szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BCE oktatója szerint a Corvinus gazdasági háttere elkerülhetetlenné teszi a hallgatói tandíjak jövőbeni emelkedését.

Az Oktatói Hálózat szervezett kedd este felsőoktatási kerekasztalt, hogy a közvélemény is képet kaphasson arról, mi zajlik az ország egyik vezető egyetemén, a Corvinuson.

A Népszava tudósítása szerint a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) diákjai és oktatói továbbra is a "sötétben tapogatóznak" az intézmény átalakulása kapcsán, egyvalami azonban szinte biztosra vehető: a tandíjemelés úgy tűnik, elkerülhetetlen lesz.

Nagy Ákos, a BCE hallgatói szakszervezetének képviselője azt mondta, a hallgatókat tavaly teljesen váratlanul érte az egyetem átalakításának híre. A lap emlékeztet, hogy az intézmény kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, nyártól pedig egy állami alapítású közhasznú alapítvány működtetheti tovább. A terveket tavaly szeptemberben ismertették, az azonban még az egyetem munkavállalóit is meglepte.

Nagy szerint a Hallgatói Önkormányzat ugyan ígért tájékoztató fórumokat, de azokra a mai napig nem került sor. Toronyai Gábor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete Corvinusos alapszervezetének vezetője pedig azt mondta, a létrehozandó alapítvány kuratóriumának összetételéről sem tudni semmit, így szerinte nem átlátható az átalakítási folyamat.

A BCE oktatója, Bihari Péter közgazdász szerint noha az egyetem vezetése hangsúlyozta, az állami ösztöndíjak, még ha máshogy nevezik is őket, a mostani arányukban megmaradnak, arról semmilyen információ nincs, hogy ezek milyen időhorizonton maradnak fenn.

A közgazdász úgy véli, az egyetem gazdasági háttere elkerülhetetlenné teszi majd a hallgatói tandíjak jövőbeni emelkedését. Szerinte már csak ezért is nagy szükség lenne arra, hogy a folyamatról minél több szakmai vitát rendezzenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Windows van a gépén? Már most beállíthatja az új Start menüt

Windows van a gépén? Már most beállíthatja az új Start menüt