szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Több, mint 108 ezer dollármilliomos keresett magának és családjának új hazát az elmúlt évben. Ez 14%-os növekedést jelent egy év alatt. 2013-ban még csak fele ennyien kerestek maguknak új hazát. Mindez a New World Wealth összegzéséből derül ki, mely Johannesburgban készült, és a New York-i Bloomberg portál ismerteti a részleteket.

Honnan hova?

Nem meglepő, hogy a dollármilliomosok azokból az országokból kívánkoznak el, ahol nem érzik magukat biztonságban, és ahol könnyen elveszíthetik a vagyonukat. Oroszország a legismertebb hely ebből a szempontból, ahonnan több mint 7000 dollármilliomos vándorolt ki tavaly. De Szaúd-Arábia trónörököse is igen leleményes módszerekkel vette rá arra a dúsgazdag oligarchákat, hogy vagyonuk egy részét áldozzák a haza fejlesztésére. Érdekes módon a New York-i Bloomberg ezzel nem nagyon foglalkozik, pedig még a királyi család tagjai is eltöltöttek néhány kellemes napot abban a luxusszállodában, mely Mohamed bin Szalman herceg irányításával egy időre luxusbörtönné változott. A trónörökös szempontjából az akció sikerrel zárult: több mint tízmilliárd dollár került ily módon az államkasszába. Az azért a Bloomberg statisztikájából is kiderül, hogy az Egyesült Arab Emirátusok az ötödik helyre került a kivándorló milliomosok befogadó országai között. De melyik ország az első?

Ausztrália fogadta be a legtöbb új hazát kereső milliomost

Míg a hatalmas területű, de gyéren lakott állam igen szigorú a szegény bevándorlókkal szemben, addig dollármilliomosokat szívesen fogad. Kínából és Indiából ezért igen sok kivándorló milliomos helyezi át családjának székhelyét Ausztráliába, amely viszonylag közel van, de mégiscsak távol a hazai gondoktól, például Hszi Csin-ping kínai elnök szigorú nyomozóitól, akik korrupció után szimatolnak mindenütt. Ausztrália gazdasága 27 éve recessziómentes, és ilyen eredményt a G20 egyetlen országa sem produkált még. Ráadásul Ausztráliában nincsen örökösödési adó, mely másutt a világban komoly érvágást jelenthet.

Még két előnye van a kínai és indiai milliomosok szempontjából Ausztráliának: az egyik az angol nyelvű oktatás, mely itt jóval olcsóbb, mint Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban. A másik az, hogy Ausztráliában levegőt lehet venni a nagyvárosokban, míg ez komoly gondot jelent Pekingben, Sanghajban vagy épp Delhiben.

A bevándorlás célpontjai között tehát Ausztrália az első, majd az USA, Kanada, Svájc és az Egyesült Arab Emirátusok következnek. Régebben Nagy-Britannia is kívánatos célpont volt, de a Brexit alaposan csökkentette a szigetország vonzerejét. Bár kínaiak és indiaiak továbbra is szívesen viszik oda dollármillióikat, de a szigetország saját dúsgazdag polgárai inkább külföldre kívánkoznak. Ezért Nagy-Britannia mérlege -3000, vagyis ennyivel több dollármilliomos vándorolt ki, mint be.

A másik nagy vesztes Törökország, ahol több mint 4000 dollármilliomos mondott búcsút Erdogan elnök egyre szigorodó autokratikus rendszerének. A legutóbbi idők helyhatósági választásai is megmutatták: a nagyvárosokban a nacionalista-iszlamista elnök népszerűsége erőteljesen csökkent, mind Isztambult, mind Ankarát, mind pedig Izmirt elveszítette. Pedig Erdogan épp Isztanbul meghódításával kezdte politikai karrierjét. 25 évig meg is tartotta a metropoliszt az AKP, de ezek a török gazdasági csodaévei voltak. Az életszínvonal azóta folyamatosan esik. Nem segített a dolgon, hogy Erdogan a vejét állította a gazdaság élére, pedig ott a hűségnél fontosabb lenne a szakértelem.

A legtöbb dollármilliomos persze Putyin Oroszországát hagyta ott. Ez senkit sem lephet meg, hiszen Hodorkovszkij bebörtönzése óta egyetlen dollármilliomos sem érezheti magát biztonságban Oroszországban, ahonnan folyamatosan áramlik ki a pénz: a leghíresebb a Danske Bank 200 milliárd eurós pénzmosási botránya. A gazdag oroszok Észtországon keresztül csempészték ki pénzüket a legnagyobb dán bank tallini leánybankjának segítségével.

A dollármilliomosok tehát egyre nagyobb számban új hazát keresnek, és ebben nagy szerep jut az adócsalásnak is. Erre hívta fel a figyelmet az OECD, amely rámutatott arra, hogy a jól ismert adóparadicsomok mellett két uniós állam is gyanúba keveredett: Ciprus és Málta. Az utóbbi helyen még a miniszterelnököt is meggyanúsították azzal, hogy túlságosan készséges egyes Azerbajdzsánból érkezett kétes hírű üzletemberekkel kapcsolatban. Az oknyomozó újságírónőt, aki erről cikkeket közölt, felrobbantották. Az ügyben az Európai Unió is vizsgálódott, de a miniszterelnök a helyén maradt Máltán.

A globalizáció ezen a téren is folytatódik annak ellenére, hogy mind többen bírálják a dollármilliárdok külföldre mentését. Maguk a dollármilliomosok pedig egyre nagyobb mértékben követik a pénzük útját: áthelyezik a székhelyüket egy olyan országba, mely nagyobb biztonságot ígér. A Knight Frank's Wealth Report szerint ez nagy biznisz is: évente több mint 2 milliárd dollárt hoz a konyhára. Ügyfél akad bőven, a dollármilliomosok 26%-a fontolgatja az idén, hogy külföldre költözik. Aztán persze, hogy a címváltoztatás mennyiben jelent valós szándékot, annak a New York-i Bloomberg portál sem járhatott utána.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból