szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szabadverseny ellen hatna, ha Bige László cégei bezárnának, véli a szakember. Ettől pedig drágább lehet a műtrágya.

A múlt héten maga Bige László helyezte kilátásba, hogy bezárja a szolnoki vegyiüzemét, ha a hatósági eljárások folytatódnak a cégnél. Raskó György agrárközgazdász szerint a Bige birodalom bedőlése együtt járhat a műtrágya drágulásával, ami minden gazdának sokba kerülhet.

Tavaly novemberben jelentek meg rendőrök a Bige Holding szolnoki vegyiüzemében, később azt a tájékoztatást adták, hogy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése gyanújával nyomoznak. Majd idén májusban gyanúsítottként hallgatták ki, két napra őrizetbe is vették a milliárdos üzletembert, ekkor a vesztegetés gyanúja merült fel. Egy héttel ezelőtt pedig azt nyilatkozta a vállalkozó, hogy ha nem tisztázódik a hatósággal az ügy, akkor bezárja a szolnoki üzemet, bár ezt később úgy finomította, hogy ezt megelőzően, jogi úton keresi az igazát. A Bige Holding értékesebb darabja a péti Nitrogénművek, többen úgy vélik, hogy a végső cél a műtrágyagyáros végső térdre kényszerítése, a vagyon megszerzése. Elindult a sajtóban a találgatás, hogy kinek fájhat a foga a jelentős európai piaccal rendelkező üzemekre.

Ez ügyben többen faggatták volna Raskó György, agrárközgazdászt is, aki a Facebookon vezetett blogjában jegyezte meg: az előbbi kérdésnél is fontosabb, hogy milyen következményekkel járhat, ha esetleg valóban kiiktatnának egy szereplőt a műtrágyapiacról. Szerinte ugyanis egy esetleges átvétel drágíthatná a műtrágyát.

Raskó a blogjában arra emlékeztetett: amikor pár évvel ezelőtt Csányi Sándor - akinek az OTP mellett komoly agrárérdekeltségei is vannak -elhalászta Bige orra elől a KITE Zrt-t, akkor Bige egy új integrátorcéget alapított. A Genezis Kft. pedig árversenyt teremtett, és lehúzva az árakat, ami kedvező volt a gazdák számára. Az agrárközgazdász szerint, amennyiben az egyik NER-lovag szerezné meg valóban a Bige üzemeket, akkor azok bizonyára kartelleznének, ami viszont olyan monopóliumot teremtene, és felfelé vinné az árakat.

Ezzel kapcsolatosan elemezte az Agrárszektor újságírója azt, hogy egy átrendeződés mit okozhat a műtrágya áránál. Arra jutott, hogy a régióban működik több rivális gyár is, a Csányi Sándor tulajdonában levő KITE Zrt-n túl a Andrej Babis cseh kormányfő érdekeltségébe tartozó IKR, de a lengyel piaci szereplő, az Azoty is jelentős. A cikk szerint önmagában a szolnoki üzem bezárása nem okozna különösebb árváltozást, de a péti Nitrogénművek megszerzése után, a Bige birodalom bedőlésével valóban bekövetkezhetne egy árdrágulás. De itt még nem tartunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

Megszületett az első ítélet Németországban a szíriai polgárháborúban elkövetett bűncselekmények miatt

"Csak egy őrült festhette" – írta rá a Sikolyra maga Edvard Munch

"Csak egy őrült festhette" – írta rá a Sikolyra maga Edvard Munch

Az első hangok a Marsról: újabb izgalmas felvételt küldött haza a Perseverance

Az első hangok a Marsról: újabb izgalmas felvételt küldött haza a Perseverance