szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sztrájkolók szabadnapjainak száma nem csökken, bónuszt és cafeteriát azonban nem kapnak a munkabeszüntetés idejére – válaszolta a Hankook.

Válaszolt a Hankook a szakszervezet vádjaira. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete azt írta a Facebookon: retorziók érik azokat a Hankook-dolgozókat, akik részt vettek a legutóbbi sztrájkban, csökkentették a bérüket és szabadságukat, valamint a bérpótlékot és a bónuszt sem akarják kifizetni. A szakszervezetek vádjairól elküldtük a kérdéseinket a cégnek, most kaptunk választ.

Mint írták, "a Hankook mindenben a hatályos sztrájktörvényben foglaltakhoz tartja magát, és a sztrájkban részt vevő dolgozók szabadnapjainak száma sem csökken".

Jelenleg a Hankook bérszámfejtőprogramja a márciusi munkabeszüntetés időtartamát ideiglenesen igazolt, nem fizetett távollétként tartja nyilván, emiatt a munkavállalók bérjegyzékeiből is úgy tűnhet, mintha a sztrájkolók szabadságtól esnének el – magyarázta a cég. Azonban a sztrájkban részt vevők szabadsága nem csökken, és a bérszámfejtőprogram módosítása is folyamatban van – ígérték. "Mihelyt az megtörtént, a bérpapírokon is a valóságnak megfelelő szabadságok száma lesz feltüntetve" – tették hozzá.

Azonban azok, akik beszüntették a munkát,

a sztrájktörvény alapján sem munkabérre, sem a munkavégzéshez kapcsolódó jelenléti bónuszra, sem étkezési célú cafeteria juttatásra nem jogosultak

– jelezte a cég. A sztrájktörvénynek arra a pontjára hivatkoztak, amely szerint a sztrájkoló dolgozót "díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg".

"A Hankook vezetősége mindemellett a sztrájkolók számára bérelőleg lehetőségét ajánlotta fel, amellyel már számos kolléga élt. A lehetőség az összes, munkabeszüntetésben érintett munkavállaló számára nyitva áll" – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: A fideszesek többsége is adott volna bértámogatást

Medián: A fideszesek többsége is adott volna bértámogatást

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

A T-rex olyan lassan sétált, hogy egy ember is lehagyhatta volna

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában