, és az adókedvezmények aránya alapján ez indokolt. De egy zöldpárti belga európai parlamenti képviselő elmondta a FranceInfónak, hogy ha az adókedvezmények összesített értékét nézzük, Európa első számú adóparadicsoma Hollandia. És a képviselő persze arról is beszélt, hogy a leggazdagabb emberek szemérmetlen adó alóli kibújásának csak az egységes európai adópolitika vethetne véget. De erre a nemzetállami szuverenitásra hivatkozók miatt semmi esély.

 (via AFP, Obs, Libération, FranceInfo)

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók