szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A VDSZ szerint bizonyítékuk van arra, hogy a gumiipari óriáscég bér- és szabadságcsökkentést alkalmaz a sztrájkban részt vevő dolgozókkal szemben.

Retorziók érik a Hankook azon dolgozóit, akik részt vettek az utóbb sikeres sztrájkban – állítja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete. Facebook-posztjukban arról számolnak be, hogy márciusban a cég egyoldalúan csökkkentette a résztvevők bérét és szabadságát, valamint a bérpótlékot sem akarják kifizetni, és a bónuszt sem. A sztrájk napjaira pedig nem fizetne a cég étkezési napidíjat.

A szakszervezet állítja, bizonyítékai vannak – majd idézik a sztrájktörvényt, ami szerint nem érhetik a sztrájkoló dolgozók hátrányos intézkedések.

Kérdéseinket a fenti állítások valóságtartalmáról elküldtük a Hankooknak, ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

Frissítés: Megérkezett a Hankook válasza. Mint írták, a bérszámfejtőprogram hibája miatt tűnik úgy, mint ha csökkenne a sztrájkolók szabadsága, de ez tévedés, javítani fogják a hibát. Azonban a sztrájktörvény alapján sem munkabérre, sem a munkavégzéshez kapcsolódó jelenléti bónuszra, sem étkezési célú cafeteria juttatásra nem jogosultak, de bérelőleget ajánlottak fel nekik - közölték.

A dunaújvárosi gyárban március végén volt sztrájk, a szakszervezet és a dolgozók 18,5 százalékos fizetésemelést követeltek, és végül ki is harcolták.

(Mérce)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!