szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vállalat jövője a tét, elkerülhetetlenné vált a létszámleépítés.

Létszámleépítésre kényszerül a Dunaferr – közölte Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr cégvezetője egy levélben a dolgozókkal a Portfolio.hu információi szerint. A lap idézi a keddi levelet, amelyben Tankilevics azt írta:

Eljutottunk arra a pontra, ahol már nincs választásunk, mint a létszámleépítés végrehajtása.

A levél szerint a cég fél éve küzd problémákkal, Tankilevics komoly gazdasági és pénzügyi veszteségekre hivatkozik, és úgy fogalmaz, hogy "a helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője".

A cégvezető ismertetése szerint a 2008-as válság óta egyetlen évben sem volt ilyen súlyos a helyzet. Az ok, hogy a legnagyobb acélfelhasználó iparágakban visszaesés következett be, amitől meggyengült az acélipar, lecsökkent a kereslet, a termelés viszont megdrágult. Tankilevics levele szerint a költségeket csak tovább növelik az Európára jellemző szigorú környezetvédelmi és szén-dioxid-kibocsátási előírások terhei.

A cégvezető szerint a termelés visszafogása nem jelent önmagában megoldást, a munkaerőhiány miatt jelentősen emelkedtek a fizetések, ezért súlyos veszteségeket könyvelt el a cég az idén, amelyekre már nem nyújtanak fedezetet a 2017-2018-as években képzett tartalékok.

Májusban – jelezte – azt kérte a munkavállalói érdekképviseletektől, hogy a szabadságos bért a szükséges beruházások finanszírozására fordíthassa a társaság, de szerinte közömbösen reagáltak erre. Hozzátette azt is, hogy "a hivatali idejük végén járó helyi hatóságok is inkább politikai kérdésként kezelték a ügyet és eszközként használták fel a választási kampányban ahelyett, hogy a megoldásban segítették volna a Dunaferrt".

A cégvezető levele szerint kormányzati segítségben bíznak, de a cégnek is "sok mindent fel kell áldoznia azért, hogy a Dunaferr a jövőben is működhessen", ezért elkerülhetetlen a létszámleépítés, amely főleg az adminisztráció és karbantartás területét érinti majd. Tankilevics levele szerint ha a Dunaferr nem a leépítés útját követné, akkor a társaság jövőjét tennék kockára.

A cég szerdán egy sajtóközleményt is kiadott, amelyben azt írták,

350 munkavállalót küldenek el,

ezt jelezték is a kormányhivatal felé, valamint tájékoztatták a Központi Üzemi Tanácsot és a szakszervezeteket is tájékoztatták. A közlemény szerint a létszámcsökkentési folyamat 2020. december 31-ig zárul le.

Korábban a Financial Timesban egy nyílt levél hívta fel a figyelmet az acélipar nehéz helyzetére, amelyet Tankilevics mellett a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) vezetője, Móger Róbert is aláírt több uniós cégvezetővel együtt. A nyílt levél arról szólt, hogy komoly krízisben van az európai acélipar, és azonnali beavatkozást kértek az uniós döntéshozóktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”