szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy másik fontos változás is hatályba lép jövőre a húsboltokban.

Nemzeti színű zászlócskával kell jelölni a sertéshús származását a húspultban a nagyobb boltokban januártól – írja a Blokkk.com egy agrárminiszteri rendelet alapján. A január 15-én hatályba lépő jogszabály a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshúst érinti, amelynek kiskereskedelmi értékesítésekor a származási országot jól látható módon fel kell tüntetni a húspultban.

A jelölést egy uniós rendelet írja elő, ez rendelkezik arról is, hogy az ország nevét világos alapon sötét színnel kell kiírni, és hogy a 200 négyzetmétert meghaladó üzletek esetében legalább 5x3 centis zászlót is el kell helyezni a terméknél, ha a származási helyet jelölik, és legalább 4X2,5 centisnek kell lenni, ha az állattartás és a vágás helyét is feltüntetik.

Olyan sok helyen azért nem fogunk látni zászlócskákat, hiszen a diszkontok legtöbbjében nincs húspult, a hentesüzletek átlagos alapterülete pedig 52 négyzetméter – jegyzi meg a szakportál.

Van egy másik, kevésbé látványos, ám annál fontosabb változás is a rendeletben: a végső fogyasztó számára kínált, nem előrecsomagolt friss hús esetében – a fagyasztott hús kivételével – a fogyasztót kötelező tájékoztatni arról, ha az adott terméket korábban már fagyasztották. Ez azért hasznos, mivel az élelmiszerek újrafagyasztása kimondottan veszélyes.

(Blokkk.com)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában