szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Papíron egy kicsit kevesebb befolyása lesz Mészáros Lőrincnek a tőzsdén mostantól prémium kategóriás 4iG-ben, de más tranzakciókra is készülnek Mészárosék.

A jelek szerint megbontja, diverzifikálja az irányítása alatt álló cégek részvényesi struktúráját Mészáros Lőrinc – talán az a cél, hogy csökkenjen a kormányhoz közeli vállalkozások tulajdonosi koncentrációja. Ennek jegyében tett most nyilvános felvásárlási ajánlatot a tavaly nyár óta Mészáros fennhatósága alatt álló, állami megrendelésekben dúskáló informatikai cég, a 4iG részvényeire Jászai Gellért, a milliárdos felcsúti mesterember tőzsdei érdekeltségeinek csúcsmenedzsere. Jászai ugyanis az elmúlt napokban közvetve 40 százalék feletti részvénypakett gazdája lett (az ajánlatot 33 százalékos részesedés felett kötelező megtenni). Mindez Mészáros jóvoltából történhetett meg, miután ő eladta Jászainak a KZF Vagyonkezelő Kft-t., amelyet eddig a feleségével közös Konzum PE magánalap birtokolt. Az ajánlati ár 675,78 forint, ami az egy évvel ezelőttinek majdnem a tízszerese, viszont jóval alacsonyabb a jelenlegi, bő 1100 forintos jegyzésnél – aki hisz a cég töretlen piachódításában, annak nem érdemes most eladnia. A felvásárlási ajánlatot személy szerint Jászai, a KZF és az üzletember által újonnan alapított iKon Befektetési Alapkezelő Zrt. tette. Az iKon igazgatóságában Jászai mellett két egykori raiffeisenes bankár, Linczényi Aladin Ádám és Simon Zoltán ül, 2016–2017 óta már mindketten a milliárdos befektetéseit igazgatják. A felügyelőbizottság munkájában Jászai régi üzlettársai, Bajkai Zoltán és Fischer János vesznek részt, valamint Kunosi András, aki ugyancsak a Raiffeisen munkatársa volt.

Ezzel párhuzamosan egyéb tranzakciókra is készülhet a Mészáros-csapat, felhasználva azt a lehetőséget, hogy a magántőkealapok mögött álló befektetők kilétét legálisan titokban lehet tartani. A nemrégiben, a Konzum-cégcsoport alapkezelője által indított Manhattan Magántőkealap ugyanis létrehozta a Manhattan Invest Kft.-t, amelynek a vagyonkezelés a fő feladata. Ez utóbbinak is Linczényi az ügyvezetője. A Konzum egyébként éppen beleolvad az Opusba, két Konzum-részvényért kap majd egy Opus-részvényt az, aki az összegyúrt, egymilliárd eurós vagyonúnak jósolt holdingnak is tulajdonosa akar maradni. A Konzum papírjai június 24-én forognak utoljára a tőzsdén, július elsején pedig már az új megarészvénnyel indul a kereskedés.

E hét hétfőjén debütált a tőzsdén egy más típusú Mészáros-érdekeltség, az MKB Bank, 1972 forintos áron. Üzletet a HVG keddi zárásáig nem kötöttek rá, jóllehet valaki 2366 forintért megválna több mint 30 ezer darabtól. Az MKB tőzsdére vitele kötelesség, ezt írta elő ugyanis az Európai Unió annak fejében, hogy az MKB 2015-ös szanálása több tízmilliárd forintos állami támogatással zajlott le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatérnek az operatív törzs tájékoztatói

Visszatérnek az operatív törzs tájékoztatói

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Ha adóbehajtásról van szó, kiemelkedően sikeres a magyar állam

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ