Bepereli a BKV az orosz metrók gyártóját

Bepereli a BKV az orosz metrók gyártóját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

6 milliárd forintot szeretnének a Metrovagonmastól a felújított metrókocsik rendszeres ajtóhibái és az abból fakadó késések miatt. A BKV 2 milliárddal is beérte volna, de az orosz fél annyira sem volt hajlandó.

Többször írtunk róla, hogy a BKV évek óta kétmilliárd forintos kötbért szeretne az orosz metrók gyártójától, a Metrovagonmastól, a metrókocsik késése miatt. A késések pedig nagyrészt azért alakultak ki, mert a szerelvények rendszeres ajtóhibái miatt hetekre ki kellett vonni mindegyiket a forgalomból.

A BKV februárban megunta a várakozást, és megindította a peres eljárást az orosz féllel szemben - szúrta ki az Index Tarlós István főpolgármester Gál József LMP-s képviselői kérdésére adott írásbeli válaszát.

A BKV által követelt kétmilliárd forintos kötbérét az orosz fél sokallta, ezért a BKV a bírósághoz fordult a teljes, összesen majdnem hatmilliárd forintos kötbérkövetelésével, amiben benne vannak az orosz fél által el nem ismert hibák is.

A kötbértárgyalások során szó volt arról is, hogy az oroszok klímaberendezések beszerelésével dolgozzák le a kötbért. Megvizsgálták alaposan ezt a lehetőséget is, de a légkondik súlyát nem bírná el a kocsiszekrény, csak jelentős átalakítás után, ez pedig túl drága lenne.

Hozzászólások