szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Az ország második leggazdagabb embere Békés megye leszakadó keleti csücskébe is betette a lábát. A helyieknek azonban nem hozta meg a remélt felvirágzást az új földesúr érkezése.

„Új fejőház, iroda, étkező, erről küldtek értesítést” – mondja Ida néni, aki a békési tehenészet egykori szolgálati lakásainak egyikében lakik. Szerinte sok változás egyelőre nem érezhető, de úgy hallotta, hogy nagyon modern lesz minden, aligha kellenek oda munkáskezek.

Alig vették meg Mészáros Lőrincék a Hidashát Zrt-t, máris nyertek 415 millió forintot a tehenészetre (A Csabatáj Zrt pedig 200 millió forintot nyert uniós pályázaton a tojástermelés korszerűsítésére). Nagy elánnal folyik is már az építkezés, a helyiek csak nézik, hogy mi épül a szomszédban A cég mellett, a gazdasághoz tartozó egykori szolgálati lakásokban élők egy kicsit tartanak attól, hogy „Mészáros úr” nem tűri meg itt őket, de abban bíznak, ha ledózerolják a házakat, akkor kifizetik őket, azt nem is bánnák, mert nem túl egyszerű errefelé az élet. „Húsz literes kantákkal hordjuk a vizet, mert a tehenészettől kapjuk a vezetékeset, de azt ivásra, főzésre nem lehet használni.  Nem bánnánk, ha szemet vetnének a területre, és megfizetnék, hogy elköltözzünk innen, legalább ennyi hasznunk volna abból, hogy idejöttek” – mondja bizakodva az asszony.

©

A Talentis Agro Zrt beelőzte Csányi Sándor agrárcégét is, nemrég írt a Hvg.hu is arról, hogy a leánycégekkel együtt negyven agrárvállalkozás konszernként működik a jövőben. Igaz, Csányi Bonafarm csoportjának az éves árbevétele, tízszer akkora, mint a Mészáros család agrárcégeinek bevétele, tavaly 266 milliárd, tavalyelőtt pedig 202 milliárd forint volt. A Talentis Agro Holding vásárhelyi tájékoztatójából az derült ki, hogy a csoport árbevétele egyelőre 22 milliárd forint. Míg Csányiék nyolcezer embert foglalkoztatnak, addig a szupersebességgel gyarapodó Mészáros agrárbirodalomban idénymunkásokkal együtt kétezer körüli a létszám.

©

A cégcsoport weboldalán térkép mutatja az érdekeltségek elhelyezkedését, lényegében a fél országot lefedik. (A másik felét Csányi Sándor cégei hálózzák be.) A milliárdos birodalom azonban egyelőre nem sok hasznot hoz az egyébként köztudottan leszakadó térségnek. Sokan azzal töltik a szabadidejüket, hogy a fizetésüket kiegészítsék az utak mentén virágzó bodzagyűjtésből.

„Vésztőn adjuk le, százhetven forint kilója” – mondja az egyik férfi, aki feleségével zsákokba gyűjti a bodzavirágot. Kiderül, hogy neki éppen van munkája, egy mezőberényi gépalkatrész-gyártónál dolgozik, de a felesége közmunkás, Okányban élnek. Szerintük még a vésztői vállalkozó sem húz túl nagy hasznot a bodzából, tőle is felvásárolják, lényegében végül egy gyógynövény feldolgozóba kerül, de csak a sor végén állók szakítanak nagyot belőle. Majd jövőre megpróbálják elérni, hogy közvetlenül vihessék be az üzemhez, akkor a sokszorosát kapnák érte. Hallottak arról, hogy Mészáros Lőrincék felvásárolták a helyi nagy mezőgazdasági cégeket, de úgy tudják, hogy túl sok keresnivalójuk ott nem lesz a helyieknek.

 Békéscsabától keletre, nagyjából egy ötven kilométeres körzetben, ahol a Hidashát Zrt, a Csabatáj Zrt működik, egyelőre nem várnak túl sokat a helyiek. A vadászatot is lenyúlta a szuperszonikus gyorsasággal gazdagodó család, erről is írtunk már. Ráadásul, úgy vadásztatnak még mindig cégükkel Mészárosék, hogy már két jogerős ítélet is kimondta, hogy a korábban ott vadászati joggal bíró bélmegyeri földtulajdonosoknak lenne erre joguk. Ez nem akadályozza meg Mészárosékat abban, hogy nagy elánnal készülődjenek a 2021-re tervezett vadászati világkiállításra, a közelmúltban a bélmegyeri  vadászkastélyban tanácskoztak erről a Visegrádi Négyek ágazati képviselői.  Errefelé még a közmunkások is fácánokat nevelne.

A szintén békési Tarhoson tavaly indult a Start közmunka-programban a fácánnevelde. 750 fácánnal kezdtek, amit úgy harangoztak be a helyi sajtóban, hogy a környékbeli vadásztársaságoknak fogják a madarakat értékesíteni. Kerestük a polgármestert, Kürti Sándor arra kért, hogy kérdéseinket e-mailben küldjük el, de két hét elteltével sem kaptunk választ. Így nem tudtuk meg, hogy vajon Mészáros Lőrinc fiának vadásztársasága, illetve a család vadászati cége vásárol-e a közmunkások felnevelte fácánokból.

 „Mi csak hangyák vagyunk, felettünk röpködnek a helikopterek” – legyintett mosolyogva egy férfi Bélmegyeren, miközbeni a füvet nyírta a ház előtt. „Én csak esténként vagyok itthon, reggel korán indulok a munkába, késő este jövök” – tette hozzá. Egy másik, szintén füvet igazgató férfi egészen a fővárosig utazik a munkáért, Budaörsön kapott állást, hetente, kéthetente jön csak haza, Bélmegyerre. Mészárosék vadászkastélya messze van tőlük.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!